Cea mai cunoscută și înrdăgită acvilă țipătoare mică, Arlie, a ajuns cu bine în țara noastră, în zona Văii Hârtibaciului. Pasărea a parcurs 12.500 de kilometri după 49 de zile de călătorie din Namibia și până în inima României.
Arlie, acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina), monitorizată satelitar de ornitologi, a ajuns în România, la finalul unei călătorii care a durat 49 de zile şi după ce a străbătut 12.500 de kilometri, trei continente şi 17 ţări, anunţă Societatea Ornitologică Română, citată de News. Arlie a început migraţia de primăvară pe data de 11 februarie, între orele 8.00 şi 10.00. În anii trecuţi, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie. Spre deosebire de ultimii doi ani, 2015 şi 2016, Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile, dar a recuperat-o pe parcurs. La fel ca în 2016, Arlie a ajuns în România pe data de 31 martie, între orele 7.00 şi 10.00.
Acvila a plecat din cartierele de iernare din Namibia şi a parcurs continentul african de la vest la est şi apoi de la sud la nord. Călătoria ei de anul acesta a însumat 49 de zile de zbor, cu pauze de odihnă şi de hrănire pe traseu. La început de lună martie, Arlie a trecut Ecuatorul şi a revenit în emisfera nordică. Pe 20 martie, a traversat Canalul Suez, un punct major în migraţia acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie, acvila care cuibăreşte în România a traversat Bosforul şi a intrat astfel în Europa.După trei zile, Arlie a ajuns în România. Vineri, acvila a ajuns aproape de casă. Prima noapte pe teritoriul României a petrecut-o lângă oraşul Braşov, pe Tâmpa.
Călătoria ei până la cuib înseamnă un traseu de 12.500 de kilometri, trei continente (Africa, Asia, Europa) şi 17 ţări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.
Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame şi eliberată, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”. Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică şi a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea şi-a schimbat cuibul.
Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online la adresa http://pomarina.ro/pomarina/index.php. Din momentul în care pasărea va ajunge la cuib, harta online nu va mai prezenta drumurile ei zilnice, pentru ca pasărea să nu fie deranjată în teritoriul de cuibărit de eventuali curioşi. Dacă acvilele au depus deja ouă sau au pui, în urma deranjului uman, părăsesc cuibul, ouăle sau puii şi nu mai depun o altă pontă.