reportaj video foto - producătorii autentici ai sibiului - din hârtibaciu cu drag miere ecologică de la nea' gusti

Câți dintre noi nu ne-am dorit ca măcar odată să ne aprovizionăm cu produse autentice, din gospodăriile țăranilor de aici de prin zona Sibiului? Cu siguranță mierea a fost măcar odată pe lista ta de cumpărături, iar dacă ești în căutarea uneia de calitate, sănătoasă și ecologică, ei bine îți facem o recomandare mai mult decât perfectă. pUnul dintre cei mai cunoscuți apicultori de pe Valea Hârtibaciului, Nea’ Gusti, după cum îl știu localnicii, se ocupă de ”îmblânzitul” albinelor de mai bine de 30 de ani. Poți merge chiar acasă la el sau sâmbăta în piața țărănească de la Sala Transilvania, ca să te convingi că omul este un maestru desăvârșit în apicultură.

`Nea Gusti se ocupă cu drag de albine și de colectarea mierii de mulți ani. Din anul 1985, pe lângă servici, apicultura era un hobby pentru el. Treptat omul s-a dezvoltat și a reușit să acceseze fonduri europene, iar în prezent deține un număr de aproape 70 de familii de albine. ” Când am început era doar un hobby, pe lângă servici, că așa era conjunctura și trebuia să-mi văd de servici. Apicultor profesionist, sunt din anul 2006. Am început să practic și pastoralul, m-am dezvoltat și accesând niște fonduri, iar acum am 67 de familii de albine.” mărturisește acesta.

reportaj video foto - producătorii autentici ai sibiului - din hârtibaciu cu drag miere ecologică de la nea' gusti

De 32 de ani lângă albine
Dibaciul apicultor ne spune că practică stupăritul și local și pastoral. ”Din 2010 sunt pe ecologic, sunt acreditat bio cu miere de salcâm, polifloră, floarea soarelui, mană dacă este în câte un an. De când am început eu să practic apicultura, am încercat să fie tot timpul un produs curat și sănătos. Mă ajută și soția și copiii câteodată și nu pot spune că este ușor, dar nu este nici greu, până la urmă vorbim de aproape 70 de familii de albine, pe care trebuie să le și tratez și să le cumpăr medicamente. Bineînțeles medicamentele sunt bio și ele.” explică `nea Gusti.reportaj video foto - producătorii autentici ai sibiului - din hârtibaciu cu drag miere ecologică de la nea' gustiMulte înțepături la „cules” de miere
Toată lumea știe că albinele înțeapă și mulți se feresc de ele. Nea’ Gusti nu se plânge deloc și spune că trebuie să știi cum să te pregătești când mergi la albine, dar el mai merge și la „bustul gol„ câteodată. ” Eu m-am obișnuit de atâția ani, ce-i drept sunt dureroase, dar eu nu mai am treabă. Albinele sunt mai agitate când e atmosfera mai încărcată și atunci trebuie să te echipezi corect, cu costum și mască, dar eu mai merg și dezbrăcat, în maieu sau chiar la bustul gol. Mă mai înțeapă ele, chiar 10, 20 câteodată, dar trec peste și îmi văd de treabă.” ne spune ` nea Gusti. Producătorul are clienți și acasă și merge aproape în fiecare sâmbătă în piața țărănească de la Sala Transilvania și este unul dintre cei care au dreptul de folosire a mărcii ,,Din Hârtibaciu cu drag”.

reportaj video foto - producătorii autentici ai sibiului - din hârtibaciu cu drag miere ecologică de la nea' gusti

Deținător de drept al mărcii din „Hârtibaciu cu drag”
Scopul brandului “Din Hârtibaciu, cu drag” este ca produsele din regiunea mai mare a sudului Transilvaniei să fie diferențiate cu ușurință, ial cele din Hârtibaciu, recunoscute de către consumatori. Marca a fost dezvoltată în cadrul implementării proiectului „Solidaritate pentru dezvoltare economică în Valea Hârtibaciului – SOLID. E. D.”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.
Numai producătorii din regiune utilizează marca și o vor putea adăuga în mod gratuit la etichetele produselor lor, dar în conformitate cu promisiunea de a respecta regulile stabilite.

video
play-sharp-fill

Ultima oră

Comentariul meu

Publică