Duminica trecută, ziua alegerilor locale anticipate în aproape 50 de localități din țară, guvernarea Dragnea-Tăriceanu a lansat ipoteza atragerii UDMR, în echipa de la Palatul Victoria. Semn că nimic nou nu se petrece în România politică. De când ne știm o țară liberă de comunism, UDMR s-a dovedit bună la mai toate guvernările. De fiecare dată, și-a arătat măiestria în a-și atinge scopul primordial. Acela de a fi mereu prezentă acolo unde se dă ora exactă în politica românească, salvând majoritățile, dar fără a fi convinsă că tranziția postcomunistă trebuie finalizată prin integrarea europeană a României. Acest lucru a fost privit, în exterior, ca o dovadă a deschiderii majorității față de cea mai importantă minoritate etnică din spațiul românesc. Dar, la un moment dat, din interior, am realizat că era „soluția ideală” de întârziere sine die a integrării, cu largul accept al majorității clasei politice. Sigur, din varii motive…
Vestea că ne paște o nouă experință cu UDMR, la guvernare, ne-a dat-o omul forte al regimului PSD-ALDE, Liviu Dragnea, președintele PSD. Asigurându-ne că a vorbit, în prealabil, cu Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, dl Dragnea a avut numai cuvinte de laudă față de participările UDMR la fostele guvernări. Și este vorba de vreo două decenii. Ciudățenia e că dl Dragnea, în aceeași zi, părea extrem de preocupat de evaluarea guvernului său, condus prin delegație de Sorin Grindeanu. Cu toate acestea, înainte de a anunța care este viitorul actualului Executiv – dacă îi retrage sprijinul premierului sau dacă vor fi numai remanieri – liderul maxim al României pesedizate s-a făcut că plouă, sperând că umbrela maghiară de serviciu îi va salva guvernarea. (La ora aceea, rezultatele în alegerile locale arătau deja că PSD nu se mai poate lăuda cu o mare susținere populară…)
„Eu nu resping această variantă pentru că, am mai spus-o, cei de la UDMR tot timpul au propus în funcţiile guvernamentale oameni bine pregătiţi, eficienţi, serioşi şi harnici. În toate guvernele în care a fost UDMR nu-mi aduc aminte să fi fost ei acuzaţi de lipsă de performanţă”, a declarat Dragnea, duminică seara, la postul său preferat de televiziune. Așadar, liderul este atras de veșnic-pregătita formațiune maghiară în ale guvernării. UDMR a avut mereu oameni buni, altfel spus, UDMR a știut mereu ce trebuie făcut în țara asta. Înțelegem printre rânduri că a știut chiar mai bine decât partenerii ei de guvernare. O dovedesc „performanțele” titularilor unor ministere importante. Aseară târziu, l-aș fi întrebat pe dl Dragnea dacă poate indica una, două performanțe reale ale foștilor miniștri udemeriști.
Adevărul este că, exceptându-i pe cei care au intrat pe moara anticorupției, majoritatea oamenilor UDMR au lăsat impresii bune, până acum, privind seriozitatea lor. Despre pregătire, hărnicie și mai ales eficiență, rămâne să ne vorbească pe larg dl Dragnea. Oricum, opinia mea este că prezența UDMR la guvernare a fost (și) un dar otrăvit. Or fi fost ei serioși, dar miniștri udemeriști au avut mandat, în opinia mea, să pună bețe-n roatele schimbărilor radicale în administrația publică. Dacă România continuă să fie administrată pe fondul împărțirii teritoriale impusă de Ceaușescu, cu 50 de ani în urmă, atunci este și cu contribuția UDMR.
Personal, nu cred că UDMR va accepta, de data asta, să se înfrupte din bucatele puterii Executive. Ar fi o provocare pe care nu cred că și-o asumă, având în față Centenarul Marii Uniri. Nu-mi pot imagina o majoritate maghiară salutând, în 2018, victoria României de la Trianon. Deja s-a vorbit că maghiarii nu pot recunoaște acel Tratat. Și, totuși, unii lideri au cerut românilor să respecte principiile Proclamației de la Alba Iulia… Dovadă, pentru mine, că politicienii români și maghiari n-au învățat lecțiile istoriei. În loc să se lămurească între ei, liderul PSD spune că „o colaborare cu UDMR la nivel guvernamental ar fi pozitivă şi din perspectiva faptului că în 2018 se marchează centenarul Marii Uniri”. Ceea ce, pentru mine, este o simplă șmecherie politică cu parfum de diversiune.