Aproape 220 de noi planete au descoperit cercetătorii de la NASA. Pe zece dintre acestea se pare să se pot îndeplini condițiile de susținere a vieții.
NASA a anunţat, luni, că a descoperit cu ajutorul Telescopului Kepler 219 planete noi, iar zece dintre acestea au o dimensiune apropiată de cea a Pământului şi întrunesc condiţiile existenţei apei lichide, anunță NEWS. Cercetători din toată lumea s-au adunat, luni, la Centrul de Cercetare Ames, al NASA, pentru a dezbate descoperirea celor 219 planete noi, toate din constelaţia Cygnus din galaxia Calea Lactee.
NASA arată că între 2009 şi 2013, Kepler a analizat peste 200.000 de stele din regiune pentru a identifica planete care orbitează în jurul lor. Cele 219 planete sunt parte din peste 4.000 de corpuri cereşti identificate, din care 2.300 au fost confirmate drept planete.
Dintre cele 219 de noi planete, 10 sunt posibile lumi stâncoase, terestre, care orbitează în jurul stelelor la o distanţă suficient de mare pentru a fi locuibile. Aceasta este considerată ca fiind distanţa la care apa în formă lichidă se poate aduna pe suprafaţa unei planete stâncoase.
Întrucât apa este unul dintre elementele cheie a vieţii, aşa cum o cunoaştem noi, multe dintre corpurile candidate la statutul de planetă au mici nuclee stâncoase, învelite de o atmosferă groasă de hidrogen şi heliu, iar unele sunt considerate a fi lumi oceanice. Asta nu înseamnă, însă, că oceanele acestor planete sunt pline de apă.
Telescopul Kepler a adunat informaţii despre existenţa mai multor luni mici. Se pare că aceste planete sunt fie de 1,5 ori mai mari decât Pământul, fie doar puţin mai mici decât Neptun, de aceea ele au fost numite Super-Pământuri sau Mini-Neptunuri.