Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale importante din Sibiu

În anul 2016, sub egida asocierii Enduro for Romania, organizatorii celui mai dur raliu de hard-enduro din lume, Red Bull Romaniacs, au decis să pornească un proiect social prin intermediul căruia să ofere sprijin unei inițiative locale cu impact asupra societății.

Rideri din întreaga lume au fost îndemnați să aducă cu ei la Sibiu obiecte sau echipament de care nu mai au nevoie, care au fost colectate și apoi vândute împătimiților de enduro din întreaga țară. Prin intermediul acestui proiect s-au strâns anul trecut peste 28.000 de lei. Banii s-au dus spre Asociația Baby Care, în sprijinul unui proiect de achiziționare de pulsoximetre, echipamente sanitare vitale pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale la nou-născuții prematur.
Anul acesta, Enduro for Romania își propune să colecteze și mai multe obiecte de echipament pentru că proiectul Asociației Baby Care din 2017 este unul mult mai ambițios, și prin urmare și mult mai costisitor. Supravieţuirea prematurilor în mediul extrauterin nu este simplă, tehnologii moderne, multiple ajută aceşti copii să facă faţă unor provocări uneori prea mari pentru puterile lor: diverse tipuri de aparate îi ajută să respire, sondiţe puse în stomac şi linii venoase le asigură nutriţia necesară până când pot suge la sân, monitoare cardio-respiratorii şi pulsoximetrie înregistrează ritmul cardiac, respirator şi saturaţia de oxigen a sângelui, alte monitoare pot fi necesare pentru a urmări funcţiile creierului, rinichiului, intestinului, ecografia ajută la diagnosticul diverselor afecţiuni care pot complica adaptarea la viaţa extrauterină. Dar toate acestea nu ar putea face mare lucru pentru supravieţuirea acestor copii dacă nu ar exista incubatoarele, aceste prime „căsuţe” care încearcă să imite căldura corpului matern, asigurând prematurilor şi nou-născuţilor mici pentru vârsta de gestaţie căldura atât de necesară. Studiile arată că hipotermia datorată incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura în limite normale este mortală pentru prematuri. Organismul lor foloseşte toate rezervele de energie pentru a se încălzi şi aceasta duce la insuficienţă multiplă a organelor, disfuncţii ale acestora şi deces prin complicaţii asociate hipotermiei, inclusiv hemoragie pulmonară sau cerebrală. Dar incubatoarele moderne nu fac doar atât, nu oferă doar căldură.
Secţia Prematuri a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu îngrijeşte în fiecare an în jur de 400 de nou-născuţi prematuri sau nou-născuţi la termen cu greutate mică, sub 2500g la naştere în cele 25 de incubatoare existente în această secţie. Din păcate, în ultimii 4 ani au putut fi înlocuite doar 10 dintre cele 25 de incubatoare vechi, majoritatea primite second-hand, din donaţii, din Germania sau Olanda, imediat după 1989. Aceste incubatoare sunt vechi, funcţionează între anumite limite, trebuie revizuite săptămânal, sunt învechite atât fizic cât şi moral iar piesele de schimb se găsesc tot mai greu. „În cadrul proiectului nostru mai mare ne dorim ca în cel mai scurt timp să putem înlocui toate aceste incubatoare cu incubatoare noi, moderne, performante şi sigure. Un vechi proverb african spune că „E nevoie de un sat ca să creşti un copil”. Se pare că, într-adevăr, e nevoie de noi toţi pentru a putea asigura copiilor noştri un viitor mai bun încă din primele minute de viaţă. Iar prematurii, luptători curajoşi pentru viaţa lor, merită din plin ajutorul nostru”, spune doamna doctor Livia Ognean, președintele Asociației Baby Care și șeful secției de prematuri a Spitalului Clinic Județean.
Costul standard al unui incubator este de circa 27-30.000 de lei. Durata de viață a unui incubator este de circa 10-15 ani. În această perioadă, fiecare incubator va putea deservi între 200 și 250 de copii cărora le va salva viața.

Alături de proiectul derulat de Asociația Baby Care, Red Bull Romaniacs se implică prin inițiativa Enduro for Romania și în sprijinirea Serviciului de Ambulanță Sibiu. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu a fost dotat la începutul acestui an, în urma unei sponsorizări, cu un aparat de masaj cardiac continuu, Lucas, fiind primul dispozitiv de acest gen din județul Sibiu, un aparat ce ar trebui să existe pe fiecare maşină de ambulanţă. Lucas reprezintă un dispozitiv mecanic pneumatic pentru compresii toracice, oferind cea mai bună soluţie pentru o resuscitare cardiorespiratoare corespunzătoare, precum şi compresii toracice constante şi fără întrerupere. Cum pe fiecare mașină de ambulanță sunt două, maxim trei cadre medicale, aparatul permite eliberarea unei persoane pentru alte manevre sau tratamente de resuscitare. Potrivit unui studiu realizat la Serviciul Ambulanță Galați, rata de succes a resuscitărilor se dublează în cazul utilizării dispozitivului Lucas. La nivelul anului 2016, medicii de pe ambulanță au reușit să resusciteze cu succes circa 30% din pacienții aflați în stop cardio-respirator. Costul unui dispozitiv Lucas se ridică la circa 10.000 de euro.
Obiectele vor fi colectate pe durata celor cinci zile de raliu în mai multe puncte de colectare iar în ziua prologului, 25 iulie, toți cei care doresc să contribuie la aceste două cauze și doresc să își sporească garderoba offroad sunt invitați la cortul special amenajat pe bulevardul Coposu.

Ultima oră