actorii de la teatrul radu stanca pleacă la mare cu ”metamorfoze”
Foto Paul Baila

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu susține două reprezentații ale spectacolului „Metamorfoze” în regia lui Silviu Purcărete, la Constanța, la începutul săptămânii viitoare.

„Metamorfoze” va fi prezentat în 26 și 27 iunie, de la orele 21:30, în Portul Tomis, Poarta 1. Realizat de TNRS în coproducție cu Abația Neumunster, Teatrul D`Esch-Alzette, Teatrul Național din Luxemburg și Compania „Silviu Purcărete”, spectacolul face parte din patrimoniul cultural al României.

A fost montat pentru prima dată în curtea interioară a Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumunster, fiind o extraordinară punere în scenă a textului lui Ovidiu, potrivit reprezentanților teatrului. Premiera a avut loc la deschiderea Capitalei Culturale Europene Luxemburg 2007, iar la Sibiu spectacolul a fost prezentat pentru prima dată în cadrul ediției din 2009 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Purcărete aruncă în aer nu numai ideea de spaţiu teatral, ci, jucându-se cu personajele mitologice, continuă să-şi pună în funcţiune apetitul pentru parodie, ironia şi distanţa pe care le foloseşte transformând spectacolul într-o mostră de teatru postdramatic. O alcătuire vie, care, deşi foloseşte materia poetică produsă de un poet trăitor cu mii de ani în urmă, reuşeşte să impresioneze, să facă să râdă, să pună pe gânduri oamenii de azi.” (Gândul, iulie 2007)

În adaptarea sa a capodoperei lui Ovidiu, Silviu Purcărete a căutat să evidențieze cele mai ascunse sentimente ale oamenilor. Lucrând cu o mare varietate de artiști, el reușește să surprindă esența poemelor și să le transpună într-un spectacol tulburător și memorabil.

După cele două reprezentații de la Constanța, „Metamorfoze” va merge la Esch, ca parte a schimbului cultural între România și Luxemburg, la aniversarea celor 10 ani de când Sibiu și Luxemburg au împărțit titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2007.

Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății”, manifestare artistică dedicată teatrului antic, se desfășoară în perioada 19 – 27 iunie, la Constanța. Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul este organizat de Teatrul de Stat Constanța, sub egida Consiliului Județean Constanța.

Ultima oră

Comentariul meu