FOTO - Locuitorii din Cartierul Arhitecților: ’’Ne-am săturat de vorbe goale! Nu avem nevoie de Centrul SPA. Avem nămolul deja la poartă!’’

Locuitorii din cel mai nou cartier al Cinsădiei au trimis o scrisoare deschisă către către Primaria Cisnadie, Consiliul Local al orasului Cisnadie si Primaria Sibiu, în care prezintă problemele grave cu care se confruntă. Oamenii spun că primăria îi ignoră total, emite hotărâri de Consiliu Local prin care practic se disculpă în a face investiții într-o zonă în care locuiesc aproape 7.000 de oameni.

Multiplele probleme din Cartierul Arhitecților, cel mai nou apărut în Cisnădie la limita cu municipiul Sibiu, fac ca traiul oamenilor ce și-au achiziționat locuințe în această zonă să fie un adevărat coșmar. Oamenii au ajuns la capătul răbdării și spun că primăria Cisnădie, în frunte cu primarul Gheorghe Huja nu mișcă un deget în a rezolva probleme elementare cum ar fi fluidizarea traficului, amenajarea de stații de autobuz, de trotuare și chiar și a iluminatului public. Mai mult Consiliul Local a dat o hotărâre în decembrie 2016 prin care își ia mâna definitiv de pe acești oameni și care spune că astfel de investiții care în mod normal tebuie realizate de primărie, revin celor care și-au cumpărat locuințe în zonă.
Cine se încumetă să facă o vizită în Cartierul Arhitecților poate observa cu ușurință că tot ceea ce este redar în scrisoarea deschisă este adevărat.FOTO - Locuitorii din Cartierul Arhitecților: ’’Ne-am săturat de vorbe goale! Nu avem nevoie de Centrul SPA. Avem nămolul deja la poartă!’’Șelimbărul dat exemplu. Cisnădia vrea SPA în loc să facă creșe și grădinițe
Oamenii se mai întreabă cum de cei de la Primăria Șelimbăr pot să aloce bani publici pentru investiții precum grădinițe, creșe, parcuri cu locuri de joacă pentru copii, iar Cisnădia în loc să facă astfel e investiții vitale pentru locuitorii din oraș, respectiv din Cartierul Arhitecților, preferă să investească în obiective cum ar fi un Centru SPA sau achiziția unei drone. În fine, problema traficului rutier pe Calea Cisnădiei și infrastructura rutieră din zonă, reprezintă o altă problemă gravă nerezolvată de primăria Cisnădie pentru cei aproape 7.000 de locuitori din zonă. ’’Suntem de-a dreptul indignati de lipsa de interes si implicare a autoritatilor publice locale din Cisnadie fata de problemele prezente! Ne-am saturat de vorbe goale!’’, spun oamenii.FOTO - Locuitorii din Cartierul Arhitecților: ’’Ne-am săturat de vorbe goale! Nu avem nevoie de Centrul SPA. Avem nămolul deja la poartă!’’Cititi mai jos scrisoarea deschisă către autorități, remisă de locuitorii din cartierul Arhitecților către Ora de Sibiu:
Scrisoare deschisă către Primăria Cisnădie, Consiliul Local al orașului Cisnădie și Primăria Sibiu
Noi, locuitori ai Cartierului Arhitecților (inclusiv ai zonei aparținând administrativ-teritorial de Sibiu), vrem să vă facem cunoscută situația reală a zonei în care locuim, așa cum se vede ea prin ochii noștri, ai cetățenilor.
Cartierul Arhitecților sau „vestul sălbatic”, așa cum a fost numit în presa locală, beneficiază de o infrastructură de-a dreptul originală, pliată pe mentalitatea autohtonă, beneficiind de toate avantajele unui plan urbanistic zonal „bine structurat”, pus la punct de autoritățile publice locale competente.
Zona s-a dezvoltat intens în ultima perioadă, cu girul Consiliului Local Cisnădie și al Primăriei Cisnădie, aprobările PUZ-urilor făcându-se pe bandă rulantă. Astfel, au fost încurajate investițiile private imobiliare, de pe urma cărora Primăria Cisnădie colectează sume considerabile din impozitele stabilite în sarcina noilor proprietari. Nu a fost un scenariu greu de prevăzut pentru autoritățile implicate, calculele au fost simple – cu cât mai mulți proprietari, cu atât mai mare bugetul provenit din aceste taxe și impozite.
Ce nu a fost însă deloc anticipat și în vreun fel luat în considerare a fost gradul nostru de mulțumire, satisfacția noastră, a plătitorilor de taxe și impozite din acest cartier, în raport cu ceea ce primim în schimbul banilor plătiți la bugetul local: NIMIC.
În expunerea de motive a unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, inițiat de edilul Cisnădiei, Huja Gheorghe, acesta disculpă instituția pe care o reprezintă, pentru lipsa de preocupare în zonă, arătând că „Primăria nu poate estima zonele care urmează să se dezvolte, acest lucru fiind făcut pe riscul investitorilor și deoarece aceste zone sunt extinse și există un dezechilibru între cererile de viabilizare și posibilitățile de extindere a infrastructurii realizate din bugetul local, dar în același timp Primăria nu dorește blocarea investițiilor private.” Această abracadabrantă expunere de motive este însușită și de către arhitectul șef al orașului, în raportul său, care, în ciuda pregătirii de specialitate, se simte solidar și la fel de neputincios în a anticipa dezvoltarea zonei în cauză. Proiectul de Hotărâre a fost aprobat de Consiliul Local Cisnădie în decembrie 2016, în Hotărârea de Consiliu Local nr. 232.
Noi credem că autoritățile publice locale au avut o teribilă sincopă logică, cu sau fără rea-credință – nu suntem noi în măsură să apreciem – câtă vreme chiar Consiliul Local estimează zonele care urmează să se dezvolte, aprobând planurile generale și zonale de urbanism, iar Primăria eliberează autorizațiile de construcție.
În ce privește „posibilitățile de extindere a infrastructurii realizate din bugetul local”, noi, locuitorii Cartierului Arhitecților, observăm că bugetul local, din punct de vedere al investițiilor, are un blocaj în ce privește zona noastră, dar un robinet generos deschis în ce privește alte zone ale oraşului Cisnădie, care beneficiază de investiții pe mai multe paliere, un accent deosebit punându-se pe investițiile în obiective extinse de agrement (Centru SPA, aerobic, piscină) – lucrări la care noi, cei 6-7000 de locuitori din Cartierul Arhitecților nici nu îndrăznim să visăm. Noi nu avem nevoie de Centrul SPA, cu a cărui realizare, prin contractarea unui împrumut rambursabil pe 7 ani (și din impozitele noastre, nu?), Primăria Cisnădie se mândrește. Noi avem deja nămolul la poartă.FOTO - Locuitorii din Cartierul Arhitecților: ’’Ne-am săturat de vorbe goale! Nu avem nevoie de Centrul SPA. Avem nămolul deja la poartă!’’Aceste investiții se realizează și cu banii nostri, pentru că din Cartierul Arhitecților banii din taxe doar pleacă, nu se mai și întorc.
În total contrast, Primăria comunei Șelimbăr demarează investiții în creșe, grădinițe și parcuri în zonele noi din Selimbăr (pentru care achiziționează terenurile necesare). Aflăm, de asemenea, că există în plan realizarea a 3-4 legături rutiere între Șelimbăr și Sibiu, precum și că Primăria Șelimbăr a început etapele preliminare pentru legătura rutieră Dedeman – Calea Cisnădiei, deși interesul mai mare pentru această străpungere ar trebui să aparțină Cisnădiei, având în vedere că îi va deservi în principal pe cetățenii proprii.
Ce face Primăria orașului Cisnădie pentru noi în tot acest timp? Ne vorbește de un viitor luminos în cadrul Zonei Metropolitane și ne spune că trebuie să așteptăm cuminți până finalizează Primăria Selimbăr partea sa de drum iar abia apoi putem relua discuțiile despre fluidizarea traficului… Suntem de-a dreptul indignați de lipsa de interes și implicare a autorităților publice locale din Cisnădie față de problemele prezente! Ne-am săturat de vorbe goale!

Noi avem nevoie în cartierul nostru de niște lucruri elementare pentru secolul în care trăim, cum ar fi o infrastructură rutieră, educațională, medicală, socială, culturală etc. Nu de dronă (prinsă în bugetul anului 2017), domnule primar! Chiar așa, pentru ce aveți nevoie de dronă?
Noi avem nevoie de transport public în comun care să lege zona noastră cu Municipiul Sibiu. Transportul public în zona noastră în prezent nu există pentru că Primăria Cisnădie nu s-a obosit să solicite Consiliului Județean nici măcar implementarea unui traseu de transport public județean, cu atât mai puțin să încerce o colaborare cu Primăria Sibiu pentru introducerea unui traseu local sau extinderea unuia deja existent. Conform Consiliului Județean, din punct de vedere tehnic, doar Tursib – optim inclusiv pentru noi – ar putea realiza aceste trasee de transport public.
Avem nevoie de drumuri alternative care să facă legătura cu Municipiul Sibiu, unde majoritatea dintre noi au locurile de muncă (ca să avem de unde să plătim și impozitele, domnilor primari și domnilor consilieri locali). Știți că oamenii stau la coadă în trafic zeci de minute pentru a intra în Municipiul Sibiu? Pe un traseu de aproximativ 2 km?FOTO - Locuitorii din Cartierul Arhitecților: ’’Ne-am săturat de vorbe goale! Nu avem nevoie de Centrul SPA. Avem nămolul deja la poartă!’’

Considerăm că Primăria Sibiu trebuie să se implice în rezolvarea problemelor zonei (cu toate părghiile aflate la dispoziție) inclusiv pentru că lipsa totală de preocupare a Primăriei Cisnădie afectează nu doar pe cei aflați pe Cisnădie ci și pe cei care aparțin administrativ-teritorial de Sibiu (care trebuie să traverseze practic tot Cartierul Arhitecților pentru a ajunge în Cireșica).

Revenind însă la Primăria și Consiliul Local Cisnădie, nu considerați că noi, majoritatea familii tinere, avem nevoie, pentru copiii noștri, de creșă, grădiniță și școală în Cartierul Arhitecților, unde locuim, și nu în Sibiu? În ce lume este acceptabil să permiți asemenea dezvoltări rezidențiale de mii de locuitori fără însă să prevezi și să și realizezi aceste servicii publice de bază? La solicitarea noastră de a demara lucrările pentru astfel de servicii publice, Primăria Cisnădie ne spune că „deocamdată (…) nu deține nici un teren în zona respectivă”. Onorată Primărie, demersurile de achiziție a unui teren (sau de expropriere) fac parte tot din acest proiect (Primăria Șelimbăr e un bun exemplu!), așa că vom relua întrebarea: când aveți de gând să demarați lucrările? Când aveți de gând să vă interesați cu adevărat de locuitorii orașului pe care îl conduceți? Este evident că traficul infernal se datorează și acestei situații.
Și dacă tot discutăm de drumul județean, nu ați dori să procedați conform legii, onorabil Consiliu Local Cisnădie, și să îl cereți în administrarea locală de la Consiliul Județean? Pare, dincolo de legalitate, și o chestiune de logică, atâta timp cât PUZ-urile aprobate prin hotărârile de Consiliu Local îl denumesc strada Sibiului și nicidecum DJ106C așa cum este în realitate. Iar pe o stradă dintr-o localitate, oamenii ar trebui să beneficieze de iluminat public. Și trotuare. Și treceri de pietoni. Nu credeți că ar trebui să spuneți stop accidentelor cu morți și răniți tot mai dese de pe acest drum prin asumarea responsabilității: preluarea și modernizarea drumului (DJ 106C)? Pentru că numai în ultimele 6 luni au fost 6 astfel de evenimente nefericite pe acest segment de drum!
Dacă tot am amintit de sistemul de iluminat public, stimate autorități, vă aducem la cunoștință că dacă se numește „public”, e în datoria autorităților PUBLICE să îl asigure. Adică să îl înfiinţeze, să îl dezvolte, să îl modernizeze și să îl administreze conform legii.
În lipsa asigurării iluminatului public nu considerați că puneți în pericol siguranța noastră? Pornind de la simpla deplasare seara pe străzile cartierului (că se întâmplă, spre exemplu, să rămâi fără pâine) și până la deplasarea pe jos până la prima stație de autobuz (pe carosabil, că nu v-a interesat nici deplasarea pietonilor – aflată tot în obligația autorităților publice locale) simțim constant că siguranța noastră nu este asigurată de cei în măsură să o facă.
Siguranță care de asemenea ne este pusă în pericol și de către câinii fără stăpân din zonă, ori aflați pe lângă turmele de oi din imediata apropiere a cartierului sau care îl traversează, precum și de traficul, deja amintit, de pe strada Sibiului. Pardon, de pe DJ106C. După cum vă convine mai bine.
Până aici v-am povestit de o parte din ceea ce nu avem – neesențiale lucruri, nu?

De aici înainte, vom povesti despre ceea ce avem în Cartierul Arhitecților, de unde, prin grija Consiliului Local și a Primăriei Cisnădie, vom fi tot mai mulți și mai mulți cetățeni plătitori de impozite, pentru că se aprobă în continuare PUZ-uri, deși „Primăria nu poate estima zonele care urmează să se dezvolte” (sic!).
Așadar, în Cartierul Arhitecților, „beneficiem” de impozite pe proprietate mai mari decât în Sibiu, de noroi de cea mai bună calitate, de trafic pietonal și de bicicliști direct pe carosabil (pe timp de noapte pericolul fiind la nivel maxim „datorită” lipsei iluminatului stradal), de accidente (cu morți și răniți) care devin, din păcate, o rutină a cotidianului pe DJ 106 C, de lipsa oricăror servicii publice de bază (grădiniță, creșă, școală, dispensar medical), de câini nesupravegheați, de pierderea a multe ore din viață săptămânal în traficul infernal de pe Calea Cisnădiei/DJ106C. Dependent de cele deja menționate s-a observat o creștere simțitoare a numărului utilizatorilor de cizme de cauciuc și lanterne, pe de o parte și un profit în creștere al service-urilor auto, pe de altă parte.

Domnule primar, dacă tot intenționați să îndatorați orașul pentru a construi un SPA, n-ar fi util să folosiți și noroiul din Cartierul Arhitecților? Poate fi o nouă sursă deopotrivă de mândrie, dar și de venituri pentru bugetul local – nămol produs în Cisnădie!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică