16.06. Ora 17.30. Jocul penibil la vârf continuă. Liderul (deocamdată) maxim al PSD, Liviu Dragnea o ține pe-a lui, adică vrea să dovedească că e Șef, nu glumă, și negociază cu umbrela de ploaie a clasei politice românești (UDMR) doar, doar va trece moțiunea de cenzură împotriva guvernului PSD nelegitim politic. Dacă UDMR va accepta, o va face pentru un preț buuuunn de tot, de care vom mai auzi la anu’…

Premierul în exericițiu Sorin Grindeanu, fără de partid și sprijin din partea majorității parlamentare, se joacă de-a Șeful Executivului care își vede de treabă, în pofida principiilor democratice ale funcționării unui guvern legitim. Se vede treaba că lipsa de cultură politică i-a amorțit vigilența morală…

Cele două facțiuni PSD-iste par drogate, și niciuna nu mai are discernământul necesar separării disputei politice, din interiorul partidului, de GUVERNAREA  ROMÂNIEI. Pentru că una e să comentezi modul dictatorial în care Dragnea de Teleorman își exercită puterea asupra membrilor de partid (inclusiv a celor ajunși pe funcții de partid și de stat) și alta e implicarea Palatului Victoria în scandalul derizoriu din PSD.

Dacă eram în locul premierului Luxemburghez, refuzam să mă întâlnesc, astăzi, cu Grindeanu, în condițiile delegitimării sale politice. UN GUVERN FĂRĂ LEGITIMITATEA POLITICĂ DATĂ DE O MAJORITATEA PARLAMENTARĂ CAREVASĂZICĂ NU EXISTĂ, doamnelor & domnilor! Dacă era bărbat, omul ăsta își dădea demisia, în prima secundă după ce tătucii lui de acum șase luni, Dragnea & Tăriceanu, și-au luat mâinile de pe el. N-avea decât să facă, ulterior, ratinguri mari cât pohta lui de putere, la televiziunile bucureștene, povestind despre metoda Dragnea de a ține cu botul pe labe cel mai mare și mai tare partid social-democrat din România. Pentru moralul lui și binele țării… Atunci i-ar fi fost de folos vorbărețul Mihai Chirică, primarul ieșean disident. Saga acestuia despre Căpitanul din fruntea PSD, pe care ne-a povestit-o, astăzi, va fi zdrențuită în următoarele ore.

Ne apropiem de sfârșitul celei de-a doua zile a crizei guvernării nebune a PSD. Umbra lui Victor Ponta la Palatul Victoria, cred unii, asigură combustibilul necesar arderii energiilor negative din PSD. N-ar fi nicio scofală, dacă războiul celor trei roze s-ar desfășura, nu la Palat, ci în sediul din Kiseleff. Din păcate, generația tânără de politicieni nu are respectul valorilor și scoate la iveală prea multe defecțiuni de caracter, pentru a fi capabilă să se elibereze de obiceiurile proaste ale vechii gărzi, după ce i-a mâncat din palmă semințele puterii.

Ora 10.50 p.m. Știrile serii sunt năucitoare. Doi foști membri ai PSD conduc Puterea Executivă a României democratice! Grindeanu, premier fără legitimitate politică, și Ponta (pe care îl bănuiesc autor al acestui scenariu tragi-comic de preluare a puterii, ca să-l „ajute” pe Grindeanu), secretar general al guvernului. Vorba lui Creangă: „Descurcă-i, drace!” PSD-ul ne informează despre desfășurarea, la Palatul Victoria, a unei „lovituri de stat”, și toată floarea pesedistă asistă neputincioasă la desfășurarea ei. Curat rivuluție, mon cher! Doamne, ce-am greșit atât de mult, de-am ajuns atât de rău? Chiar au dispărut oamenii normali și de cuvânt din fruntea țării? Sau n-am avut niciodată și ne trebuia „lovitura asta de stat”, ca să ne trezim la realitate?

Așteptăm, mâine, următoarele mutări, din partea președintelui Johannis. „PM” Grindeanu i-a trimis deja nominalizări de miniștri, în locul celor demisionari. Ce va face președintele? Dacă acceptă nominalizările – ceea ce n-ar fi ilegal – se va spune că ia partea „loviturii de stat” a cuplului Victor & Sorin. Dacă nu acceptă nominalizările, gestul președintelui ar fi neconstituțional – în opinia mea, pentru că premierul, nefiind demis, are dreptul de-a numi miniștri, în situația de față. Ce poate înțelege cineva de-afară, din ce se întâmplă cu conducătorii României? Cine-i legitim și cine nu, din cei care o guvernează în aceste zile? Să nu ne facem iluzii: nimeni nu înțelege, nici noi, nici străinii. Dar cu siguranță vom fi notați cu o nouă bilă neagră, la capitolul democrație…

 

Ultima oră

Comentariul meu