pacienții din sibiu așteaptă maxim trei săptămâni pentru un rmn - în alte orașe se așteaptă un an

Mii de pacienţi sunt pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala. În unele zone, pacienţii aşteaptă un an pentru o investigaţie imagistică. La Sibiu, perioada de aşteptare pentru un RMN este de maxim 3 săptămâni,iar computerul tomograf se face imediat.

Perioada de aşteptare pentru bolnavii care au nevoie de o examinare RMN este de maxim trei săptămâni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă având aceste servicii externalizate. Dacă sunt cazuri urgente, pacientul aşteaptă două-cinci zile.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are două aparate computer tomograf, astfel că rar se întâmplă ca pacienţii să fie nevoiţi să aştepte pentru o astfel de investigaţie.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă, a declarat că în cazul urgenţelor, examinarea CT se realizează „imediat”.
”Pentru CT, cazurile urgente se rezolvă imediat. Pentru restul cazurilor, perioada de aşteptare este de maxim două zile, dar se întâmplă rar să nu se facă imediat. Avem două aparate, unul funcţionează de la 7 dimineaţa la 7 seara şi mai avem încă unul care funcţionează doar dimineaţa”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Spitalul din Sibiu nu are, însă, un RMN propriu, astfel că examinările se realizează la un spital privat, cu care unitatea medicală de stat este în contract pentru aceste servicii. În cazul pacienţilor care au nevoie de o astfel de examinare, perioada de aşteptare este de până la trei săptămâni.
”RMN nu avem, astfel că serviciile sunt externalizate. Pentru cazurile urgente, perioada de aşteptare este de la două la cinci zile, pentru că se lucrează doar în cinci zile pe săptămână, nu şi sâmbătă şi duminica. Pentru examinările care nu sunt considerate urgente, perioada de aşteptare este de la o săptămână la maximum trei săptămâni”, a mai declarat Decebal Todăriţă, scrie Mediafax.

Foto: arhivă.

Ultima oră

Comentariul meu