VIDEO - Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, nociv pentru județul Sibiu

Pentru a evita costuri suplimentare pentru cetățeni, Consiliul Județean și ADI ECO Sibiu cer Ministerului Mediului ca deșeurile reziduale să poată fi tratate în județul Sibiu. Reprezentanții Consiliului Județean și ai ADI Eco Sibiu au contestat încă din primăvară aceste prevederi din planul național lansat în dezbatere. Urmăriți mai jos înregistrarea conferinței de presă de vineri.

Prima versiune a „Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi Planului Naţional de Prevenire a Generării Deşeurilor”, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, conține prevederi cu impact negativ pentru județul Sibiu: dacă s-ar aproba prin hotărâre de guvern în forma actuală, planul ar obliga județul Sibiu să transporte deșeurile reziduale pentru tratare în județul Alba, pe seama bugetelor și taxelor locale, ceea ce s-ar traduce într-o creștere de aproximativ 50% a cuantumului facturii din prezent. Soluția nu ar fi viabilă nici din punct de vedere tehnic, întrucât instalația de la Alba nu are capacitatea necesară.
Reprezentanții Consiliului Județean și ai ADI Eco Sibiu au contestat încă din primăvară aceste prevederi din planul național lansat în dezbatere, propunând soluții alternative prin care deșeurile reziduale generate în județ să poată fi tratate tot în județ, cu costuri mult mai mici și pentru cetățeni și pentru mediu. Construcția unei instalații de tratare mecano-biologică în județul Sibiu ar trebui demarată cât mai rapid, întrucât reduce cantitatea de deșeu rezidual depozitat la rampă și implicit factura cetățeanului. Practic, e vorba de un utilaj prin care cantitatea de deșeu rezidual care merge în prezent la rampă s-ar reduce cu 95%. Dar dacă nu este prevăzută în planul național de deșeuri pentru a fi construită în județul Sibiu, o astfel de instalație nu primește autorizația de mediu. Până în 2020, România trebuie să reducă cu 50% cantitatea de deșeuri depozitată la rampă, pentru a evita plata unor penalități ce pot să ajungă la 200.000 euro/zi.
Propunerile autorităților sibiene au fost prezentate atât în cadrul unor întâlniri cu reprezentanții Ministerului Mediului, prin adrese scrise, cât și prin consultările publice organizate la București în perioada 26-28 iunie, dar se lovesc de o atitudine ostilă. „Nu am dorit să ieșim public pe acest subiect înainte de a epuiza demersurile instituționale, însă în consultările publice de săptămâna trecută ni s-a spus că propunerile noastre nu vor fi luate în considerare. Credem că planul național încearcă să ascundă greșelile din proiectele SMID, astfel încât să nu fie trași la răspundere cei care au supra-dimensionat lucrurile și să fie transferată răspunderea de la nivel național la nivel local – în cazul nostru să plătească sibienii, ceea ce este inacceptabil” – afirmă președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

video
play-sharp-fill

Prin această versiune a planului se prevede pentru judeţul Sibiu ca începând cu anul 2024, deşeurile reziduale generate pe raza Județului Sibiu să fie transportate în vederea tratării mecano-biologice la instalaţia de tratare mecano-biologică situată în judeţul Alba, la Galda de Jos, construită prin proiectul SMID al judeţului Alba, instalaţie nefuncţională în prezent.
O primă problemă este de ordin tehnic: conform comunicării primite de la Consiliul Judeţean Alba prin adresa nr. 8234/04.05.2017, capacitatea instalației de la Galda de Jos – judeţul Alba nu a fost dimensionată şi pentru procesarea deşeurilor reziduale din judeţul Sibiu. În al doilea rând, o astfel de soluţie nu este viabilă şi sustenabilă la nivelul Judeţului Sibiu, costurile fiind enorme. Reprezentanții ADI ECO Sibiu estimează costurile suplimentare generate de transferul, transportul și tratarea deșeurilor reziduale în județul Alba la aproximativ 1.700.000 euro/an. Soluția încalcă în mod flagrant prevederile Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Județul Sibiu” întrucât conduce la depășiri ale Planului anual de evoluţie a tarifelor, modifică fluxul deșeurilor și limitează posibilitățile de dezvoltare a sistemului.
ADI ECO Sibiu, în punctele de vedere comunicate Ministerului Mediului prin adresele nr. 447/08.05.2017 şi 578/14.06.2017, a solicitat motivat în mod insistent eliminarea din versiunea planului național a acestei soluţii de transfer a deşeurilor reziduale generate pe raza judeţului Sibiu în judeţul Alba şi includerea în plan a unei instalaţii de tratare a deşeurilor reziduale în județul Sibiu, în concordanţă cu prevederile proiectului SMID şi cu nevoile reale şi concrete ale judeţului Sibiu. De altfel, și Consiliul Judeţean Sibiu a solicitat Ministerului Mediului prin adresele nr. 4517/23.03.2017 şi 5713/25.04.2017 includerea în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a unei instalaţii de tratare a deşeurilor reziduale pentru judeţul Sibiu.
Până în prezent nu s-a comunicat niciun răspuns concret la solicitări, ci doar faptul că au fost înaintate echipei de consultaţă care elaborează planul național, iar în cadrul dezbaterilor publice consultantul nu a fost deschis la dialog. Mai multe județe din țară contestă oportunitatea prevederilor din planul național, iar Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară ECO din țără (FADI) a semnalat de asemenea către Ministerul Mediului o serie de probleme legate de această versiune a planului național de gestiune a deșeurilor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică