Mai exact, peste provincia noastră istorică. Deocamdată. După cât îl cunosc de ambițios însă, nu va trece mult până ne vom convinge că nu-i este suficientă doar această „zonă de influență”. Dragnea are toate datele ce-l recomandă un om care dă totul pe putere: conștiință și viață personale, dar și relații interumane. Cel mai bine a dovedit-o cu Grindeanu, gata să-i pupe obrazul, profund recunoscător, acum șase luni, pentru înalta demnitate pe care i-a făcut-o cadou. Adică, fără nicio recomandare. Ce s-a întâmplat între timp, știu numai ei. Sau, poate, numai Dragnea, supărat, ca un sultan pe boierii trădători de la gurile Dunării, pe „cazul precedent”. Iar actualul caz, Tudose – poate fi următoarea victimă a sultanului, de a cărui susținere se va bucura cât timp îi va satisface ambițiile.

Iar cea mai ambițioasă ambiție a ambițiosului Dragnea e (de ce nu?) să tragă de timp, și de partid, până va avea calea deschisă pentru Palatul Victoria. Între timp, profită de suspendarea executării condamnării sale, distrându-se cu numiri și demiteri de premieri. Scuza a trădat-o chiar el, cu ocazia numirii lui Grindeanu: „Sunt singurul cunoscător al programului de guvernare, pe care poporul l-a votat”. Deci Dragnea crede că are susținerea de mase a tot ce gândește și face. Periculos insul ăsta! S-ar putea să-l iubească, în ascuns, pe Ceaușescu, și politica lui de cadre. La nivel înalt, ajungea oricine. Oricine era în grațiile dictatorului. Grindeanu îmi pare că a fost tânărul naiv, dornic de mărire, puțin experimentat în politică, dar cu o oarecare libertate de gândire. Și a plătit-o scump. În schimb, Tudose este inaptul cel mai bun al PSD. Să fii notat cu 0 de comilitonii politici – ca ministru în cabinetul Grindeanu – și totuși să ajungi premierul fostei tale echipe, picată prin moțiunea de cenzură recentă. Și totul, la umbra lui Dragnea.

Pentru că vechea Țară Românească e de mult în „eclipsă de lumină”, am să vă relatez o scurtă povestioară despre cum am văzut-o de curând, într-o experință directă, undeva în sud – fief al PSD-Dragnea. Am însoțit pe cineva care avea o problemă de legalitate, cu autoritățile locale de-acolo. Inițial, crezuse că o poate rezolva telefonic sau, cel mult, prin e-mail. N-a fost posibil, deși, în opinia lui, legea îi dădea dreptate. Cineva din sud l-a informat telefonic că trebuia să discute direct cu înaltul funcționar postat de-a curmezișul interesului său. Omul s-a conformat, și, din motive conjuncturale, iată-ne la drum. Ajunși la fața locului, „informatorul” s-a arătat sceptic: „Nu veți avea succes, pentru că așa gândește înaltul funcționar. El acționează după cum i se pare, nu după cum spune legea”. Omul meu nu s-a dat bătut. S-a dus la înaltul funcționar și, cu autoritatea lucrului bine cunoscut și argumentat, l-a convins că problema sa are rezolvare legală. Și a plecat din biroul lui feee-rii-cit! Uitase că drumul l-a costat mai mult timp decât a fost nevoie să-l lămurească pe înaltul dregător. Așadar, oamenii lui Dragnea puși pe funcții în județele sudiste au nevoie de impulsuri de deșteptare, din exterior. Nu pot lua măsuri de unii singuri, la umbra binefăcătorului lor…

Ora 15.00. Programul de guvernare Tudose-Dragnea va fi schimbat, pe politici fiscale. Dragnea vrea să asigure veniturile mărite la stat, pe seama celor care muncesc pe cont propriu. În parlament, au apărut discuții și a fost amânat votul de investire a noului guvern. Se pare că ideile pentru obținerea banilor întrec măsura incompetenței noului guvern. Sigur, tot la umbra lui…

Ora 21.00. Și a punctat președintele: „După șase luni de mandat, PSD și ALDE au băgat țara în criză pentru că nu au știut să guverneze. Acum, au venit cu un nou Guvern, care propune deja noi taxe și impozite pentru români. După ce ieri am promulgat legea prin care cresc salariile, astăzi PSD și ALDE anunță contramăsuri. Nu asta au promis în campania electorală, nu pentru asta au primit votul cetățenilor. În numele românilor, vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară! Fiți solidari cu oamenii și guvernați responsabil, apărați statul de drept și asigurați bunăstarea românilor, așa cum ați promis!” (www.presidency.ro)

Ultima oră

Comentariul meu