Teatrul de Balet prezintă primele două premiere din acest an la Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu prezintă miercuri, 26 aprilie 2017, de la ora 19:00, la Cercul Militar Sibiu, în cadrul unui spectacol-coupé, primele două premiere de dans contemporan din acest an: „Șapte singuratici într-o zi de iarnă”, coregrafia de debut a Marianei Gavriciuc (24 ani) – laureată a mareului premiu în cadrul „Alt Concurs Național de Coregrafie” București, ediția 2016 și producția „Când întunericul devine lumină”, realizată de Daniel Alexandru Dragomir (22 ani).

Singurătatea este tema centrală a premierelor de dans contemporan „Când întunericul devine lumină” și „Șapte singuratici într-o zi de iarnă”. Ambele producții coregrafice, prezentate în premieră absolută pe scena TBS, miercuri, 26 aprilie 2017, tratează într-o manieră diferită tema singurătății, a însingurării, a izolării și autoizolării individului de lumea care îl înconjoară. “Șapte singuratici într-o zi de iarnă” este prima creație coregrafică a Marianei Gavriciuc pe scena unui teatru profesionist din România. Mariana Gavriciuc, licențiată a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, a câștigat în anul 2016 marele premiu al evenimentului „Alt Concurs Național de Coregrafie” – eveniment susținut anual de Teatrul de Balet Sibiu. Coregrafia Marianei Gavriciuc surprinde secvențial viața în comun, într-un apartament de bloc, a șapte personaje, dar mai ales momentele din însingurarea fiecăruia dintre cei șapte. Pentru acest spectacol, Mariana Gavriciuc îi va aduce în prim-planul scenei pe balerinii TBS Xolisweh Richards (Marea Britanie), Joshua Legge (Australia), Marco Palamone (Italia), Andreea Simionaș (România), Samuel Rosek (Australia), Ayaka Nagai și Naoya Kyuno ambii de origine niponă.
“Ne ascundem în cei câțiva centimetri de spațiu pe care credem că îi deținem. Ni se pare că nu ne vede nimeni, că suntem protejați de pereții neimplicării noastre, ca de o cortină invizibilă, dar și pereții au urechi. Intimitatea și-a extins barierele. Tot ce avem și e doar al nostru intră în patrimoniul comun al tuturor celor cu care împărțim spațiul de locuit. Păstrăm totuși numai pentru noi, de cele mai multe ori, dramele personale pe care fiecare dintre noi le trăim și ajungem să ne autoizolăm în propria poveste, să nu mai știm cum să cerem ajutorul, să trăim izolați – împreună. Există cu adevărat cineva lângă noi sau fiecăruia îi este dat să fiarbă în propria supă de sentimente până la final ?”, spune Mariana Gavriciuc.
Când întunericul devine lumină” este a doua coregrafie de dans contemporan pe care tânărul coregraf Daniel Alexandru Dragomir o realizează pentru Teatrul de Balet Sibiu, după ce în iulie, anul trecut, a prezentat la TBS premiera spectacolului „Nu mai sunt eu”. Dacă în spectacolul „Nu mai sunt eu”, Daniel Dragomir s-a inspirat din viața și operele lui Constantin Brâncuși, de această dată, în coregrafia „Când întunericul devine lumină”, tratează tema singurătății, a singularității.Teatrul de Balet prezintă primele două premiere din acest an la Sibiu
“Lumina relevă ceea ce este omul: o ființă solitară. Totul începe și se sfârșește sub forma lui “1”. Singurătatea este un sentiment pe care îl trăim cu toții la un moment dat, este un sentiment universal, dar fiecare dintre noi percepe și exprimă singurătatea într-un mod diferit față de ceilalți. Am încercat prin această nouă coregrafie, creată pentru Teatrul de Balet Sibiu, să surprind modul în care cinci persoane exprimă propriile percepții legate de singurătate.”, afirmă și Daniel Alexandru Dragomir.
Premiera spectacolului se va dansa cu Elliot Bourke (Australia), Kirill Ermolenko (Rusia), Aina Sanxo (Spania), Gabriella Delgado (S.U.A) și Ellena Nou (Marea Britanie).

TBS, primul teatru din Romania care încurajează noua generație de coregrafi
Susținerea și încurajarea creației coregrafice tinere este o nouă direcție pe care Teatrul de Balet Sibiu a dezvoltat-o în ultimii ani, poziționându-se astfel ca primul teatru din România care promovează creația coregrafică tânără. În acest sens, în anul 2014 a fost creat evenimentul „Geneza”, program cadru menit să prezinte publicului premiere de dans contemporan realizate de tineri corregrafi aflați la debut sau la începutul carierei. Pe scena evenimentului „Geneza” au fost prezentate începând din anul 2014 nu mai puțin de unsprezece producții coregrafice, în premieră absolută, realizate de tineri coregrafi precum : Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), Joshua Legge (Australia), Russell Hewey (S.U.A), Keston Meyer (S.U.A), Myrna Squire (Canada), Ovidiu Matei Iancu (România), Daniel Alexandru Dragomir (România). Începând din anul 2015, Teatrul de Balet Sibiu a devenit partener oficial al evenimentului „Alt Concurs Național de Coregrafie” București, eveniment în cadrul căruia TBS oferă în fiecare an un premiu unui tânăr coregraf participant la concurs. Premiul constă în invitația de a monta un spectacol pentru compania de balet a Teatrului de Balet Sibiu. După ce în anul 2016 a fost invitat să lucreze alături de compania de balet a TBS tânărul coregraf Daniel Alexandru Dragomir, în acest an TBS a invitat-o la Sibiu pe câștigătoarea mareului premiu al concursului – Mariana Gavriciuc.

Ultima oră