Orice preparat gustos poate deveni o experienta culinara desavarsita cand este asociat cu vinul potrivit, iar potrivirea vinului cu mancarea este o prima conditie pentru a avea parte de o masa delicioasa.
Cei de la Crama Histria ne explica in acest articol asocierile corecte si care vor face ca fiecare masa pe care o iei sa se ridice la inaltimea celor mai pretentioase papile gustative.
Corpolenta vinului este o caracteristica importanta si care trebuie luata in considerare atunci cand se fac asociereile cu mancarea. Este vorba despre textura vinului, vascozitatea si consistenta sa. Vinurile corpolente, de pilda, lasa pe pahare asa numitele „picioare” sau „lacrimi”.
De obicei, vinurile corpolente au si un volum de alcool mai ridicat. si mancarurile pot fi clasificate în functie de acest criteriu, putin corpolente fiind considerate mancarurile pe baza de peste si foarte corpolente cele din carne rosie.
In functie de acest criteriu, facem asocierile in felul urmator:
Vinuri cu o corpolenta scazuta – sunt vinuri subtiri, de obicei albe, cu un volum de alcool mai scazut si se asociaza de obicei cu mancaruri de o corpolenta egala – peste, preparate vegetariene, salate, aperitive si alte preparate specifice mesei de pranz Vinuri cu o corpolenta medie – pot fi si vinuri albe, dar si rosii si se asociaza cu feluri principale, care contin carne slaba, dar si paste, pizza, preparate cu sosuri mai grele, chiar si la unele preparate cu un soi de peste mai gras.
Vinuri cu o corpolenta mare – de cele mai multe ori sunt vinuri rosii, tari si se asociaza cu feluri de mancare ce contin carne rosie, dar si paste cu un sos mai greu. Este de preferat sa eviti asocierea unui vin corpolent cu mâncaruri acide sau foarte condimentate.
CITEȘTE ȘI: Gama Mirachi de la Crama Histria surprinde din nou
Cum asociem vinul in functie de carnea pe care o consumam
Fiecare tip de carne se asociaza cu un anumit vin. Iata care sunt asocierile corecte:
Carnea de porc – merge cu vin rosu, sec precum Feteasca Neagra sau Novac
Carnea de vita – se asociaza cu vin rosu sec precum Feteasca Neagra, Shiraz, Novac, Cadarca sau Negru de Dragasani
Carnea de miel – va fi pusa in valoare de vinuri rosii seci asa cum sunt Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra, Cabernet Sauvignon
Vanatul – merge cu vinuri rosii seci. Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra sau Merlot sunt perfecte pentru acest tip de carne
Carnea de pui – se potriveste cu vinuri albe seci sau demiseci asa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling
Carnea de curcan – este perfect complimentata de vinuri rosii seci precum Feteasca Neagra, dar si Zinfandel sau Brachetto
Pestele – se asociaza cu vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Feteasca regala, Sauvignon Blanc.
Ce vin servim in functie de ce peste consumam
Pestele este o alegere foarte sanatoasa, iar daca il asociezi cu vinul potrivit vei descoperi noi arome deosebite. Iata ce vinuri se potrivesc la cele mai consumate tipuri de peste:
Pestele afumat (sturion, tipar, crap) dar si sardine, hering, ansoa, macrou, somon – merg cu vinuri albe precum Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay si vinuri spumante
Pastravul, stiuca, salaul – merg cu vin alb sec sau demisec
Saramura de peste – merge cu vinul alb sec precum Francusa
Regula generala este de asociere a pestelui cu vinul alb, insa se poate servi si un vin rosé sec sau demisec in combinatie cu pestele.
VEZI ȘI: Primul sortiment de vin din producția 2016 lansat la Crama Histria. Mirachi Riesling se găsește și la Sibiu
Cum potrivim cele mai populare feluri de mancare cu vinul?
Iata o lista cu cele mai populare feluri de mancare si vinurile cu care se asociaza cel mai bine. Desigur, lista nu este exhaustiva, insa este cu siguranta bogata. Iata ce vin sa bei în functie de mancarea pe care o alegi:
CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI.