video – directorul cnm astra: în muzee salariile sunt destul de mici, chiar foarte mici în anumite domenii

Directorul Complexului Național Muzeal Astra, a vorbit joi despre problema salariilor pentru angajații din astfel de instituții. Ciprian Ștefan spune că în ciuda faptului că acestea sunt destul de mici, oamenii își fac datoria cu brio.

’’În ultima perioadă sunt tot felul de discuţii în media online, legate de salarizarea în muzee, legate de salarizarea în cultură, ş.a. Într-adevăr, salariile sunt destul de mici, chiar foarte mici în anumite domenii. Doar să vă spun că la noi în instituţie un salariu pe studii medii începe de la 1.553 de lei încadrarea şi se termină la 2.584 de lei, tot încadrarea, salariul brut, iar pe studii superioare începe la 1.553 şi se termină undeva la 5.000 – 6.000 de lei, tot încadrarea, dar vorbim de vechime şi de cei pe funcţii de cercetare şi cam la apogeul carierei”, a spus joi Ciprian Ştefan, directorul CNM Astra.
Ciprian Ștefan este de păere că aceste rezultate ar trebui să deschidă uşa către factorii de decizie, să înţeleagă că muzeul în secolul XXI nu este doar acel muzeu ca acum 20 de ani, care doar gestionează un patrimoniu, ci în secolul XXI, un muzeu oferă act cultural de calitate. ’’Acest act cultural se reflectă în turism, în numărul de turişti care vin în Sibiu sau care vin în oraşul respectiv, şi cred că asta ar trebui să conteze: care este impactul unui muzeu în dezvoltarea socio-economică a unei comunităţi. Gândiţi-vă ce ar însemna ca în luna iulie, în plin sezon, atât Muzeul Astra, cât şi Muyeul Brukenthal să-şi închidă porţile, pentru diverse lucrări de conservare, că legea ne permite. Nu cred că ar fi potrivit pentru nimeni. Cred că este important să fim remuneraţi pe măsură”, spune Ciprian Ștefan.
’’Vorbesc în special de colegii cu funcţiile de execuţie, care trudesc pentru patrimoniu, în condiţii bune de lucru, nu ne putem plânge, dar recompensa financiară nu este pe măsură. Ar trebui ca toţi cei cu putere de decizie să ţină cont şi să plece urechea la doleanţele noastre, pentru că nu sunt ieşite din comun, şi mai mult decât atât, cred că este momentul ca muzeele din România, toate muzeele, să fie puse pe aceeaşi linie cu celelalte instituţii de spectacole, cu Biblioteca Naţională, cu celelalte instituţii care, conform draftului legii salarizării, se află undeva mai sus poziţionate. Suntem la fel de importanţi ca Teatrul şi ca Biblioteca Naţională, şi ca orice altă instituţie naţională, dacă nu chiar mai importanţi pe anumite domenii”, a mai spus acesta. Urmăriți mai jos toate declarațiile directorului de la CNM Astra.

Ultima oră

Comentariul meu