Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a desfășurat un exercițiu de alarmare a populației prin intermediul sirenelor din tot județul. Sunt peste 160, iar acestea au fost pornite joi, 20 aprilie, la puțin timp după ora 10.00.
La nivelul județului Sibiu există peste 160 de astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. La Sibiu s-a decis emiterea semnalului ALARMĂ LA DEZASTRE care este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare. Se pare că sirenele din oraș au funcționat destul de bine, sunetul de alarmare putând fi auzite peste tot în Sibiu.
Potrivit IGSU, înștiințarea, avertizarea, pre-alarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate