Telemeaua de Sibiu și porcul de Bazna, certificate la nivelul Uniunii Europene

Specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii, ai Direcţiei Agricole Sibiu, alături de primari, reprezentanţi ai unor grupuri de acţiune locală, asociaţii de profil şi producători de produse alimentare s-au reunit la Consiliul Judeţean Sibiu, vineri, 7 aprilie, în cadrul unei întâlniri de lucru cu tema “Acţiuni pentru înregistrarea pe unul din standardele de calitate europene DOP, IGP, STG a produsului Telemea de Sibiu”.

Prezentă la deschiderea sesiunilor, preşedinta Daniela Cîmpean a felicitat organizatorii că au ales instituţia Consiliului Judeţean Sibiu pentru a începe demersurile de a promova telemeaua de Sibiu şi a o face cunoscută peste graniţele ţării. Şi aceasta întrucât recunoaşterea schemelor de caltitate nu doar că protejează produsul, ci oferă promovarea produselor pe piaţa europeană.
Recent întoarsă dintr-o scurtă vizită în Voievodatul Polonia Mare -Wilekopolska, preşedinta Daniela Cîmpean le-a spus celor prezenţi că doreşte să preia exemplul polonez de bună practică în ceea ce priveşte promovarea produselor tradiţionale, Polonia având o reţea foarte bine dezvoltată în acest sens.
Prezent la întâlnire, Ionuţ Deaconesa, consilier în Ministerul Agriculturii, a declarat că doreşte să sprijine toate demersurile care trebuie făcute pentru depunerea dosarelor în vederea certificării a două produse: telemeaua de Sibiu, dar şi porcul de Bazna, pentru a fi acoperită astfel şi zona de nord a judeţului Sibiu.
Reprezentanţii ministerului au detaliat şi exemplificat ce înseamnă un sistem de calitate conform Regulamentului UE NR 1151/2012 din 12 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare. De asemenea, un mare accent a fost pus pe iniţiativele grupurilor locale în înregistarea produselor şi sprijinirea producătorilor locali.

Ultima oră