marș pentru copiii cu autism duminică la sibiu - participă și tu!

Fundația UCOS ‘Un copil, o speranță’ România, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului va organiza, duminică, 2 aprilie, un marș pentru pentru copiii cu autism.

Personalul fundației va organiza duminică după-amiaza, în parcul Subarini din Sibiu, pentru copiii cu autism și părinții acestora, dar și pentru orice altă persoană interesată, o serie de ateliere de creativitate, urmate de desfășurarea marșului pe traseul parcul Subarini, b-dul Victoriei, b-dul N.Bălcescu, Piața Mare, între orele 17 și 18, evidențiază un comunicat al Fundației transmis AGERPRES.
Sloganul marșului este ‘Sibiul albastru’, culoarea aleasă să reprezinte cauza luptei cu autismul. Astfel, participanții la marș vor fi îmbrăcați cu haine de această culoare, vor împărți copiilor și trecătorilor baloane albastre inscripționate cu mesaje privind conștientizarea autismului, iar, de asemenea, în cursul serii de duminică, între orele 18-24, vor fi iluminate în albastru clădirea Primăriei Sibiu, a Fundației UCOS și Turnului Sfatului Sibiu.
”Autismul este o tulburare de dezvoltare generală care afectează modul în care o persoană comunică, interacționează și procesează informațiile. El poate să debuteze la naștere și să fie observat în primul an de viață, sau poate debuta între 2-3 ani, când copilul regresează brusc din dezvoltarea lui firească și începe să prezinte semnele specifice autismului. Dacă în urmă cu 15-20 de ani autismul era o afecțiune relativ rară și puțin cunoscută atât în rândul cadrelor medicale cât și al familiilor, deoarece afecta 7/ 10000 de copii, actual 1 din 46 de băieți și 1 din 84 de fete prezintă această tulburare de dezvoltare. Rata anuală de creștere a numărului de copii cu afecțiuni din spectrul autist este de 10-17%. Autism Society of America consideră că studiile demonstrează faptul că este vorba de o criză națională și internațională în sănătate”, afirmă președintele Fundației UCOS, Elena Miruna Tudorache.
Reprezentanții Fundației arată că deși cauzele autismului nu sunt cunoscute, semnele lui sunt totuși relativ ușor de observat la un copil cu vârsta de până în 3 ani.
„Este foarte important de remarcat că un copilul cu autism introdus într-un program de terapie intensiv înaintea vârstei de 3 ani are șanse foarte mari să recupereze întârzierile în dezvoltare și să își formeze abilități și comportamente adecvate social. Copiii incluși în programe de intervenție timpurii și intensive ajung să fie independenți și să facă progrese astfel încât comportamentele autiste să devină puțin sesizabile. Cel mai mare dușman al autismului este timpul: intervențiile de recuperare care încep cât mai curând la apariția semnelor lui, sunt urmate de șanse de recuperare mai mari. Cu cât se întârzie demararea intervențiilor de recuperare, cu atât șansele copilului de integrare socio-școlară scad sau devin aproape imposibile”, subliniază președintele Fundației UCOS.
Potrivit sursei citate, cele mai importante semne ale autismului pe care părinții le sesizează copii sunt: nu răspunde la nume sau și pare că nu aude sau nu înțelege ceea ce i se cere; nu se uită unde i se arată și nu se uită la adult dacă vrea ceva de la el; deși poate tolera alți copii în jurul său, și chiar poate fi bucuros de prezența lor, nu se joacă cu ei; protestează în momentul în care i se cere ceva și se insistă pentru primirea unui răspuns; jocul îi este marcat de un caracter stereotip (folosește obiectele sau jucăriile mereu în același fel, de exemplu: le închide/deschide, bate cu obiectele în anumite locuri, le învârte etc), ori nu este atras de jucării ci mai degrabă de sticle goale, sfori, pungi etc; nu folosește obiectele în scopul lor uzual (le linge, le scutură, plimbă sticle pe care le umple și le golește etc); prezintă tulburări senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipăi, iar alte ori prin refuzul de a intra în contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente etc; poate avea comportamente stereotipe: înșiră și aliniază obiecte, se învârte ori flutură mâinile sau obiecte mici etc; nu dorește sau nu poate să folosească cuvinte cu sens de comunicare; merge pe vârfuri, ori are mișcări bizare are mâinilor și ale corpului; ecolalizează (repetă la nesfârșit sunete, cuvinte, reclame tv etc).
Fundația „Un copil, o speranță” a inaugurat în 2007, în parteneriat public-privat, inițial cu Serviciul Public de Asistență Socială Sibiu, și apoi și cu Consiliul Județean Sibiu, Centrul de terapie și recuperare pentru copii cu autism ‘CALEIDOSCOP’, centru cunoscut pe plan local și național ca un exemplu de bună practică. Centrul primește zilnic 50 de copii cu autism, dintre care 46 urmează o formă de învățământ, are 17 terapeuți care oferă 13 tipuri de terapii. Totodată, 21 de copii sunt pe lista de așteptare pentru a primi terapii, iar de la inaugurare până în prezent centrul a oferit terapii și suport de specialitate pentru peste 200 de copii cu această afecțiune, mai precizează comunicatul menționat, scrie Agerpres.ro.
Potrivit unor date recente, în România sunt aproximativ 30.000 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul persoanelor cu această afecțiune poate fi mai mare.

marș pentru copiii cu autism duminică la sibiu - participă și tu!

Ultima oră