Reprezentanții Ambient confirmă într-un răspuns remis la cererea Ora de Sibiu perchezițiile avute loc miercuri la sediul societății sibiene. Aceștia spun că vor colabora cu anchetatorii pentru elucidarea acestui dosar în care prejudiciul creeat este estimat la peste 16 milioane lei.
Biroul de presă de la Ambient a remis către Ora de Sibiu un punct de vedere oficial legat de perchezițiile avute loc marți.
Aceștia spun că Ambient nu poate verifica în profunzime toți partenerii și comportamentul fiscal al acestora.
„Ambient SA, în calitatea sa de agent economic prezent pe piața materialelor de construcții de peste 24 de ani, întreține in mod curent relații de achiziții și vânzări cu un numar foarte mare de firme. Dimensiunea cifrei de afaceri a societății Ambient S.A., precum și diversitatea relațiilor sale comerciale fac dificilă verificarea în profunzime a tuturor partenerilor și a comportamentului fiscal al acestora, Ambient dovedindu-se în toate tranzacțiile un partener de bună credință. În cadrul procesului de anchetă inițiat de instituțiile specializate, reprezentanții Ambient SA au colaborat încă din anul 2014 cu acestea, punând cu promptitudine la dispoziția organelor de anchetă toate informațiile și documentele solicitate, necesare urmăririi activității infracționale în speță. Ambient SA va continua să colaboreze cu toate instituțiile statului pentru soluționarea cât mai rapidă a acestui caz. În încheiere, dorim să subliniem că din punct de vedere operațional și managerial, rețeaua de magazine Ambient funcționează la parametrii bugetați, continuând să își respecte toate angajamentele contractuale din proiectele pe care le derulează, la standardele și exigențele pe care le-a stabilit de-a lungul timpului”, spun cei de la Ambient în răspunsul remis către Ora de Sibiu.
Zeci de persoane audiate
Reamintim că marți Perchezițiile efectuate marți dimineață de cptre DIICOT Sibiu au avut loc la sediul societății patronată de afaceristul Ion Ciolan. Acestea vizează un dosar cu un prejudiciu de peste 16 milioane lei, bazat în principal pe un mecanism prin care s-a dedus TVA-ul prin intermediul unor facturi fictive. Nu mai puțin de 18 persoane au fost duse la audieri.
În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2014, reprezentanţii unei societăţi comerciale din municipiul Sibiu, împreună cu reprezentanţii a 12 societăţi comerciale din ţară şi străinătate, societăţi cu comportament de firme fantomă, au acţionat în mod coordonat în cadrul unei grupări infracţionale, în scopul obţinerii de beneficii materiale în mod fraudulos prin deduceri ilegale ale taxei pe valoare adăugată. sens în care au creat. S-a stabilit până la acest moment, un prejudiciu de aproximativ 16.300.000 de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă de către societatea comercială din mun. Sibiu, pe baza facturilor fictive, care nu au la bază operaţiuni reale.
Din cercetările efectuate, a rezultat că a fost creat un sistem complex de operaţiuni fictive de vânzări şi achiziţii între societăţile în cauză pentru crearea aparenţei existenţei unor operaţiuni care, în fapt, nu corespund în realitate, cu scopul de a crea în mod artificial taxă pe valoare adăugată, deductibilă în favoarea societăţii comerciale cu sediul în mun. Sibiu, cu consecinţa diminuării obligaţiilor de plată privind taxa pe valoare adăugată bugetului de stat.
Cinci percheziții în Sibiu
În vederea soluţionării cauzei, la data de 13 iunie, s-au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare la imobilele folosite de către mai multe persoane bănuite că fac parte din grupul infracţional organizat, dintre care 5 percheziţii în municipiul Sibiu şi 7 pe raza municipiului Bucureşti şi localităţilor învecinate.
La data de 13 iunie 2017, la sediul D.I.I.C.O.T. Sibiu – Biroul Teritorial Sibiu, au fost aduse 18 persoane (suspecţi şi martori), pentru audiere şi luarea măsurilor legale care se impun. La acţiune au participat şi jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.