Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu ajunge și în satele săsești. Concert de excepție într-o biserică fortificată

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă seria manifestărilor culturale cu un concert cu totul special, care va avea loc duminică, 18 iunie 2017, ora 13.00, în satul Criț, în Biserica Fortificată din localitate.

Concertul va fi susținut de către orchestra Capella Coronensis, dirijată de Steffen Schlandt și acompaniată de Corul Bach al Bisericii Negre. în program se vor regăsi lucrări de Honterus, Schutz, Buxtehude, Bach, Homilius și Hedwig.
Denumit „Musica Poetica – 500 de ani de la reformarea Bisericii în muzică”, concertul, care își propune să marcheze aniversarea a 500 de ani de la realizarea reformei lui Martin Luther, dorește să aducă laolaltă atât iubitorii de muzică clasică, cât și turiștii care vor să descopere frumusețea zonei săsești, ale cărei tradiții și forme de manifestare artistică sunt legate de bisericile fortificate și de orgile vechi de sute de ani aflate aici.
Biserica din Criț are o îndelungă tradiție în ceea ce privește concertele de orgă, datorită orgii de aici, unică la nivel mondial și foarte apreciată de către localnici și vizitatori, datorită acusticii sale. Construită de maestrul Johann Thois în anul 1813, orga a fost restaurată total de către Fundația Michael Schmidt și redată publicului în anul 2013. Ca urmare a restaurării acesteia, Biserica Evanghelică din Criț a devenit gazda a numeroase concerte care abordează stiluri muzicale diferite și, în cadrul cărora, orga restaurată este punctul principal de atracție.
Mai mult, Biserica Fortificată din Criț are o istorie aparte, fiind construită în stil neogotic la începutul sec. XIX pe locul unei alte biserici datând din 1270, anul primei atestări istorice a satului Criț. Din cadrul vechii biserici evanghelice din Criţ au rămas moștenire zidurile fortificaţiilor exterioare ridicate în secolul XV. Interiorul bisericii cuprinde o sală încăpătoare, cu două travee și bolta în stil boemian, precum și obiecte de mobilier aparținând vechiului așezământ de cult, printre care lăzi și grinzi datate cu anii 1666 și 1724, precum și bănci pictate din anul 1793.

Corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice C.A. Brașov (Honterusgemeinde) are o poveste impresionantă, fiind înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt si venind în completarea corului „mare” Bach. În prezent, corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice cuprinde aproximativ 20 de membri care fac parte din 6 confesiuni şi vorbesc trei limbi materne. Ca urmare a experienței, precum și a prestigiului de care se bucură, corul de tineret Bach participă constant atât la turnee locale, cât și la cele din afara țării (München, Dresden, Zürich, Winterthur, Ulm, Stuttgart).
Același lucru se poate spune despre Capella Coronensis, orchestra formată din instrumentiști ai Filarmonicii Brașov, care, împreună cu corul Bach și dirijorul Steffen Schlandt, participă la proiecte muzicale în cadrul festivalurilor, precum și în cadrul slujbelor religioase sau a concertelor, cu repertoriu specific zonei Transilvaniei.
În cadrul concertului, dirijorul Steffen Markus Schlandt deține un rol cheie. Născut la Brașov, dirijorul în vârstă de 42 de ani primește educația muzicală timpuriu, de la tatăl său, Eckart Schlandt, care îl introduce în studiul la pian și orgă. Ghidat de pasiunea pentru muzică, acesta urmează apoi cursurile facultății de muzică din Cluj si ale Facultatii de Muzică din Trossingen (Germania). Ca organist, Steffen Markus Schlandt, s-a bucurat de experiențe variate, concertând în țări din Europa precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria și România. În prezent este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră”.
Între fortificațiile bisericii din Criț va putea fi vizitată și expoziția “Moștenirea culturală a reformei religioase în Transilvania” care cuprinde imagini istorice legate de impactul reformei asupra comunității și dezvoltării școlare.
După concert, participanții se pot bucura de brunch-ul cu preparate tradiționale pregătite cu atenție la Casa Kraus, de chef Liviu Preda cu susținerea Selgros. Fosta casă parohială din Criț se află în imediata vecinatate a bisericii, aflându-se de cealaltă parte a fortificațiilor acesteia și a fost redată circuitului turistic în anul 2014. Casa a fost reconstruită întocmai după planurile originale ale vechii case parohiale și, în plus, de la mobila pictată manual și restaurată de meșterii din zonă și până la ușile și dușumelele din lemn masiv, totul este întocmai ca odinioară pentru ca turiștii să se bucure de o experiență săsească autentică.
Biletele la concertul “Musica Poetica – 500 de ani de la reforma Bisericii în muzică”, sunt disponibile în rețeaua Eventim, prin accesarea paginilor de mai jos, dar pot fi achiziționate și la locația evenimentului pe bază de rezervare:
• http://www.eventim.ro/ro/bilete/musica-poetica-jud-brasov-biserica-fortificata-460916/event.html
• http://www.sibfest.ro/evenimente-2017/musica-poetica-500-de-ani-de-la-reforma-bisericii

Ultima oră

Comentariul meu