Autostrada Sibiu – Pitești. Ce se întâmplă dacă lucrurile merg bine în perioada următoare

Până la finele lui 2017 avem șanse mari să știm firmele ce vor face primii kilometri ai autostrăzii Sibiu – Pitești. Loturile 1 și 5 vor avea peste 45 de kilometri lungime.

După ce 2016 a însemnat anul dezastrului pentru infrastructura din România, nefiind inaugurat niciun kilometru de autostradă, în acest an, CNAIR scoate la licitaţie proiecte care însumează 173 km de autostradă și 123 km de drum expres, anunță Capital. Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după 10 ani de amânări, scoate la licitaţie construcţia celei mai aşteptate autostrăzi din România. Totuşi, documentaţia a fost finalizată doar pentru două loturi din autostrada Sibiu-Piteşti.
Directorul general al CNAIR, Ștefan Ioniţă este încrezător şi speră ca până la finele acestui an cele două loturi să aibă constructorii desemnaţi. „Tronsoanele de la Boiţa la Sibiu şi de la Curtea de Argeş la Piteşti, în total aproximativ 45 de kilometri, sunt primele loturi de autostradă scoase la licitaţie în acest an“, a explicat pentru Capital şeful CNAIR.
Potrivit acestuia, dacă nu vor exista contestaţii, „până la sfârşitul anului vom avea constructori pe cele două loturi de autostradă“. Pe lângă cele două loturi din autostrada de pe Valea Oltului, CNAIR este nevoită să reliciteze construcţia şoselei la patru benzi Suplacu de Barcău-Borş. În cazul primului tronson din fosta Autostradă Bechtel, aflat la graniţa României cu Occidentul, este nevoie de o expertizare a lucrărilor, care au fost începute în urmă cu 13 ani. Aici, lucrările au stat în paragină o perioadă de câţiva ani, iar în decembrie 2016, asocierea Corsan SA – Corviam Construccion SA & SC Consinit SRL & SC Road Consulting & Design Solution SRL & Via Design SRL, care a câştigat licitaţia organizată în 2015, a anunţat că renunţă la proiect.
„În luna iunie relansăm şi acest proiect. Aici avem o problemă, lotizăm cei 60 de kilometri ai acestui sector, astfel încât să existe o implementare mai rapidă. Vor exista trei loturi, fiecare în lungime de aproximativ 20 km. Cei 60 km de autostradă sunt finalizaţi în proporţie de aproximativ 50%“, ne-a declarat şeful CNAIR, Ștefan Ioniţă. Alţi 80 km de autostradă, parte din autostrada Transilvaniei, între Mihăeşti şi Suplacu de Barcău, sunt în faza de documentaţie. „Autostrăzile licitate în acest an, dacă nu sunt blocate de diverse contestaţii, se vor finaliza în 2019. Discutăm cu Ministerul Finanţelor procedura prin care se poate realiza o supracontractare pentru a asigura absorbţia de fonduri europene“, a mai spus Ioniţă.

Ultima oră