liciniu lupu îi dă o lecție de legislație olguței vasilescu după schimbul de replici pe tema indemnizației de tătic de 35.000 de euro

Sibianul Liciniu Lupu revine cu un drept la replică adresat ministrului muncii Olguța Vasilescu, în urma afirmațiilor acesteia pe pagina oficială de Facebook referitor la indemnizația de creșterea a copilului de 35.000 de euro. Ministrul muncii a revenit astăzi cu un nou comentariu, în răspuns la replica sibianului apărută de dimineață.

liciniu lupu îi dă o lecție de legislație olguței vasilescu după schimbul de replici pe tema indemnizației de tătic de 35.000 de euro

Lia Olguța Vasilescu a distribuit articolul unei publicatii referitor la răspunsul sibianului după afirmațiile ei, cum că  un tătic care primeşte timp de doi ani, lunar, o sumă de 100.000 le ar trebui să cotizeze 200 de ani la stat, cu un nou comentariu:

”Mi se pare cam mare tupeul sa le pretinzi altora sa accepte calculele tale care ar „justifica prin contributivitate” o indemnizație lunară de creștere a copilului de 35 000 euro! Ca sa fie clar, pentru concedii și indemnizații se retine din salariu doar 0,85 la suta. Alte contribuții pentru pensii, asigurări medicale, alte taxe datorate statului nu au nicio legătura cu indemnizația de creștere a copilului. Repet: pentru concedii și indemnizații se retine doar 0,85 la suta. Pentru a ajunge la indemnizația de 1 miliard, domnul al fi trebuit sa cotizeze fix 200 de ani, adică 2400 de luni. Oricât ar încerca sa ne convingă de contrariu! Pentru ca bănuiesc ca nu renunța la dreptul la pensie sau la asigurări sociale pentru a i se calcula contribuția doar pentru aceasta indemnizație… Dar nu e vina lui ca astfel de excese se petrec in România sau ca legislația noastră permite asta. Va fi doar vina noastră, a celor care nu corectam, după ce am văzut unde poate duce eliminarea plafonului la indemnizația de creștere a copilului! 2000 de euro lunar e mai mult decât necesar pentru a creste un copil și e mai mult ca in Germania, oricum. 35 000 de euro lunar nu exista nicăieri in lume și demonstrează cât de periculoase sunt legile adoptate fără un minim studiu de impact…”

Citește aici primul schimb de replici scrise între ministrul muncii și Liciniu Lupu.

Liciniu Lupu a trimis un drept la replică referitor la ultimele afirmații ale ministrului. Redăm mai jos replica trimisă se Liciniu Lupu.

Observ că încă o dată d-na ministru Olguța Vasilescu vorbește în necunoștință de cauză, și nu cunoaște diferența între concediul de maternitate si indemnizația de creștere a copilului. Procentul de 0,85% din salar la care face referire d-na ministru se referă la contribuția pentru concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, din care face parte și concediul de maternitate. Concediul de maternitate reglementat de Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate este un concediu medical care se acorda femeii însărcinate sau lăuzei de către medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supraveghează sarcina sau de medicul de familie. Mai este cunoscut și sub denumirile de concediu medical de sarcina/lăuzie, concediu prenatal sau concediu postnatal.

Concediul de maternitate totalizează 126 de zile calendaristice, și este format din:

– concediu de sarcină (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere;

– concediu de lăuzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Concediul de maternitate este destinat exclusiv mamei.

Indemnizația de creștere a copilului este reglementată de Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Legea aceasta condiționează obținerea indemnizației pentru creștere a copilului de realizarea veniturilor impozabile, și nu de plata contribuțiilor.

Art. 23 din OUG 111/2010 are următorul conținut:

(1) Fondurile necesare plății drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protecției Sociale.

Impozitul de 16% aferent veniturilor din activități independente se varsă tot la bugetul de stat.

Astfel nu mi se pare “cam mare tupeul” modul prin care eu am calculat ipotetic perioada (în ani) în care se recuperează de către stat indemnizația pe care ar trebui să o primesc conform legii în vigoare, ci dimpotrivă calculul  matematic este foarte exact și conform realității.

Personal aș putea spune că ”tupeu mare”, lipsă de profesionalism și lipsă de deontologie are d-na ministru de vreme ce preia, postează și își asumă pe pagina oficială de Facebook un articol în care o persoana neavizată, în necunoștință de cauză îmi aduce jigniri și insulte nejustificate, nedovedite și defăimătoare.

PS: De asemenea țin să ii aduc la cunoștință d-nei ministru că în anul 2017 1 miliard lei= aprox. 220 milioane de euro…” scrie Liciniu Lupu în dreptul la replică trimis pe adresa redacției.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică