foto - intervenții revoltătoare ale celor de la electrica în satele sibiene. zeci de clădiri distruse

Case istorice de valoare din Transilvania sunt desfigurate prin instalarea ilegală a unor contoare electrice pe fațadele clădirilor din secolele XVIII și XIX din satele Hoghilag, Marpod, Saros pe Tarnave precum și în alte sate din Transilvania.

Lucrările sunt realizate de Filiala de Distribuție a Energiei Electrice „Electrica Distribuție Transilvania Sud”, Brașov, prin intermediul unei firme contractate. Primarul comunei Hoghilag și proprietarii clădirilor din cele trei sate nu au fost consultați cu privire la poziționarea și modul de instalare a contoarelor și se opun acestor intervenții deoarece sunt realizate într-un mod extrem de neglijent și destructiv, afectând uneori chiar integritatea structurală a clădirilor.
Pentru toate comunitățile rurale, patrimoniul cultural și peisajul pitoresc reprezintă șanse unice de dezvoltare economică. Orice intervenție care afectează caracterul autentic al satelor scade valoarea proprietăților și pune în pericol prosperitatea viitoare a locuitorilor acestora.foto - intervenții revoltătoare ale celor de la electrica în satele sibiene. zeci de clădiri distruse

foto - intervenții revoltătoare ale celor de la electrica în satele sibiene. zeci de clădiri distruse

Federația TransylvaNet atrage atenția asupra ilegalității intervențiilor
Alertați de către primari și localnici, membrii Federației TransylvaNet trag un semnal de alarmă pe această cale și cer oprirea imediată a acestor acte de vandalism. De asemenea, se cere și o investigație cu privire la cauzele și persoanele responsabile pentru această agresiune la adresa patrimoniului național al României.
Federația TransylvaNet a transmis deja o petiție tuturor senatorilor și deputaților de Sibiu precum și următoarelor instituții: Parlamentul României; excelența sa, președintele României; Primul Ministrul României; Comisia Europeană; Ministerul Culturii și Identității Naționale, Comisia Națională a Monumentelor Istorice; Institutul Național al Patrimoniului; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice; Agenția Națională a Ariilor Protejate; Delegația Unesco București, Consiliul Județean Sibiu, DJC Sibiu, Inspectoratul de Stat în Construcții precum și Electrica Distribuție Transilvania Sud.
Potrivit legii 422/2001, orice lucrări de construcții – inclusiv cele de modernizare a instalațiilor electrice – care aduc modificări substanței istorice sau aspectului clădirii, trebuie avizate de către Ministerul Culturii.
Este esențial ca „Electrica Distribuție Transilvania Sud” să înțeleagă necesitatea adoptării unei soluții optime pentru instalarea contoarelor electrice fără a distruge valoarea arhitecturală și de patrimoniu a acestor localități istorice, soluții ce au fost deja oferite de către membri TransylvaNet în intervenții anterioare.foto - intervenții revoltătoare ale celor de la electrica în satele sibiene. zeci de clădiri distruse

Precedente în județul Brașov – 120 de clădiri distruse
În anul 2008, Fundația Mihai Eminescu Trust – membru TransylvaNet și un număr de 54 de alte instituții și persoane au sesizat o încălcare gravă a legislației de protecție a monumentelor istorice prin instalarea unor contoare electrice pe fațadele unor case cu valoare de patrimoniu din satele Criț, Mesendorf si Bunești din jud. Brașov. În urma acestor sesizări, „Electrica Distribuție Transilvania Sud” a fost de acord să transfere contoarele deja instalate, de pe fațadele caselor monument istoric, în interiorul curților, costul mutării contoarelor fiind suportat de societatea Electrica, iar Fundația Mihai Eminescu Trust oferindu-se să refacă, din fonduri proprii, cele 120 de fațade deteriorate.

Mai mult, în urma acestui caz, Fundația Mihai Eminescu Trust – membru TransylvaNet, Asociația “Arhitectură. Restaurare. Arheologie” și Primăria Comunei Bunești au organizat o campanie de informare adresată autorităților locale și altor societăți furnizoare de utilități publice, în vederea găsirii și promovării unor soluții de modernizare a infrastructurii care să nu afecteze valoarea de patrimoniu a clădirilor.
Din păcate, după nici 10 ani de la acest caz, „Electrica Distribuție Transilvania Sud” a renunțat la instalarea contoarelor electrice în interiorul curților, în nișe speciale, revenind la instalarea acestora direct pe fațadele clădirilor, distrugând astfel valori de patrimoniu foarte importante.

Ce este Federația TransylvaNet?
TransylvaNet – Federaţia pentru Patrimoniul Transilvănean este rezultatul cooperării societății civile în domeniul patrimoniului, în zona de sud a Transilvaniei. În dezbaterile purtate în cadrul a diverse evenimente comune de către reprezentanții societății civile, a rezultat nevoia de constituire a unei rețele care să reprezinte vocea comună a societății civile și care să se implice activ și consistent în monitorizarea stării patrimoniului și a acțiunilor autorităților, în formularea de politici publice și advocacy pe lângă factorii de decizie de la nivel național, respectiv în informarea și conștientizarea comunităților locale și a publicului larg cu privire la protejarea și valorificarea patrimoniului și la susținerea unei dezvoltări durabile în Transilvania.
Federația Transylvanet a fost înființată la inițiativa a peste 30 de asociații și instituții din județele Sibiu, Brașov și Mureș, aceasta constituindu-se cu personalitate juridică în iulie 2015, având 10 membri fondator. În anul 2016 li s-au mai alăturat alți 10 membri activi.

Semnatarii petiției:
Primăria comunei Hoghilag, jud. Sibiu;
Fundația Mihai Eminescu Trust – Reprezentanța din România (MET) – Sighişoara, jud. Mureş;
Asociația Monumentum – Alţâna, jud Sibiu;
Heritas – Fundația Transilvană pentru Dezvoltare Integrată, Protecție și Revitalizare a Patrimoniului – Sibiu;
Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității Brașov (AIDC) – Braşov;
Asociația Pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) – Sibiu;
Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea;
Parohia Evanghelică Sibiu;
Parohia Evanghelică Brașov;
Consistoriul Evanghelic Districtual Mediaș, jud. Sibiu;
GAL Podișul Mediașului din Ațel, jud. Sibiu;
GAL Dealurile Târnavelor din Saschiz, jud. Mureș;
Asociația Culturală Reener Ländchen – Reghin, jud. Mureș;
Asociația ”Urban Survey” – Timişoara.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Sa vedeti la Dobirca, Jina sau alte sate unde s-au facut niste lucrari hidoase, in sensul ca au atarnat pe fatada unor case istorice, sasesti, niste cablaje in conducte PVC fara nici o gandire, niste kitsch-uri de toata jena, in bataie de joc. Au scos contorul in afara proprietatii, chipurile pt ca romanii sa nu mai fure curent. In satele cu oarecare infractionalitate, indivizi pusi pe furate decupleza de la curent locuinta vizata prin apasarea butonului rosu accesibil din strada, apoi intra in locuinte unde fura nestingheriti si fara teama de camerele de supraveghere, acolo unde sunt. Apoi mai sunt tinerii teribilisti care fac glume proaste cu batranii neputinciosi si ii lasa noaptea fara electricitate prin decuplarea de la electricitate, mai exact prin apasarea acelui buton rosu accesibil oricui. Ce sa faca sarmanii batrani in mijlocul noptii ca nu au curaj sa iasa in strada sa reporneasca sistemul. Sigura protectie o reprezinta montarea unor cutii metalice cu incuietori tip Yala peste contorul electric, adica alte kitsch-uri in plus pe fata unei case. Asa ceva e de neacceptat.