video nu mai e de glumă. două miliarde de oameni puși în pericol de un ghețar uriaș desprins din antarctica

Evenimentul de care se temea toată lumea s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri. Unul dintre primele 10 ghețare ca dimensiune desprinse în toate timpurile s-a rupt de banchiza ”Larsen C” din Antarctica. Bucata de gheață este de 100.000 de ori mai mare decât icebergul ce a scufundat ”Titanicul” și are de patru ori suprafața Londrei, iar dacă se va topi va pune în pericol peste două miliarde de oameni.

Una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din ultimul secol s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, când un iceberg de dimensiuni uriașe s-a desprins de platforma de gheață ”Larsen C” din Antarctica. Vorbim despre unul dintre cele mai mari blocuri, inclus în top 10, ca suprafață.
”Bucata este de peste 100.000 de ori mai mare decât icebergul ce a lovit Titanicul și de patru ori suprafața Londrei, undeva pe la 6.200 km pătrați”, a declarat Andrew Fleming, specialist la Autoritatea Britanică de Supraveghere a Antarcticii. Ca un termen de comparație, toată insula Cipru măsoară 9.200 km pătrați.

video nu mai e de glumă. două miliarde de oameni puși în pericol de un ghețar uriaș desprins din antarctica

video
play-sharp-fill

Blocuri de gheață uraiașe se detașează permanent de Antarctica, dar, de această dată, vorbim despre ceva uriaș. Platforma (numită astfel în memoria navigatorului Carl Anton Larsen, care a ajuns aici în decembrie 1983) pierde constant din suprafață. În 1995, ”Larsen A” s-a desprins prima. A urmat ”Larsen B”, în 2002, iar acum ”Larsen C”. ”Vorbim despre 190 de metri grosime și peste 1.155 kilometri cubi de gheață”, a mai declarat Fleming. ”Este posibil ca peste 200 de metri să se afle sub apă”.
Deși toată lumea ignoră acest lucru, iar formarea icebergurilor este un proces natural, accelerat de încălzirea aerului, peste 2.000.000.000 de oameni, ce viețuiesc pe malurile oceanelor, sunt în pericol. ”Deocamdată, nu există o amenințate efectivă, deoarece acesta plutește, dar, dacă se va topi, nivelul planetar al oceanelor va crește cu 10 centimetri, provocând un adevărat dezastru!”, a adăugat Fleming.

Sursa www.a1.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică