Chirurgul Lorant Kiss invitat să viziteze unul dintre cele mai renumite spitale din Elveția

În perioada 20 mai – 5 iunie 2017, Prof.univ.dr. Lorant Kiss, medic primar chirurg în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a fost invitat, în calitate de “visiting professor”, la spitalul clinic Triemli din Zurich.

Vizita efectuată a fost posibilă în urma invitației oficiale primite din partea conducerii spitalului Triemli, prin Prof dr. Markus Weber, Directorul Departamentului de Chirurgie al instituției.
“Importanța unei astfel de vizite vine din faptul că medicina evoluează fulgerător iar aparatura, tehnicile, investigațiile și noutățile apărute în patologia oncologică, în modalitățile terapiei multi-modale, cu echipe pe specializări multiple, au schimbat din temelii abordarea patologiei chirurgicale, în primul rând oncologice. Totodată, s-a dezvoltat foarte mult chirurgia de urgență în marile traumatisme. Toate aceste lucruri cer informări la zi iar acest stadiu de “visiting professor”, pe care am avut onoarea să-l efectuez în acest centru de excelență mi-a oferit posibilitatea de a acumula informații de mare valoare și de a învăța enorm”, a declarat Prof. univ. dr. Lorant Kiss.
Urmare a activităților științifice de cercetare teoretică dar și a activităților practice derulate, chirurgul sibian a identificat noile abordări ale chirurgiei laparoscopice și reinterpretarea laparoscopiilor exploratorii în chirurgia oncologică dar și tendințele și progresele din chirurgia esofagiană și abordarea nouă și modernă a toracoscopiei, în patologia pleuro-pulmonară, pe care dorește să le aplice și în cadrul Clinicii Chirurgie I a SCJU Sibiu.
„Toate acestea s-au asociat cu participarea mea directă în intervenții chirurgicale de mare anvergură, fiind deja un prieten al acestui centru cu o reputație uriașă pe care-l vizitez din 1991 și cu care avem o relație deosebită. De altfel, de-a lungul timpului, atât Prof dr. Markus Weber cât și Prof dr. Metzger Urs, de la spitalul Triemli, au sprijinit foarte mult spitalul nostru prin diferite donații, instrumentar și materiale pentru Blocul Operator, Ortopedie etc.”, a explicat chirurgul sibian.

Noi planuri de colaborare
În urma vizitei efectuate, Profesorul Lorant Kiss și-a exprimat speranța cu privire la noi planuri de colaborare instituțională între SCJU Sibiu și spitalului clinic Triemli, prin schimburi de experiență care aduc în prim plan standarde extrem de înalte, atât din punct de vedere al tehnologiei utilizate cât şi al cercetării şi inovării aduse de specialiştii în domeniu, astfel de întâlniri contribuind la extinderea cunoştinţelor către viitorii chirurgi.
„Într-o scurtă apreciere asupra stadiului pe care l-am efectuat la Triemli, Prof dr. Markus Weber, și-a exprimat dorința de a ne revedea în centrul universitar din Zurich, pentru a dezvolta relațiile între cele două instituții, și cred că voi reuși să organizez o vizită, împreună cu mai mulți medici rezidenți, în acest centru de referință. De asemenea, ne dorim ca anul viitor să încercăm, împreună cu Triemli, să organizăm la Sibiu o conferință de politraumă, cu participare internațională, cu manifestări științifice de înaltă ținută prin care să facem spitalul nostru cât mai cunoscut”, a precizat Prof. univ. dr. Lorant Kiss

Chirurgia clasică și chirurgia laparoscopică, mână în mână
Una din cele mai interesante concluzii desprinse în urma vizitei este că, la momentul actual, chirurgia clasică și chirurgia laparoscopică evoluează mână în mână, întrucât marile complicații care apar după laparoscopie și robotică trebuie abordate clasic. “Din acest motiv, vesticii apreciază din ce în ce mai mult echipele foarte bine pregătite în chirurgia clasică. De aceea, noua generație de chirurgi care va avea responsabilitatea acestei profesii va trebui să știe să rezolve și complicațiile post laparoscopie, post robotică, prin deschidere clasică. Sarcina generațiilor următoare este mult mai grea decât a noastră, când am fot rezidenți, în urmă cu mulți ani, întrucât ei trebuie să cunoască cel puțin două abordări, clasică și laparoscopică. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care am înființat și baza de training chirurgical din cadrul spitalului, unde de săptămâna viitoare vom relua lucrul cu rezidenții”, a concluzionat Prof.dr. Kiss.

Ultima oră