Traficanți de copii reținuți de DIICOT. Exploatau minorii în România și Franța

120 de persoane sunt în vizorul descinderilor din județele Iași și Prahova pentru că și-au traficat propriii copii. 70 de minori ar fi fost exploatați atât pe teritoriul României, cât și în Franța.

Procurorii DIICOT din Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi efectuează simultan 25 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Iaşi, Roman şi a judeţului Prahova într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. În paralel, poliţişti din cadrul Direcţiei de Poliţie Judiciară din Paris desfăşoară o acţiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din acelaşi grup infracţional.
Potrivit DIICOT, sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României şi al Franţei, între care peste 70 de minori, cu vârste între 10 – 13 ani, implicaţi în această activitate. Aceştia urmează să fie audiaţi în cursul cercetărilor.
Procurorii DIICOT arată că pe raza municipiilor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunii de trafic de minori.
„Membrii grupării şi-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă parazitar al părinţilor. Membrii grupării infracţionale şi-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât şi în Paris. Aceştia au fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinţilor care le valorificau”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit documentului citat, părinţii copiilor organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate.
Totodată, mai spun anchetatorii, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcţie de zona unde erau trimişi să fure.
„După ce erau instruiţi pe raza municipiului Iaşi, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumaţi de proprii părinţi în activitatea infracţională”, mai spun procurorii DIICOT.
Pentru documentarea activităţilor infracţionale s-au solicitat informaţii autorităţilor franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta care a acţionat pentru probarea activităţilor infracţionale.
Sursa www.mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică