Închideți ochii și închipuiți-vă un câmp plin cu floricele de lavandă mici, mov, un apus de soare roșu….trageți aer adânc în piept și simțiți mirosul relaxant al lavandei…așa arată perfecțiunea Provence-ului. Dar acum deschideți ochii și reveniți la realitate! Sunteți foarte aproape de Sibiu, la Blaj! Câmpul de lavandă ce se întinde înaintea ochilor este al lui Adrian, un tânăr care a transformat lavanda într-o afacere. Dar asta nu vă împiedică să visați în continuare, mai ales că o părticică din ”peisaj” poate ajunge și la voi.
I-a plăcut cum arată
Adrian Berghian are 27 de ani. Acum câțiva ani pleca cu mașina către Spania, acolo unde lucrau părinții lui. A trecut prin Franța, prin Provence. ”Aici am văzut câmpurile de lavandă. Arătau extraordinar de frumos. Mi-a plăcut vizual, și m-am gândit ce frumos ar fi să am și eu așa ceva”, povestește Adrian despre începuturile afacerii. Cât timp a stat în Spania s-a interesat despre cum se cultivă lavanda și tot ce tebuie să știe despre recoltarea ei. S-a întors acasă și asta a fost. ”Am citit că pământul pe care se cultivă trebuie să fie puțin în pantă, pentru ca apa să nu băltească, iar soarele trebuie să bată mereu. La Blaj aveam exact acest tip de teren, așa că totul a mers ca pe roate de la început”, povestește Adrian.
Afacere profitabilă
Primul lucru pe care Adrian l-a făcut atunci când s-a întors din Spania a fost să cumpere butași de lavandă. Pe 70 de ari a pus toamna 7.000 de butași, iar în primăvara următoare încă 6.000. Investiția în plante a fost 3.000 de euro, la care s-au adăugat alți 5.000 în amenajarea pământului.
”Atunci când am început afacerea am riscat, pentru că nu mă gândisem ce o să fac cu lavanda. După ce am plantat primii butași am început să îmi fac reclamă. Am făcut cont de Facebook (Lavanda Blaj), am luat legătura cu florării, cu organizatori de evenimente, și așa am reușit să mă fac cunoscut”, spune Adrian.
Prima recoltă a fost de 500 de kilograme, iar acum, după trei ani, a ajuns la 3.500 de kilograme pe an, lavandă adunată de pe aproape un hectar și jumătate.
Cerere mare
Adrian nu rămâne niciodată cu marfa nevândută. Lavanda lui ajunge în aranjamentele florale de la nunți și botezuri, în cele ale florăriilor și în casele celor care o cumpără din piață. ”Am avut o comandă chiar și din Italia. Venim și la Piața Transilvania din Sibiu, dar și în alte orașe mergem cu buchețele de lavandă, cu coronițe sau cu săculeți care se pun în dulap. Am comenzi de la un an la altul și pentru flori, și pentru butași”, spune Adrian.Tânărul spune că afacerea cu lavandă este una profitabilă atâta timp cât de ocupi de ea și te implici.