Expoziție specială la bicentenarul Muzeului Brukenthal

Cu prilejul bicentenarului Muzeului Național Brukenthal, sunt prezentate 3 bunuri culturale de o deosebită valoare pentru istoria orașului Sibiu, aflate din 1974 în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României din București.

Este vorba de inelul sigilar al baronului Samuel von Brukenthal (aur cu email și niello, gemă din matostat, datând din a doua jumătate a sec. XVIII), de ornamentul de pălărie din mormântul comitelui Albert Huet (aur cu email, granate și perle, datat în perioada 1577-1607), remontat la sfârșitul sec. XIX pe o banda de catifea și Codicele Altemberger.
Codicele Altemberger, principala atracție a expoziției, reprezintă o culegere de texte juridice (drept municipal și drept minier), redactată în spațiul german în sec. XIV-XV (chiar și începând cu sfârșitul sec. XIII, după unele opinii), ale cărui ultime două file (incluzând textul jurământului primarului) au fost pictate și caligrafiate la Sibiu în anul 1481, în cancelaria primarului Thomas Altemberger, cel care îl cumpărase pentru uzul magistratului orașului. Volumul, scris cu caractere gotice pe pergament, este bogat ornamentat cu miniaturi: chenare cu elemente de decor fitomorf și scene religioase (unele ocupând întreaga pagină), inițiale și ancadramente cu adevărate scene de gen realizate cu foiță de aur și culori naturale.

Vernisajul ca avea loc vineri, 16 iunie, de la ora 11:30.

Ultima oră