Sâmbătă, 24 iunie, are loc prima ediție a manifestării culturale „Sărbătoarea iei și a portului popular la Sadu“. Menirea manifestării este de a reînvia tradiția portului popular și a purtării iei în comuna Sadu, elemente vestimentare atestate fotografic de la inceputul secolului XX.

Ia și portul popular fac parte din trecutul, prezentul și viitorul comunei Sadu. Ideea organizării acestei manifestări a venit în urma discuțiiloravute intre locuitorii comunei. Sadenii se imbraca la toate marile sarbatori in “Haine roamanesti”- port popular. Manifestarea este modul adecvat prin care ne putem pune in valoare portul popular si de a ne pastra vie traditia.
Manifestarile dedicate iei si portului popular vor începe, sâmbătă, la ora 12, în Piața Centrală din Sadu – in program : Miniconcert de chiatră clasică – Grupul „Zâmbete și Acorduri“, condus de preotul Liviu Moisiu ; Expoziție de fotografie veche din Sadu -organizată de Primăria Sadu cu sprijinul sadenilor care ne-au pus la dispozitie fotografii vechi de familie care readau, atmosfera de la inceputul secolului trecut, portul popular și evenimente sociale organizate în comună; Concurs de dans popular – care se va desfasura pe doua categorii una pentru cei sub 45 de ani iar cealata pentru cei peste 45 de ani. vor fi acordate premii, ; Concurs – Ia autentică concurs „Ia autentică“ are ca scop desemnarea celei mai frumoase ii, în condițiile în care ia rămâne la mare preț în viața comunității din Sadu, iar sadenii poarta ia la toate sarbatorile religoase si nu numai.; Concurs Portul popular Autentic – se acordă câte un premiu unul pentru port femeiesc iar celalt pentru port barbatesc; Manifestarea se va incheia cu Joc în sat cu muzicanți unde sunt invitat toti cei care stiu sa joace si toti cei care dorescc sa invete jocul, . Vă așteptăm pe toți iubitorii ii, port popular si joc romanesc sâmbătă, în Piața Centrală din Sadu!

Ultima oră

Comentariul meu