În perioada 19 – 25 iunie, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu s-au desfășurat ample acțiuni cu scopul prevenirii producerii de accidente rutiere și creșterii gradului de siguranță pe drumurile publice.
Activitățile s-au axat pe prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, adică viteza excesivă sau neadaptată, depășirea neregulamentară și neacordarea de prioritate, dar, în același timp, de o atenție deosebită au beneficiat și categoriile mai vulnerabile de participanți la trafic, bicicliștii și pietonii.
Controalele în trafic s-au derulat atât în zonele urbane, cât și în cele rurale, pe drumurile naționale și europene, dar și pe cele județene, comunale sau în interiorul localităților.
Pe parcursul celor șapte zile, polițiștii rutieri au aplicat în total 1.061 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 160.000 de lei și au constatat 19 infracțiuni la regimul rutier.
Din cele 44 de permise de conducere suspendate, 15 au fost reținute din cauza depășirilor neregulamentare, 11 din cauza neacordării de prioritate pietonilor, 6 din cauza vitezei excesive, câte 5 din cauza neacordării de prioritate autovehiculelor și conducerii sub influența alcoolului, 2 pentru neprezentarea în termen de 24 de ore de la implicarea într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar 12 pentru alte abateri.
Vitezomanii trași pe dreapta
Cele mai multe abateri de la normele rutiere au fost constatate pe linia vitezei excesive, aparatele radar înregistrând 325 de conducători auto care nu au respectat regimul de viteză impus pe un anumit tronson de drum.
Nu au fost puțini nici cei care nu au purtat centura de siguranță, 153 de persoane primind sancțiunea prevăzută de lege pentru această faptă.
Pietonii și bicicliștii au fost, la rândul lor, avertizați verbal sau sancționați cu amendă, 97 de pietoni fiind identificați traversând neregulamentar sau deplasându-se pe partea carosabilă, în vreme ce bicicliștii, 42, fie au circulat pe alte căi decât cele prevăzute, fie au circulat cu biciclete neconforme ca și dotare.
În ceea ce privește starea tehnică a autovehiculelor, 45 de conducători auto au fost nevoiți să predea certificatul de înmatriculare al mașinilor întrucât fie defecțiunile constatate erau de natură a pune în pericol participanții la trafic, fie au ”uitat” să supună autovehiculul inspecției tehnice periodice.
Acțiunile polițiștilor sibieni continuă, creșterea gradului de siguranță în trafic și reducerea riscului rutier fiind prioritare.