Unul dintre cele mai frumoase locuri din județul Sibiu, Rezervația Naturală Iezerele Cindrelului, moare încetul cu încetul din cauza celor care o distrug cu bună știință. Zona din preajma lacurilor Iezerul Mare și Iezerul Mic este în weekend-uri populată mai ceva ca la Curmătura Ștezii.
Iezerele Cindrelului au ajuns să arate în weekend mai ceva ca la Curmătura Ștezii. Localnici din Gura Râului, Săliște și chiar și locuitori din municipiul Sibiu ingnoră cu bună știință faptul că acolo este o rezervație naturală protejată prin lege.
Câțiva turiști care au făcut o drumeție în zonă la finele săptămânii trecute s-au îngrozit când au ajuns la fața locului. Peisajul mirific și liniștit era în realitate mai ceva ca pe Valea Avrigului sau zonele de grătare de pe la Curmătură.Zeci de oameni încingeau de mama focului grătarele și au pătruns în areal după cum au avut chef. Unii au venit cu tractoarele, alții au preferat să meargă acolo cu ATV-urile și motocicletele, iar o altă categorie a ținut morțiș să ’’are’’ la propriu platoul din apropierea lacurilor cu mașini de teren. Muzica a răsunat mai ceva ca festivalurile de muzică populară de prin satele județului, iar cei mai îndrăzneți au făcut chiar și baie în Iezerul Mare.Panoul pe care scrie mare că, cităm, ’’În rezervația Iezerele Cindrelului (..) se impune conform prevederilor legii 137/1995 menținerea zonei de habitat natural de conservare a funcțiilor ecosisteme existente și de ocrotire a organismelor animale și vegetale. În acest scop se interzice păscutul animalelor, producerea zgomotelor, aprinderea focurilor, recoltarea plantelor, hăituirea animalelor sălbatice, pescuitul sau scăldatul în râuri și lacuri, amplasarea corturilor’’, este ignorat cu bună știință de cei care weekend de weekend fac adevărate petreceri în aer liber aici.
Mai ceva ca pe muntele Găina
Din fotografiile primite de la cititori se pot observa zeci de ATV-uri și motociclete care se plimbă în voie în preajma lacului Iezerul Mare. Martori oculari ne-au povestit că în lac făceau baie fără nici o jenă foarte mulți oameni, iar tot acolo erau și două tractoare cu remorcă, utilaje cu care s-au cărat grătarele, mesele și toate ustensilele folosite de către cei prezenți în zonă. Manelele au răsunat de mama focului în boxele alimentare la bateriile mașinilor parcate la câțiva metri de frumosul lac Iezerul Mare.
Areal protejat prin lege încă din anul 2000
Conform Wikipedia, Iezărele Cindrelului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN situat în județul Sibiu, pe teritoriul administrativ al comunei Gura Râului. Rezervația naturală aflată în versantul nordic al Munților Cindrelului, are o suprafață de 609,69 hectare, și reprezintă o arie cu forme de relief diversificate: căldări glaciare cu pereți abrupți, stâncării, morene, lacuri (Iezeru Mare și Iezeru Mic) și văi glaciare, ce adăpostesc o floră și o faună bine diversificată. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.
Iezărele sunt incluse în situl de importanță comunitară Frumoasa și au fost desemnate ca rezervație naturală în scopul protejării și conservării anumitor specii din flora spontană și fauna sălbatică a Cindrelului.
Flora este reprezentată de specii arboricole de zâmbru (Pinus cembra), jneapăn (Pinus mugo) sau ienupăr (Juniperus communis). La nivelul ierburilor vegetează elemente floristice de stâncărie și fâneață; cu specii de: bujorul de munte (Rhododendron kotschyi), usturoiul siberian (Allium sibirium L.), rogozuri (Carex capillaris), veronica (Veronica baumgartenii), clopoței de munte (Campanula alpina); dintre care unele protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 – privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică). Fauna este alcătuită dintr-o gamă diversă mamifere (unele aflate pe lista roșie a IUCN): capra neagră (Rubicapra rubicapra), urs brun (Ursus arctos)[4], vulpe (Vulpes vulpes), lup cenușiu (Canis lupus), jder (Martes martes); păsări, insecte, reptile și batracieni.