Specialistul, vorbește despre cât despre periculos este jocul ,,Balena albastră” și cine, cu ușurință, poate ,,pica în capcana” lui. Specialistul face referire și la cazul în care Denisa Voilean, fata din Sibiu, a murit.
Psihologul explică mai ,,pe îndelete” ce anume îi determină pe copii să joace acest joc și ce fel de oameni au creeat „jocul groazei”. ”Cu acești copii, clar, există un profil în spatele lor, așa cum există și un profil din spatele celor care au realizat și au făcut jocul respectiv. (…)Acest joc, prinde la o anumită secțiune, la o anumită categorie, la un anumit profil pshihologic al copiilor. (…) Acest joc are în mod concret aspecte care țin mai ales de o întrepătrundere între imaginar simbolic și între real și chiar ideea de adevăr. În concepția pshihologului sibian, cel care a creeat acest joc periculos „Balena albastră”, este un om pshihopat. „ De ce? pentru că pe lângă profilul lui avem ideea de șantaj, de control, de manipulare și dictatură. ” explică Alin Leș. Copii care intră în capcana jocului sunt într-o oarecare măsură motivați să învingă și merg până la finalul jocului pentru că în viața reală nu au parte de așa ceva: de susținere, de motivări, de conexiune.
De ce unii și nu alții?
Tăieturile pe mână cu lama, pe care ,,administratorul” le impune jucătorilor ar face o legătură cu un tatuaj. Acest joc este tipul de gândire cu „totul sau nimic”. Din acest motiv câștigarea jocului este propria sinucidere. Din păcate copiii care sunt acaparați și joacă acest joc, sunt copii cu probleme, care reprezintă foarte puțin pentru părinții lor și pentru cei ce îi înconjoară.