Ironman este una dintre cele mai dure competiții de triatlon. Din Hawaii, acolo unde a avut loc pentru prima dată în 1977, Ironman se organizează acum în toată lumea. Ediția din Austria este destul de greu de dus până la final, dar sibianul Lucian Todea a reușit. 14 ore a avut același gând: să termine cursa pe care mulți o abandonează.
Efort susținut pe 226 de kilometri
Ironman Austria, ediția 2017, a avut loc duminică. Lucian Todea a fost unul dintre cei aproximativ 3.000 de participanți din 64 de țări. A plecat de la start cu gândul că trebuie să ajungă la final. A avut însă mult de înfruntat. ”A trebuit să înotăm 3,8 kilometri, apoi să mergem cu bicicleta 180 de kilometri, iar ultima probă a fost cea de maraton pe o distanță de 42,2 kilometri. Toate, una după alta. Fiecare și-a împărțit probele cum a crezut. Eu am încercat să nu fac pauză, și am reușit”, spune Lucian Todea.
Sibianul povestește că cel mai greu i-a fost la proba de maraton. ”Atunci a fost cel mai dificil, pentru că fiind ultima probă resursele sunt pe terminate. M-am adunat însă, m-am concentrat, mi-am dozat energia și am reușit să parcurg și proba asta”, povestește Lucian.
La această competiție timpul în care se parcurg probele nu este atât de important cât terminarea ei. ”Pentru cei care vin constant contează și timpul. Eu am fost în Austria prima dată, așa că scopul meu a fost să termin cursa. Am reușit să fac asta în 14 ore. Sunt extrem de mulțumit că am dus-o până la capăt”, spune Lucian.
În cazul altor locații în care se organizează Ironman proba de înot se desfășoară în mare sau ocean. ”În Austria proba de înot a avut loc într-un lac, așa că nu a fost chiar atât de dificil ca într-o apă cu valuri, cu curenți puternici. Proba de bicicletă, pentru care Ironman Austria este cunoscut, a avut două zone de urcare destul de abrupte, dar avut și zone de coborâre unde se atingeau 60-70 de km pe oră, iar adrenalina era la maxim”, descrie Lucian traseul.
Gânduri de sute de kilometri
Lucian povestește că întreaga cursă a fost o bătălie între minte și corp. ”Pe de o parte, paradoxal, pe parcursul cursei timpul se dilată (mai ales spre finish) sau se contractă. Sunt momente cand un kilometru pare ca îți ia sa îl faci o „veșnicie” sau părți din cursă care trec ca prin vis, super repede, de exemplu pe coborârile în viteza pe traseul de bicicleta. Pentru că în momentele grele, și nu sunt puține ți Ironman-ul culmea că și pentru asta e apreciat, corpul îți spune să încetinești sau chiar să te opresti pentru a opri durerea fizică și psihică. Pe de altă parte însă mintea și inima îți spun să nu te oprești și eventual să accelerezi ca să termini cât mai repede și cursa și „suferința” dar în plus sa obții satisfacția și mai știu eu ce scop personal că ai terminat cursa și să auzi când treci linia de finish: „Ești un Ironman!”
Antrenament intens
Pentru a participa la o astfel de cursa este nevoie de antrenament intens și îndelungat. ”Anul trecut am participat la Ironman Barcelona, unde traseul a fost la jumătate față de cel din Austria. Atunci am considerat că sunt pregătit pentru a trece la o competiție superioară ca și dificultate. Așa că din ianuarie mă antrenez zilnic, de două ori pe zi, câte 2-3 ore. Nu este suficientă doar voința în cazul acesta, forma fizică trebuie să fie cât mai bună”, spune Lucian. Sibianul s-a antrenat singur, după un plan de antrenament al unui antrenor din Statele Unite. Își propune să prticipe și la alte competiții Ironman din lume, cu dificultate din ce în ce mai mare.
Lucian Todea este și ambasador Duathlon Challenge
În fiecare an, Ironman Austria atrage aproximativ 3000 de sportivi din peste 60 de ţări, care concurează pe unul dintre cele mai frumoase trasee de triathlon din lume. Lucian Todea este, începând de anul trecut, ambasador al competiţiei Duathlon Challenge, care se va desfăşura anul acesta pe 23 septembrie în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Înscrierile în competiţia de duathlon vor începe luna aceasta. Mai multe detalii pe site-ul www.acceptaprovocarea.com.