S-a lansat oficial Transcribathon România, o competiție științifică a cetățenilor, desfășurată online, în scopul transcrierii documentelor personale din perioada Primului Război Mondial. O echipă din Sibiu a intrat în concurs cu alte echipe din București, Brașov și Cluj Napoca.
Transcribathonul a început pe 21 martie în București, la Biblioteca Națională a României și a continua cu evenimentele din Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca. În fiecare oraș, echipele vor concura timp de 48 de ore, transcriind manuscrise românești din perioada războiului. La Sibiu concursul are loc joi, 23 martie, de la ora 11.00 la Biblioteca Județeană Astra.
Din 2011, Europeana 1914-1918 a desfășurat campanii în întreaga Europă pentru a colecta și digitiza documente personale și amintiri din perioada Primului Război Mondial. Mii de europeni au contribuit online pe parcursul a 150 de zile de colectare, organizate în diverse instituții culturale din 24 de țări. Începând cu septembrie 2013, evenimente de colectare comunitare au fost organizate în România, în București, Cluj-Napoca și alte orașe. Contribuțiile obținute pe parcursul acestor evenimente reprezintă baza actualei campanii Transcribathon.
Românii sunt invitați să participe la unul dintre evenimentele organizate în cele patru orașe și să se alăture unei echipe. Echipele vor concura să transcrie cât mai mult posibil timp de 48 de ore. Echipele învingătoare vor fi anunțate și premiate în cadrul ceremoniei finale de la Cluj, sâmbătă 25 martie, la ora 12.00.Evenimentele Transcribathon din România sunt organizate de către Europeana, Facts&Files, Berlin, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.
Transcribathon România face parte din noua campanie a Europeana, #Allez Literature working with libraries, archives and the public across Europe to celebrate the written word.