Miercuri începe cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania Sibiu, una ce anunță o mulțime de surprize pentru cinefilii sibieni, de la invitați de marcă la filme multi-premiate în festivaluri din întreaga lume.
Ediția din acest an se deschide mâine, 21 iunie, la ora 22:00, în Piața Mare, unde pe imensul ecran gonflabil va rula multi-premiatul film spaniol Dumnezeu să ne ierte/ Que Dios nos perdone, în regia lui Rodrigo Sorogoyen, un thriller intens nominalizat la șase trofee Goya. Tot mâine, de la ora 20:00, la Teatrul Gong, regizoarea Iulia Rugină și actrița din rolul principal, adolescenta Voica Oltean, vin alături de sibieni la proiecția Breaking News, film în care joacă și îndrăgitul actor Andi Vasluianu. Joi, în cea de-a doua zi de festival, la Teatrul Gong, de la 18:00, cei ce încă nu au apucat să îl vadă se vor întâlni cu Moonlight, premiat în 2017 cu Oscarul pentru Cel mai bun film. De la ora 20:00, în prezența actorilor Adrian Titieni și Andreea Vasile va rula filmul Fixeur, cea mai recentă producție semnată de Adrian Sitaru.
Vineri, 23 iunie, Piața Mare va fi gazda unei proiecții speciale în cinstea actriței Manuela Hărăbor, invitatul special al celei de-a 11-a ediții a TIFF Sibiu. Îndrăgita actriță va fi alături de cinefilii sibieni la proiecția filmului Pădureanca (1986), regizat de Nicolae Mărgineanu, cu Victor Rebengiuc și Adrian Pintea în distribuție. Tot vineri încep și proiecțiile la Sala Thalia, introdusă din acest an în programul TIFF Sibiu. De la ora 20:15, la Thalia rulează filmul Despre trup și suflet, film maghiar regizat de Ildiko Enyedi și premiat cu Ursul de Aur la Berlin, la începutul acestui an.
Sâmbătă, în Piața Mare, coproducția româno-germană La drum cu tata va fi prezentată de regizoarea Anca Miruna Lăzărescu, alături de actorii Răzvan Enciu și Alex Mărgineanu. Proiecțiile de la Teatrul Gong se deschid, sâmbătă, la ora 18:00, cu Independența României, primul lungmetraj realizat în România, în anul 1912, despre războiul care a eliberat țara de sub dominația otomană. Spectacolul este întregit de un acompaniament live al trupei Multumult și este urmat de proiecția filmului Baraj. Pelicula a fost introdusă în programul TIFF Sibiu 2017 pentru a sărbători parteneriatul între Sibiu și Luxemburg care a dus la declararea celor două orașe drept Capitale Culturale Europene în anul 2007.
Tot pe 24 iunie, la Sala Thalia, de la 17:30, câștigătorul Premiului Publicului Cinepub la TIFF 2017, Planeta Petrila, va rula în prezența regizorului Andrei Dăscălescu și a protagoniștilor Ion Barbu și Cătălin Cenușă. Acțiunea filmului se derulează în orașul minier Petrila, unde un artist și activist încearcă prin artă să determime autoritățile locale să nu demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din țară.
Duminică, de la ora 17:30, la Sala Thalia, va rula filmul Piatră pe inimă/ Heartsone, câștigător al premiului pentru regie și al Premiului Publicului în cadrul TIFF 2017, coproducție danezo-islandeză regizată de Gudmundur Arnar Gudmundsson. Iar de la ora 18:00, la Teatrul Gong, cinefilii vor putea urmări câștigătorul Premiului pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF Cluj, Ultimul căldărar, regizat de fotograful Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. A 11-a ediție a TIFF Sibiu se încheie cu filmul lui Radu Mihăileanu, Povestea iubirii/ The History of Love, ce va rula pe ecranul imens din Piața Mare duminică, pe 25 iunie.
TIFF Sibiu 2017 este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii, CNC și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.