Mariana Rădulescu nu i-a rămas datoare actualului șef de la Muzeul Național Brukenthal. Contabila șefă a instituției, cea care este acuzată că subminează imaginea publică a instituției, îi răspunde lui Sabin Luca după ce a fost terfelită într-o declarație dată de acesta pentru Ora de Sibiu, în 12 aprilie. Femeia aduce grave acuzații și spune că directorul muzeului o hărțuiește constant și în continuu de ani buni.
Conflictul devenit deja public între Mariana Rădulescu și Sabin Luca este mai vechi. Ora de Sibiu a semnalat dealungul timpului evoluția acestuia și scandalul în care cei doi sunt implicați. Acesta a depășit de mult granițele unor discuții prin care să fie rezolvat și sunt acum pe rol mai multe acțiuni în instanță.
Disputa a atins acum o nouă limită, după ce o scrisoare semnată de câțiva șefi de departamente ai Muzeului Brukenthal, a inflamat din nou spiritele. În scrisoarea deschisă a acestora, intitulată ’’Opriți campania Anti-Brukenthal’’, aceștia cer oprirea denigrării care ar afecta imaginea instituției. Mai mult cei de la Muzeu au făcut o conferință de presă, care în realitate a fost mai mult o ’’recitare’’ a scrisorii de către purtătorul de cuvânt al instituției, restul semnatarilor și chiar și directorul Sabin Luca, nebinevoind să vină în fața presei.
Cei de la Muzeul Național Brukenthal spun că se confruntă, din momentul începerii pregătirilor pentru bicentenar, cu o campanie orientată spre deteriorarea imaginii sale publice. În scrisoarea publică se mai spune că ’’lansată din interiorul instituției prin protestele de stradă, reclamațiile și acționarea în justiție a muzeului de către contabilul șef Mariana Aurore Rădulescu, această campanie privește în special denigrarea managerului Sabin Adrian Luca’’. Vedeți AICI toată scrisoarea și înregistrarea conferinței de presă.În aceiași zi cu conferința de presă, Sabin Luca a vorbit despre această inițiativă după ce reporterul Ora de Sibiu l-a abordat la finele unui vernisaj avut loc în aceeiași zi pe 12 aprilie. Șeful Muzeului Brukenthal a atacat-o pentru început voalat și apoi direct, pe Mariana Aurore Rădulescu, contabil șef al instituție, cea cu care se află de altfel într-un conflict ce se tranșează actualmente prin sălile de judecată. Vedeți AICI reacția lui Sabin Luca și acuzațiile ce le aduce acesta contabilei de la Muzeul Național Brukenthal.
Mariana Rădulescu răspunde și acuză
Contabila de la Brukenthal a trimis marți dimineață o scrisoare deschisă în care vorbește cu lux de amănunte despre ceea ce se întâmplă la Muzeul Național Brukenthal. Vă invităm să o citiți mai jos.
Scrisoare deschisa catre oamenii de buna credinta
( sau “ Ce miza trebuie sa fie in spatele acestei campanii furibunde de denigrare a contabilului sef de la Muzeul National Brukenthal Sibiu, avand ca scop nedeclarat , dar atat de evident, CONCEDIEREA?” )
Nota: Din categoria oamenilor de buna credinta carora le adresez aceasta scrisoare fac parte, desigur, si cei trei Ministri ai Culturii carora le-am inaintat sesizari incepand cu luna decembrie 2015 si anume, dl. Ministru Vlad Alexandrescu, d-na Ministru Corina Suteu si dl. Ministru Ioan Vulpescu – acum in functie – fara ca vreunul dintre domniile lor se aiba curiozitatea de a sta de vorba , macar, cu contabilul sef.
Ma numesc Mariana Radulescu, am 55 de ani, 33 de ani vechime in munca, sunt economist si din anul 2002 imi desfasor activitatea la Muzeul National Brukenthal Sibiu, avand functia de contabil sef. Am absolvit Facultatea de Stiinte economice din cadrul Universitatii Babes- Bolyai din Cluj, promotia 1984. Nu sunt si nu am fost niciodata membru al vreunui partid politic si, in consecinta, nu sunt sustinuta de vreunul. Nu am fost niciodata sanctionata pana acum ( 2 sanctiuni in interval de 6 luni – prima “ cvasisimbolica “ – pe masura erorii de calcul, fara implicatii pentru institutie, as spune eu – iar a doua la limita concedierii – am beneficiat insa de “ generozitatea” membrilor din Comisia de disciplina , componenti ai echipei manageriale – aplicata pentru ca am fost la Tribunalul Sibiu si n-am solicitat in scris aprobarea, desi am anuntat verbal secretara, in prezenta unor colege. Aceasta este “ absenta nemotivata “ despre care face vorbire domnul manager, Sabin Adrian Luca. ) Nu am avut niciodata un dosar penal, nu am fost niciodata acuzata de neglijenta in serviciu, nu am produs niciodata prejudicii . Pana acum nu am fost subiect de presa. Trebuie sa recunosc ca nu asa mi-am dorit sa ies din anonimat, cu cativa ani inainte de pensie.
Aceasta scrisoare deschisa este urmarea acuzelor care mi-au fost aduse in presa si la cateva posturi radio de catre dl. Manager, prof. univ.dr. Sabin Adrian Luca, prin interviul dat si prin intermediul conferintei de presa sustinuta de dl. Alexandru Constantin Chituta, purtatorul de cuvant al institutiei.
La inceput o sa-mi permit o scurta descriere a echipei manageriale a Muzeului National Brukenthal, asa cum o percep eu.
Este vorba despre o echipa manageriala care nu include conducatorul compartimentului financiar- contabil. Pare ca actul managerial nu are nevoie de informatii venind din aceasta zona decat in masura in care angajatul cu aceste atributii poate si trebuie “ sa acopere” niste decizii manageriale.
Aceasta echipa manageriala, inainte de a fi o echipa, este un sistem. Unul cu un “ algoritm” de functionare bine pus la punct, “ uns “ din cand in cand, construit, pas cu pas, din 2006 pana in prezent. As fi fost tentata sa spun un sistem de represiune , dar n-o sa spun asa! Mai degraba , aceasta echipa este partea activa a unui sistem de supraveghere, de control, de intimidare a celor din subordine. Sunt cei care au grija ca “ managementul “ institutiei sa nu fie deranjat. Orice nesupunere trebuie inabusita din fasa iar daca, lucru rar intalnit, nu poate fi controlata si razbate totusi, nu e nicio problema, pe cei “ indisciplinati “ ii asteapta, rabdatoare, Comisia de disciplina. Au fost cazuri in care oameni convocati sau amenintati doar cu convocarea s-au “ linistit” sau chiar si-au dat demisia.
Unii dintre membrii echipei manageriale au fost sau sunt presedinti, secretari, membrii in fosta Comisie de Etica si Integritate, careia i-a luat locul Comisia de disciplina. Doi sunt martori in procesul care mi-a fost intentat pentru “ atingerea onoarei si a demnitatii domnului manager “. Altii sunt angajati care l-au sprijinit pe dl. manager in activitati vizate in plangerea si denuntul pe care le-am inaintat impotriva acestuia , avand ca obiect conflictul de interese si abuzul in serviciu si pentru care s-a inceput urmarirea penala.
Unul din membrii echipei manageriale a efectuat, din anul 2015 pana in prezent, misiuni de audit consecutive la compartimentele din subordinea contabilului sef, evident, pe baza ordinelor de serviciu semnate de dl. manager Sabin Adrian Luca, in a carui unica si directa subordonare se afla, de cele mai multe ori fara a respecta procedurile impuse de legislatia dupa care trebuie sa functioneze. Sesizarile mele adresate d-lui manager, referitoare la acest aspect, au ramas fara niciun raspuns.
In spatele acestor actiuni se ascund variate metode de hartuire si incercari de discreditare profesionala. Astfel, in opinia mea, fiecare membru din aceasta echipa manageriala “revoltata” , care cere “oprirea campaniei anti- Brukenthal” are un rol bine determinat in denigrarea mea in mass media si nu numai.
Ceea ce mi se pare insa interesant este ca dl. manager n-a avut , pana acum, nicio reactie deschisa, dusa dincolo de portile inchise, din acest punct de vedere, ale Muzeului National Brukenthal. Toata campania de denigrare a contabilului sef a fost dusa in interiorul institutiei, unde membrii echipei manageriale stiau foarte bine ce au de facut. Protestul meu in strada, in 27.04.2016, cauzat de abuzurile carora le eram si le sunt in continuare supusa a capatat conotatia de “ stricare a imaginii institutiei , aflata, si asa intr-un echilibru precar ! “ Aceasta a fost expresia unui membru al echipei manageriale. Am fost abordata si continui sa fiu in sedintele Consiliul de Administratie drept un dusman al institutiei. Prezentarea punctului de vedere al echipei manageriale se va face in sedinta Consiliului de Administratie din data de 27.04.2017 ( data care, ce stranie coincidenta, se intampla sa fie in perioada mea de concediu aprobata de conducere, 24-28.04.2017, la un an de la data protestului meu in strada impotriva abuzurilor managerului Muzeului National Brukenthal, Sabin Adrian Luca ). Am solicitat reprogramarea discutarii subiectului la o data la care sa fiu prezenta dar acest lucru nu a fost aprobat de catre dl. manager, Sabin Adrian Luca, spunand ca nu poate stabili subiectele dupa cum am eu concediul.
Am fost permanent discreditata profesional si amenintata indirect, cu aluzii mai mult sau mai putin fine. Am fost acuzata ca incalc clauze de confidentialitate sau ca fac parte dintr-un sistem care doreste sa-l inlature pe dl. manager, fara insa a se face vreo dovada in acest sens. Poate, din simplu motiv ca nu exista niciuna! Toate lucrurile pe care dl. manager le –a spus despre mine au ramas la nivelul declarativ avand in vedere faptul ca, evident nejustificat, au ca scop real tocmai discreditarea mea.
In continuare o sa dau , cu permisiunea cititorilor, cateva exemple bazate, in opinia mea, pe ignorarea sau incalcarea legii ca urmare a excesului de putere manifestat de catre dl. manager, Sabin Adrian Luca:
Solicitarea de a-i fi decontate cheltuieli de deplasare care nu par a fi in interesul institutiei , asa cum este stipulat in contractul de management ( lansari de carte in nume propriu , participarea in comisii de evaluare ale unor manageri, participarea la sedinte ale consiliilor stiintifice ale altor institutii , comisii pentru evaluarea unor bunuri de patrimoniu – cazuri in care c/val. prestatiilor efectuate nu se regasesc, intotdeauna, in venituri pentru institutie ) ;
Folosirea siglei institutiei si a site-ului institutiei si in scopuri personale ( evenimente ocazionate de lansarile de carte personale, postari referitoare strict la domnia sa- conflicte personale de regula, fara legatura cu institutia precum si alte cazuri care nu pot fi nominalizate aici );
Presiuni exercitate asupra mea prin interpusi pentru a intocmi documente care sa-i permita vanzarea cartilor proprii prin caseriile institutiei ( factura care nu privea institutia, prezentata mie de dl. purtator de cuvant Alexandru Constantin Chituta, membru al echipei manageriale; contracte intocmite si vizate de legalitate de consilierul juridic- membru, desigur, al echipei manageriale – in care dl. manager se afla in conflict clar de interese, avand interes patrimonial in derularea acestora ; presiuni asupra angajatilor de a se emite facturi fara sa existe documente justificative);
Inregistrarea sedintelor cu reportofonul, fara sa ni se ceara acceptul, in scopul de a reprima, subtil, orice voce capabila la un moment dat sa pronunte o catime de adevar devastator la adresa sa, sub apanajul unei false transparente dar si de a expune trunchiat doar ceea ce considera bun pentru a-i sprijini propriul atac;
Incercarea de a ma discredita in fata membrilor Consiliului de Administratie, sens in care, “intamplator”, nu am fost convocata la una din sedinte; sau cu o alta ocazie cand a avut loc o convocare a unei sedinte “ fulger” pe probleme de buget, la ora 11, exact in intervalul pentru care eu solicitasem invoire ( 20.02.2017, intervalul 11-13 ). Convocarea sedintei a fost ulterioara aprobarii . Cu aceasta ocazie mi-am decalat invoirea si am participat la sedinta, unde, in mod curios, s-au discutat probleme curente, care mai fusesera discutate;
Presiuni exercitate asupra mea pentru plata cheltuielilor de transport ale membrilor Consiliului Stiintific cu domiciliul in strainatate, desi nu exista baza legala pentru acordarea acestor drepturi ;
Organizarea de petreceri private intr-un sediu al institutiei;
Dezinformari ale personalului de supraveghere patrimoniu, spunand ca au dreptul la o majorare salariala de 30%, dar ca “nu vrea contabilul-sef”. Prezentarea unei corespondente amicale pe acest subiect cu dl. ministru de la acea data, spunand tuturor angajatilor ca are Ordin de Ministru pe care eu nu sunt de acord sa-l pun in aplicare;
Tratament discriminatoriu la aprobarea efectuarii cursurilor;
Nerestituirea unor documente inaintate in original pentru obtinerea aprobarii, postadari de documente, toate acestea in vederea discreditarii profesionale a angajatilor deveniti incomozi;
Angajarile de personal la aceasta institutie ( acesta fiind un atribut exclusiv al managerului, dar realizat, evident, prin comisii,) la anumite categorii de personal, se fac cu textul “sa angajam niste negrii!”;
A existat chiar si o dispozitie (verbala) abuziva de a fi scoase de pe camerele de supraveghere imagini cu angajatii , inabusita insa “in fasa” prin invocarea procedurii care interzicea acest lucru.
S-a afirmat ca imaginea Bicentenarului Brukenthal a palit din cauza demersurilor facute de mine, de altfel conform legii si Constitutiei Romaniei. Cum as fi putut sa fac asta? Prin ce mecanisme?
Am fost si sunt inca vanata si discreditata prin toate mijloacele, cu sprijinul echipei manageriale (sedinte pe sectii in scopul intimidarii ; inocularea ideii “contabilul-sef e de vina“ drept raspuns la probleme curente si usor rezolvabile. In incercarea de a ma “inghenunchea” imi sunt discreditati si intimidati colegii din compartimentele pe care le coordonez , niste profesionisti adevarati, integri, care n-au facut niciodata probleme institutiei.
In acest sens arat ca angajatii compartimentelor din subordinea contabilului sef au colaborat foarte bine cu toti colegii din celelalte sectii dar, dintr-o data, sefii de sectii – membrii echipei manageriale , si-au schimbat atitudinea functie de interesul managementului. Sau, poate, al managerului?
Campania de discreditare a inceput din momentul in care am facut sesizare Comisiei de Etica ca dl. manager, Sabin Adrian Luca m-a injurat si, din cauza demersurilor oficiale pe care le-am facut in legatura cu abuzurile si excesul de putere pe care il manifesta, continua si in prezent si e tot mai agresiva astfel incat eventuala mea concediere sa nu surprinda pe nimeni.
A existat tentativa d-lui manager Sabin Adrian Luca de a-mi suspenda dreptul de a acorda viza de control financiar preventiv, de altfel esenta atributiilor functiei de contabil sef, prin inaintarea unei solicitari d-nei Ministru al Culturii de la acea vreme, Corina Suteu, spunand neadevaruri sub semnatura sa si antetul institutiei ca sunt urmarita penal. Atunci cand intamplator am aflat despre acest demers, am inaintat Ministerului Culturii dovada faptului ca nu aveam nicio calitate in dosarul penal invocat . De altfel, am primit si un raspuns in nume personal din partea Ministerului Culturii in care se confirma faptul ca nu exista niciun motiv sa mi se suspende dreptul de acordare a vizei de control financiar preventiv.
Din cauza faptului ca aceasta tentativa de a ma marginaliza a esuat, dl. manager a creat un alt scenariu prin implicarea directa a doi membri ai echipei manageriale, cu atributii de serviciu specifice , si anume acela ca as submina actul managerial.
Intr-un interviu dat la Pressone, domnul manager Sabin Adrian Luca a afirmat ca dl. Florin Drasovean (arheologul care l-a acuzat de plagiat si care i-a facut sesizare Comisiei de Etica din cadrul ULB Sibiu )“ actioneaza prin interpusi sa faca sa pice contabilitatea muzeului , pentru ca dansul sa nu mai fie manager”. Iar ceea ce dl. manager a facut in continuare a fost sa creeze cadrul care sa arate ca acest lucru este adevarat. Astfel, cu cunostinta dansului, nu au fost efectuate proceduri de achizitii; nu au fost incheiate ( unele ) contracte la inceputul anului, desi referatele de necesitate au fost inaintate in decembrie 2016; nu au fost acordate aprobari, documentele de angajare ale cheltuielilor au fost directionate catre compartimente fara atributii pe acele probleme si, in consecinta, nu-si exprimau niciun punct de vedere ; au fost ignorate oferte, nu s-a raspuns solicitarilor repetate ale celor care au depus oferte; au existat numeroase tergiversari; rezolutii date in bataie de joc- de exemplu “ ghinion!”
Evident, doi din angajatii compartimentelor implicate sunt membrii in echipa manageriala.
In luna februarie 2017 dl. manager mi-a solicitat, imperativ, sa formulez EVENTUALELE refuzuri de viza de control financiar preventiv. L-am intrebat la ce anume se referea , ca sa pot formula un raspuns si atunci mi-am dat seama ca de fapt doreste sa arate ca subminez actul managerial.
In urma revederii corespondentei stufoase pe care am inaintat-o d-lui manager, Compartimentului Achizitii Publice si Consilierului juridic al institutiei in speranta rezolvarii cu buna credinta a problemelor, am realizat ca toata acea stare de fapt a fost premeditata in scopul incriminarii mele.
Astfel, am fost obligata, prin contextul creat, sa formulez refuzuri de viza de control financiar preventiv pe motivul nerespectarii procedurilor interne . Cu privire la aceste aspect am adresat informari catre Consiliul de Administratie al institutiei, catre d-na Secretar General a Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si catre Curtea de Conturi a Romaniei, care a facut demersuri institutiei cu competente de verificare pe acest segment al activitatii de control intern.
In comunicatul de presa se spune ca Muzeul National Brukenthal nu-mi recunoaste calitatea de avertizor de integritate in conditiile in care exista o cauza pe rol, nesolutionata definitiv in dezbaterea acestor aspecte , unde eu sunt chemata in judecata de catre managerul institutiei pentru denigrarea reputatiei si a imaginii sale. In acest context se pune intrebarea cine este de fapt, in acest caz, Muzeul National Brukenthal? Oare managerul, care nu stia de “ initiativa “ echipei manageriale? Echipa manageriala insasi? Cum e posibil ca o mana de oameni sa se erijeze intr-o institutie? Punctul de vedere al acestei echipe manageriale are girul celorlalti angajati ( 92 % din totalul angajatilor? ) , al Consiliului de Administratie, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale sau , din contra, identificarea celor 10 angajati cu o institutie reprezinta un abuz? Cine poate crede ca tot ce s-a intamplat ( inundarea presei cu asa-zisul strigat al echipei manageriale, conferinta de presa transmisa live ) ar fost posibil fara avizul din umbra al managerul institutiei, Sabin Adrian Luca? Mai mult, nu m-ar mira ca dansul sa fi fost initiatorul acestui demers! Ma intreb, sa aiba vreo legatura cu apropiata evaluare si demersurile viitoare pentru un nou contract de management la care aspira, cel in derulare expirand in luna septembrie 2017? Doreste sa-si asigure linistea, fara un contabil sef care a devenit incomod prin intrebarile pe care le pune si demersurile argumentate pe care le face? Considera cumva dl. manager ca am devenit un personaj care “ perturba “ actul managerial si doreste inlaturarea mea cu orice pret?
Consider ca nu e nevoie sa-mi fie recunoscuta calitatea de avertizor de integritate de catre Muzeul National Brukenthal, asa cum afirma echipa manageriala. Aceasta calitate nu se recunoaste, ea se dobandeste prin atitudine si eu am dobandit-o prin demersurile facute, acelea de a sesiza institutiile abilitate si de a face public cunoscut faptul ca , prin abuzul de putere manifestat de managerul unei institutii au fost lezate drepturi publice si private, drept pentru care s-a si inceput urmarirea in doua dosare penale vizand conflictul de interese si abuzul in serviciu.
In ultimii ani, multi colegi au solicitat anticipat pensionarea. Oameni relativ tineri, cu putere de munca. Unii au plecat folosind expresia “ Bine c-am scapat!” Oare la ce anume s-au referit, intereseaza pe cineva?
Asa il percep eu pe dl. manager al Muzeului National Brukenthal , Sabin Adrian Luca si echipa manageriala care il sprijina in realizarea programului managerial. Prin prisma lucrurilor care mi s-au intamplat si mi se intampla inca, in ultima perioada cu o agresivitate de neimaginat.
Totusi, as adresa public o intrebare domnului manager si l-as ruga sa-mi raspunda tot in presa! Sau poate, daca dansul este plecat, ar putea mandata echipa manageriala sa organizeze o conferinta de presa si pe aceasta tema!
Ce a vrut sa spuna in interviul dat dupa un anume vernisaj, intre minutul 3,01-3,08 si mediatizat de catre Ora de Sibiu si nu numai? (Click AICI să vedeți declarația).
“ Sincer va spun, daca era acum 20 de ani, si eram mai tanar, mai ca se lasa si cu alte lucruri! Era indecent!…”
Sau nu, mai bine sa nu-mi raspunda! Cred ca ar fi mult mai bine pentru imaginea institutiei!
Nu am dorit sa denigrez pe nimeni. Consider ca prin demersurile facute, toate cu buna credinta, rezumandu-ma la atributiile de serviciu pe care mi le confera meseria de economist si functia de contabil-sef, nu am facut decat sa apar interesul public. Nu am niciun alt interes, la vedere sau ascuns, nu fac parte din niciun sistem care sa-si fi propus denigrarea imaginii d-lui manager, Sabin Adrian Luca, nu am caracterul , structura sufleteasca si, slava Domnului, nici forta sa fac rau cuiva! Nu am facut altceva decat sa ma apar si sa raspund decent, argumentat, acuzelor care mi-au fost aduse!
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!
Contabil sef al Muzeului National Brukenthal Sibiu
Ec. Mariana Radulescu
“ Elementul esential prin care un lider poate castiga increderea celor pe care ii conduce este atitudinea acestuia fata de regulile pe care pretinde ca toti ceilalti sa le respecte.
Minciuna este cea care corodeaza increderea. Iar gesturile sunt , intotdeauna, mai graitoare decat vorbele!”