bătălia cărţilor – concurs de lectură la biblioteca județeană astra sibiu
FOTO arhivă

În luna în care sărbătorim Ziua Bibliotecarului şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu lansează concursul de lectură „Bătălia Cărţilor”. „Bătălia Cărţilor” este un proiect iniţiat de Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj, susţinut de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), precum şi de biblioteci din sistemul naţional al bibliotecilor.

Concursul are drept scop stimularea lecturii şi promovarea literaturii în rândul copiilor și adolescenților, pe categorii de vârstă (11-14 ani și 15-18 ani). Întregul proiect se va desfășura în perioada aprilie-octombrie 2017, participanţii având la dispoziţie o listă care cuprinde 10 titluri, pentru fiecare categorie de vârstă, din literatura autohtonă şi universală. Cărţile, setul de documente și materialele referitoare la organizarea concursului (carnet de lectură, afiş, semn de carte, model de fişă de lectură) vor fi disponibile la sediul central şi în filialele Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.
Înregistrarea la concurs se realizează prin completarea unui formular de înscriere. Pentru a intra în finală, participanții sunt invitați să citească 10 cărţi recomandate şi să întocmească fişe de lectură pentru fiecare titlu. În semifinală ajung cititorii din fiecare categorie de vârstă, care, în opinia juriului, demonstrează că au citit şi au înțeles cel mai bine textele literare, prin întocmirea fișelor de lectură, prezentarea reflecţiilor, opiniilor și argumentelor. Fiecărei cărţi citite i se acordă un punctaj. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor, va deveni Cartea anului 2017.
Evenimentul final va cuprinde dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată din lista recomandată şi vor răspunde la întrebări pe marginea volumelor citite, adresate de un juriu, format din bibliotecari, profesori şi oameni de cultură, dar şi de public. Participantul care va prezenta cel mai frumos și bine argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări, va deveni „Cititorul anului”. Juriul va mai acorda premii pentru „Cea mai bună fişă de lectură a Cărţii anului”. Festivitatea de premiere de la finalul concursului „Bătălia Cărţilor” va avea loc în luna octombrie a.c. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactaţi Biblioteca Astra la adresa de e-mail bjastrasibiu@gmail.com sau la telefonul 0269 210 551.

Ultima oră

Comentariul meu