Ziua mondială pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor este marcată în fiecare an la 12 iunie.
Fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ţine de „normalitatea” mediului rural şi aproape nimeni nu o raportează ca abuz.
De la începutul anului 2017 și până în prezent, la DGASPC Sibiu au fost înregistrate 6 sesizări de exploatare prin muncă a copiilor, acestea făcând referire la un număr de 10 copii. Dintre acestea,două sesizări s-au confirmat. Pentru un singur copil s-a instituit măsură de protecţie la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă ”Prichindelul” Sibiu, restul copiilor au rămas in familiile biologice, beneficiind de servicii şi prestaţii sociale din partea Serviciilor Publice de Asistenţă Socială (SPAS-uri locale) de la domiciliul acestora, precum şi de monitorizare din partea DGASPC Sibiu.„Copiii au nevoie de copilărie, trăită printre jucării, jocuri şi cărţi. Copiii au nevoie de afecţiune, un cămin şi multă iubire! Copiii trebuie să rămână copii, nu unelte!Noi, adulţii, avem responsabilitatea de a le asigura condiţiile de trai necesare, pentru ca aceştia să se bucure de frumuseţea unei copilării fericite! Stop exploatării prin muncă a celor mai fragede şi delicate fiinţe umane!”, declară directorul general DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan
Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este la dispoziție Telefonul Copilului – 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până duminică în intervalul orar 07:30 – 22:00, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.