Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat. Cum motivează judecătorii decizia

Magistrații spun că Dan Voiculescu a dat dovadă de stăruință în muncă printre altele și că poate să fie eliberat condiționat.

Judecătoria Sectorului 5 motivează decizia de liberarea condiţionată a omului de afaceri Dan Voiculescu arătând că acesta „a dat dovadă de stăruinţă în muncă” prin participarea la activităţi lucrative şi intelectuale, a avut un comportament exemplar în conformitate cu normele instituţionale şi o atitudine respectuoasă faţă de personalul unităţii, a participat constant la activităţile educaţionale, a conferenţiat la dezbaterea cu tema „Stări, emoţii, comportament uman şi a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizite, anunță News. Judecătorii arată că până la 24 mai, Dan Voiculescu a executat în total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat în dosarul ICA, depăşind limita minimă de 1.217 zile care reprezintă o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se consideră executate în urma muncii prestate şi în urma redactării de lucrări ştiinţifice.
De asemenea, judecătorii vorbesc despre „stăruinţă în muncă”, atât prin participarea la curăţenie, cât şi prin scrierea a 11 lucrări ştiinţifice.
„(…) A dat dovadă de stăruinţă în muncă, astfel cum a rezultat din actele dosarului; că, pe întreaga perioadă a detenţiei, a desfăşurat activităţi lucrative, atât muncă fizică la punctul de lucru „Curăţenie”, cât şi muncă intelectuală consacrată de elaborarea a 11 lucrări ştiinţifice si că nu a fost sancţionat disciplinar, fiind chiar recompensat de 10 ori”, arată judecătorii, argumentând astfel şi decizia de reducere a termenul în care Dan Voiculescu putea face o nouă cerere de liberare condiţionată..
Mai mult, judecătorii spun că Voiculescu nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, având un „comportament exemplar, adecvat normelor instituţionale” şi a participat constant la activităţi educaţionale, primind mai multe recompense.
„(…) În perioada executată, acesta a avut un comportament adecvat normelor instituţionale, a menţinut relaţii neconflictuale cu ceilalţi deţinuţi şi a manifestat o atitudine decentă şi respectuoasă faţă de personalul unităţii; a participat, în mod activ şi constant, la activităţile educaţionale derulate în cadrul penitenciarului (activităţi de difuzare a culturii, activităţi moral religioase şi sportiv recreative); a fost recompensat de 12 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi nu a fost sancţionat disciplinar. Mai mult decât atât, a arătat, conform aceleiaşi caracterizări, că a beneficiat de recompense, prin suplimentarea dreptului la pachet sau vizite, iar la 16.02.2017 a participat, în calitate de conferenţiar, la conferinţa cu tema „Stări, emoţii, comportament uman””, explică aceştia.
În motivarea deciziei se mai precizează că Voiculescu a câştigat 1.882 de credite, participând la 48 de programe educaţionale în cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea îndreptării comportamentului acestuia.
Instanţa a respins argumentele procurorului, referitoare la lipsa dovezilor de îndreptare a comportamentului, prin neacoperirea despăgubirilor la care a fost obligat sau prin contestarea „pe orice căi posibile” a laturii civile a hotărârii de condamnare, considerând că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.
„În ceea ce priveşte solicitarea procurorului, de respingere a cererii de liberare condiţionată, întrucât petentul a finalizat fără credite un număr de 17 programe educaţionale la care a participat, se constată că opt dintre acestea sunt activităţi sportive (care prin natura lor nu se încheie prin acordarea de credite), petentul având o participare consistentă la alt tip de activităţi educaţionale, 48 de programe pe care le-a încheiat şi la care a primit credite suficiente pentru a demonstra o îndreptare a comportamentului”, explică judecătorii.
Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis că acesta poate depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.
În prima instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Judecătorul a arătat atunci în motivarea deciziei că Dan Voiculescu a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.
Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul „ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie 2016, după ce a executat doi ani din pedeapsă.
Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar. După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, unsprezece cărţi.

Ultima oră