Zilele HUNGARIKUM revin în Muzeul în Aer Liber. Duminică se gătește un gulyás uriaș

Asociaţia HID – Centrul Cultural Maghiar Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA, organizează în perioada 29 iunie – 2 iulie 2017 cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului Zilele HUNGARIKUM.

Inițiativa are ca scop reliefarea valorilor culturale și a tradiţiilor maghiare. La fel ca și în edițiile precedente, acțiunea va cuprinde și de această data concursul de gătit Gulyas la ceaun în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Acţiunea cuprinde şi în ediţia din acest an CONCURSUL DE GĂTIT GULYÁS la ceaun în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Concursul se va desfăşura sâmbătă, 2 iulie 2016, începând cu ora 8, iar cei interesaţi se pot înscrie completănd formularul de participare disponibil pe siteul www.szeben.ro. Pe acest site, la secţiunea în limba română, se găsesc informaţii utile despre desfăşurarea concursului şi despre regulament.
,,Zilele HUNGARIKUM prezintă valori patrimoniale și culturale specific maghiare într-o formă atractivă pentru public. În program avem spectacole, lansări de cărți, vernisaje, expoziţii, conferinţe, evenimente pentru copii, un târg al meşterilor populari și concursul de gătit gulyás la ceaun, organizat în zona Târgului de țară. Ca și noutăți, la ediția din acest an se va amenaja un parc tematic cu jucării tradiționale și tot aici va fi prezentat un spectacol de călărie și tras cu arcul. Șirul evenimentelor din program o sa continue și duminică, 3 iulie, când la Muzeul ASTRA va fi gătit un gulyás uriaș.” , a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA.Zilele HUNGARIKUM revin în Muzeul în Aer Liber. Duminică se gătește un gulyás uriaș,,Înscrierile pentru concurs se derulează deja prin intermediul formularului regăsit pe site-ul Szeben.ro. Și în acest an invitatul de onoare este domnul Sándor Csányi din Szolnok, organizatorul celui mai mare festival de gătit gulyás din lume. Câştigătorii concursului din Sibiu vor putea participa la acest deosebit eveniment din Szolnok, Ungaria în luna septembrie 2017, organizatorii suportând toate costurile legate de deplasare. Începând cu acest an ne propunem să susținem producătorii și fermierii locali. La evenimentul din acest an vom invita un producător (bio) și fermieri locali care vor puna la dispoziția concurenților, contra cost, dar sub prețul pieței majoritatea produselor și ingredientelor necesare pentru gătitul gulyás-ului.”, a declarat Levente Serfőző, preşedinte Asociaţia Maghiară din Sibiu – HÍD.
Potrivit regulamentului, la concursul de Gătit Gulyás se pot înscrie echipe formate din minim două persoane. Printre cei care s-au înscris până acum se numără și o echipă formată din angajați/ funcționari publici ai Consiliului Județean Sibiu din cadrul Directiei Strategii, Proiecte: Oana Popa Director executiv Directia Strategii, Proiecte, Andreea Farcasiu, Sef Serviciu Serviciul Managementul Proiectelor, Iulia Anghel, consilier, Calin Bondulescu, consilier.Zilele HUNGARIKUM revin în Muzeul în Aer Liber. Duminică se gătește un gulyás uriaș

Zilele HUNGARIKUM revin în Muzeul în Aer Liber. Duminică se gătește un gulyás uriaș

Zilele HUNGARIKUM 2017 – PROGRAM Sibiu – 29 iunie – 2 iulie 2017

 29 iunie 2017 – joi

16:00 – Conferință – Hungarikum & Transylvanicum – valori, gusturi, interferențe

Locaţie: Muzeul ASTRA – Pavilionul Muzeal Multicultural

  • István Loránd Szakáli– secretar de stat în Ministerul Agriculturii din Ungaria, responsabil patrimoniul Hungarikum,
  • Proiecție de film:Patrimoniul Hungarikum din județul Csongrad,
  • Csilla Hegedüs– vicepreședinte executiv UDMR, președinte al Comisiei de Patrimoniu Transilvan:„Patrimoniile maghiare din Transilvania: doar la trecut sau viitor?„,
  • Alin Chipăilă– președintele Asociației de Turism a Județului Sibiu: „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană în 2019”,
  • Szabolcs Boda– președintele Asociației Transilvania Vie:„Rolul Asociației în cercetarea și valorificarea valorilor patrimoniale”,
  • Mirela Crețu, director muzee pavilionare Muzeul ASTRA,  – despre Calea Minorităților Etnice
  • Mirela Iancu, director departament marketing cultural Muzeul ASTRA – programe educaționale Calea Minorităților Etnice
  • Degustare UNICUM,
  • Plimbare ghidatăîn Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

19:00 – Proiecție film: ELDORADO (1988, dramă, color, 100 min., subtitrat în limba română)

Locaţie: Librăria Habitus

 30 iunie 2017 – vineri

16:00 – Vernisaj expoziție – “Trecut și prezent”  – expun elevi ai Școlii de Arte “Kós Károly” din Miercurea Ciuc, diriginte de clasă: Ildikó Márton

Locaţie: Turnul Sfatului

16:30 – Prezentare – „Tineret viu” , Organizația de Tineret a Societății Maghiare de Cultură din Transilvaniainvitată: Csilla Tamás, președinte

Locaţie: Librăria Habitus

17:30 – WorkShop – Erdély Café: Patrimoniu, tradiții și alte asemenea… invitat: Szabolcs Boda, președinte.

Locaţie: Librăria Habitus

18:30 – Prezentare de carte – Cariere, programe în slujba culturii / Studii despre cei 130 ani de la înființarea Societății Maghiare de Cultură din Transilvaniainvitată: Katalin Ágnes Bartha PhD – cercetător, bibliotecar, director executiv al Casei Memoriale Szabédi din Cluj.

Locaţie: Librăria Habitus

19:30 – Teatru – Teatrul din Curte Budapesta: „A cui este această țară?

Un spectacol de Loránd Daday și Attila Andrási despre raporturile umane, egoismul individului, familie, istoria națiunilor. Spectacolul prezintă crâmpeie de istorie revoltătoare, regăsire, dragoste, asimilare, identitate, violență, răsturnări de situație. Piesa este un thriller istoric care se petrece în Budapesta și Transilvania începutului de secol XX.

Spectacol în limba maghiară, nerecomandat sub 14 ani.

Preț bilete: 15 lei, respectiv 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari, la intrarea în sală.

Locaţie: Teatrul de copii și Tineret GONG – sala etaj

1 iulie 2016 – sâmbătă – EVENIMENTE în AER LIBER

08:00 – 14:00 Concurs de gătit gulyás la ceaun

10 – 14 – în paralel dansuri şi muzică populară maghiară, prezentări şi ateliere ale meşterilor populari, evenimente pentru copii, concursuri, jocuri, degustări de bere şi diverse produse, etc.

– Strada meşteşugarilor

 Degustare de bere artizanală: 1717 Sibiu

 Construcţie iurtă, Asociația Kalibáskő

– Lehel Pászka: spectacol de călărie şi tras cu arcul

– Parc tradițional și tematic pentru copii, Parcul Szélkakas din Ungaria

Invitat de onoare și președintele juriului: domnul Sándor Csányi, directorul Szolnoki Gulyásfesztivál cel mai mare festival internaţional de gătit gulyás

Locaţie: Muzeul ASTRA – Târgul de țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

14:00 – 18:00 – Degustare gulyás, jurizare şi premiere

2 iulie 2016 – duminică

08:00 – 14:00 – Evenimente în aer liber (gastronomie, meşteşugari, etc.)

„Regele” Gulyás-ului, dl. Sándor Csányi şi echipa sa gătesc un GULYÁS URIAȘ

Locaţie: Muzeul ASTRA – Târgul de țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

11:00 – Vernisaj expoziţie: Societatea boemă din Kassa (Slovacia), redată de Ziarul Teatral

Deschiderea expoziției: Eleonora Blaskova, directoarea de programe a Teatrului de Stat Maghiar din Kassa – Kosice

Locaţia: : Galeria Bisericii Reformate

13:00 – Prezentare gastronomică  – Sándor Csányi, Szolnok

Locaţie: Muzeul ASTRA – Târgul de țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Organizator:  Asociaţia HID – Centrul Cultural Maghiar Sibiu.

Partener principal: Muzeul ASTRA

Susținători: Consiliul Judeţean Sibiu prin Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”, acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu, , Consiliul Judeţean Covasna, UDMR-Fundaţia Communitas. Minsiterul Agriculturii – Departamentul Hungarikum și Fundaţia Bethlen Gábor din Ungaria.

Parteneri: Societatea de Cultură Maghiară din Transilvania, Asociația Élő Erdély, Liceul de Artă „Kós Károly” din Miercurea Ciuc, Biserica Reformată din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Librăria Habitus, Restaurantul Delis, Pensiunea Luceafărul, Asociaţia Contact Szolnok, Festivalul Gulaşului Szolnok.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică