Spectacolul „Harap Alb” de la Teatrul „Gong” premiat la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver’’

Producția „Harap Alb” a Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună scenografie, în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Festivalul Internațional de Animație „Gulliver”.

„Harap Alb” în regia lui Gavriil Pinte, scenografia Roxana Ionescu, este una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului „Gong” din Sibiu. Spectacolul a mai fost distins, în 2015, cu premiile pentru regie și, respectiv, reteatralizarea unui text clasic în cadrul Festivalului Internațional „ImPuls” de la București.
Cea de-a XXV-a ediție a Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” a avut loc în perioada 15 – 20 mai. Juriul ediției din acest an a fost format din conf. univ. dr. Carmen Stanciu, președinta juriului, și din membrii conf. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru și prof. Ilie Zanfir, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi. „Ceea ce iese în evidență la scenografia acestui spectacol este faptul că personajele au fost concepute din hârtie și lemn, schimbările de decor se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte și capătă viață pe scenă.”, se arată în justificarea juriului pentru acordarea acestui premiu scenografei Roxana Ionescu.
„Acest premiu confirmă încă o dată zona de excelență a noului program de la Teatrul pentru Copii și Tineret din Sibiu, dar și profesionalismul echipelor de creatori și de tehnicieni pe care i-am adus împreună aici.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului din Sibiu.
„Harap Alb” este povestea maturizării unui băiat în timpul unei călătorii inițiatice în care învață să-și facă prieteni, să găsească soluții pentru situații complicate, să aibă încredere în oameni și să deosebească binele de rău. La finalul acestui drum, Harap Alb merită răsplata pentru că a fost curajos, și-a folosit inteligența și și-a exersat bunătatea. Spectacolul lui Gavriil Pinte vizualizează povestea așa cum a fost ea scrisă de Ion Creangă: personajele sunt create din hârtie și lemn, schimbările de decor și costume se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte și prinde viață pe scenă. Decorurile și costumele pentru acest spectacol poartă semnătura scenografului Roxana Ionescu, iar din distribuția spectacolului fac parte actorii Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Jenő Major / Paul Bondane, Gabriela Mitrea, Raluca Pavel, Angela Páskuy și Adrian Prohaska. Spectacolul a avut premiera în 2015, pe data de 24 mai, și a fost produs printr-o finanțarea nerambursabilă oferită de Consiliul Local al Municipiului Sibiu prin Primăria Sibiu.

Ultima oră