lucrările electrica sistate imediat de direcția de cultură sibiu pentru protejarea clădirilor istorice

Electrica nu mai are voie să monteze contoare electrice pe clăditile istorice din satele sibiene. Prima măsură cu aplicare imediată a fost în cazul intervențiilor din localitatea Hoghilag.

Direcţia Judeţeană de Cultură (DJC) Sibiu, care a avizat montarea de contoare electrice pe clădiri istorice din localitatea Hoghilag, judeţul Sibiu, cu condiţia ca amplasarea să se facă de comun acord cu specialiştii instituţiei, după deplasarea la faţa locului, a dispus „sistarea imediată” a lucrărilor efectuate de Electrica Distribuţie, întrucât prevederea din aviz a fost încălcată. „Vă informăm că o petiţie pe acest subiect a fost înregistrată la Consiliul Judeţean Sibiu cu nr. 7339/10.05.2017. Vă precizăm că, prin certificatul de urbanism nr. 477/III – A- 3 din 30/12/2015, în scopul îmbunătăţirii şi modernizării reţelei electrice din localitatea Hoghilag, Consiliul Judeţean Sibiu a solicitat, conform legii, avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu (D.J.C. Sibiu). În avizul favorabil emis de D.J.C. Sibiu, cu nr. 17/z/20.01.2016, ce face parte integrantă din documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire, se stabilea drept condiţie că «pentru faza următoare, amplasamentul cutiilor de măsurare pe faţadele imobilelor se va stabili de comun acord cu reprezentantul D.J.C. Sibiu, în urma unei deplasări la faţa locului»”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Judeţean Sibiu.
Potrivit documentului, „în urma constatării nerespectării condiţiilor impuse prin aviz, D.J.C. a dispus sistarea imediată a lucrărilor până la îndeplinirea condiţiilor menţionate în aviz, sub sancţiunea legii, fapt comunicat şi către Consiliul Judeţean Sibiu”, se arată într-un comunicat al CJ Sibiu, citat de News. Sesizarea primită de la Federaţia pentru Patrimoniul Transilvănean face referire şi la localităţile Marpod şI Saroş pe Tarnave, din judeţul Sibiu, însă Consiliul Judeţean Sibiu afirmă că „nu are atribuţii legate de emitere a autorizaţiilor de construire, aceste localităţi având structuri proprii cu astfel de atribuţii în cadrul consiliilor locale”.
„Precizăm totodată că, pentru prevenirea repetării unor situaţii similare, în cadrul Comisiei Zonale nr. 9 din cadrul D.J.C. Sibiu, din care face parte şi arhitectul şef al Judeţului Sibiu, s-a stabilit în şedinţa din 11.05.2017 necesitatea promovării unor modificări legislative vizând punerea în acord a legislaţiei specifice cu cea din domeniul energiei şi constituirea în acest sens a unei comisii interministeriale, la propunerea reprezentantului Institutului Naţional al Patrimoniului, membru în cadrul comisiei”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu afirmă că singura reglementare referitoare la modul de amplasare a unor astfel de instalaţii se regăseşte în prevederile HG 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism – art. 28, avizul D.J.C. fiind solicitat deoarece lucrările se desfăşurau în zona de protecţie a monumentelor istorice, conform Legii 50/1991 Republicată.lucrările electrica sistate imediat de direcția de cultură sibiu pentru protejarea clădirilor istoricePotrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Federaţiei TransylvaNet, case istorice vechi din mai multe sate din judeţul Sibiu – Hoghilag, Marpod, Şaros pe Târnave – dar şi din alte zone din Transilvania sunt în pericol, din cauza lucrărilor făcute de Electrica Distribuţie.
”Case istorice de valoare din Transilvania sunt desfigurate prin instalarea ilegală a unor contoare electrice pe faţadele clădirilor din secolele XVIII şi XIX din satele Hoghilag, Marpod, Saros pe Tarnave precum şi în alte sate din Transilvania. Lucrările sunt realizate de Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice «Electrica Distribuţie Transilvania Sud», Braşov, prin intermediul unei firme contractate. Primarul comunei Hoghilag şi proprietarii clădirilor din cele trei sate nu au fost consultaţi cu privire la poziţionarea şi modul de instalare a contoarelor şi se opun acestor intervenţii deoarece sunt realizate într-un mod extrem de neglijent şi destructiv, afectând uneori chiar integritatea structurală a clădirilor”, se arată în comunicat.
Federaţia TransylvaNet a transmis o petiţie tuturor senatorilor şi deputaţilor de Sibiu, precum şi Parlamentului, preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Sorin Grindeanu, Comisiei Europene, Ministerului Culturii, Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, Institutului Naţional al Patrimoniului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate, Delegaţiei UNESCO Bucureşti, Consiliului Judeţean Sibiu, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud.

lucrările electrica sistate imediat de direcția de cultură sibiu pentru protejarea clădirilor istorice

Ultima oră

Comentariul meu

Publică