Miercuri seara, a revenit pe micile ecrane un personaj celebru al televiziunii noastre de altădată: Sucă, din familia lui Nea Mărin. L-am văzut direct din postul public nr. 1, care, pe vremuri, era unic întru cântarea marelui cârmaci, cel trimis la Domnul de foștii lui apropiați, în numele mâniei populare. Sucă a crescut, în libertate, și a devenit jurnalist. De fapt, cum zice el, s-a născut jurnalist. Mai exact, are sânge de jurnalist. Originar din aceeași regiune istorică cu celebrul său model, Sucă al nostru și-a pus în gând să cucerească Bucureștiul. Și nu oricum, ci cu același tradițional simț al umorului. Pentru asta, în anii 90, a pus de-o televiziune, „din întâmplare”, împreună cu un frate de sânge, jurnalist, și el, născut, nu făcut… Mai târziu, s-au despărțit. Nu, însă, și de ideea de televiziune. Sucă a intrat în solda unui vestit securist de-al marelui cârmaci, iar fratele său a performat tehnica manipulării poporului, prin postul găzduit în propriul său apartament.

Așadar, miercuri seara, când vremea se înăsprea pe nepusă masă, Sucă și-a făcut timp (după șase luni de insistențe) să răspundă invitației unui alt Sucă, mai mic, ajuns (nu se știe cum și de ce) animator de discuții pe postul nr. 1, adică unul din canalele noii televiziuni române libere de prejudecăți. Atât cât am rezistat să-l văd și să-l aud, Sucă (ăl mare) a revărsat torente de vrute și nevrute peste audiența dornică să-l revadă. Totul, împreună cu amintiri, imagini din filmoteca lui de aur, glume și glumițe, toate comentate, în argou modern de șușanea dâmbovițeană și replici dezinhibate, cu tânărul aspirant la gloria jurnalistică. Și de unde credeam că voi auzi cuvinte înțelepte din partea unui pionier al mass-media libere românești, m-am pomenit urmărind un neașteptat divertis-show, de neasociat însă cu formatul marilor „divertiși”, din trecutul nu prea îndepărtat.

În prima parte a emisiunii, căci atât am rezistat să urmăresc, Sucă – despre care, ulterior retragerii în plină glorie din activitatea ce l-a consacrat, am aflat (pe internet) că este un prosper om de afaceri și, ocazional, poet erotico-pornografic -, a vorbit în cuvinte protrivite celor care îl vedeau pentru prima dată despre cât de audiată a fost activitatea lui de jurnalist profesionist. Atât de profesionist, încât a lansat o modă românească. Deși, la început arăta a Larry King de București, până la urmă a căzut în patima dezbaterilor cu nervi și țâfnă. Un format, ce-i drept, aducător de audiență și capital manipulator. Lucru dus, după plecarea lui de pe platouri, la o incredibilă perfecțiune. Din păcate, prea departe față de ce-ar fi trebuit să fie, mă gândesc eu, integrarea țării în normele politice, sociale și de comunicare publică din occident. Nu e prea bine, în legea lui Nea Mărin, dar așa s-a grăbit sfârșitul prematur al jurnalismului nostru.

Spus pe șleau, niște jurnaliști de  modă veche, cinici și ariviști, au trimis în neant credibilitatea mass-media. Sucă, de exemplu, n-a avut nicio apăsare să fie dată pe post, miercuri seara, secvența cu delirul schizoid al invitatului său de acum două decenii, fost lider de partid, aflat, de ani buni, la judecata Domnului. Sau, după cum erau anunțate, înainte de pauza de publicitate, secvențele cu un alt invitat, din aceeași perioadă, aflat, în aceste zile, la judecata oamenilor. Pentru Sucă nimic nu contează în calea ambiției sale. Așa se face că, neavând de lucru, a deschis, de curând, un post de radio, cu un program șucheat, fără nicio regulă. Pur și simplu, de dimineața devreme, sunt aruncate în eter tot ce-i vine în cap, într-o impudică joacă de-a jurnalistica, împreună cu un partener la fel de inventiv ca el.

S-a ajuns prea jos – zic eu, la finalul povestirii mele cu iz pamfletar. Oricum, mi se pare de netăgăduit faptul că postul public de televiziune l-a găzduit pe cel care, cu toată notorietatea sa, n-are de/cu ce se mândri că a contribuit (prin jurnalistica sa) la mersul înainte al societății noastre. Dimpotrivă. Iar miercuri seara, Sucă s-a întors pe noul val al TVR însă prohodind vesel soarta jurnalismului nostru profesionist.

Ultima oră

Comentariul meu