Trei zile cu spectacole capodoperă la Sibiu. Poftiți la Sofocle, Euripide și Shakespeare
Foto Arhivă

Spiritul Greciei antice, împreună cu una dintre cele mai cunoscute capodopere ale lui Shakespeare acaparează scena sibiană timp de trei zile, în abordări moderne și inedite.

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la TNRS, revine pe scenă „Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete, cu un scenariu original, realizat după textele lui Sofocle, „Oidip la Colonos” și „Oidip Rege”, într-o traducere nouă din greacă veche, realizată de Constantin Georgescu, Simona Georgescu și Theodor Georgescu. Spectacolul îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu / Serenela Mureșan, Cristina Ragos. Scenografia este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica originală este realizată de Vasile Șirli.
Vineri, 24 martie, de la ora 20:00, pe scena naționalului sibian se joacă „Electra”, în regia lui Mihai Măniuțiu. Scenariul dramatic este scris de regizor, după textele lui Sofocle și Euripide. În distribuție îi regăsim pe Mariana Mihu, Ioana Crăciunescu, Marian Râlea, Pali Vecsei, Dan Glasu, Ofelia Popii, Florin Coşuleţ și Adrian Matioc.
Corul este format din Diana Fufezan, Cristina Stoleriu / Veronica Arizancu, Dana Taloş, Codruţa Vasiu, Mihai Coman, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Viorel Raţă și Bogdan Sărătean.
Alături de actorii de pe scenă, Grupul Iza din Maramureș, format din Ioan Pop, Ioachim Făt, Anuţa Pop, Voichiţa Tepei, Grigore Chira, readuc, live, sfera muzicii tradiționale maramureșene în universul Greciei antice.
La aceste două spectacole va fi prezentă și o delegație venită din partea Shanghai International Arts Festival. „Este o întâlnire strategică între conducerea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a Teatrului Național Radu Stanca, a Bursei de Spectacole și conducerea Festivalului Internațional de la Shanghai, împreună cu toate structurile care compun această mare manifestare. Este vorba de cinci personalități: Jun Wang, președinta, Jie Ruan, Shengrong Mao, Ling Mao și Zhunan Shen. Vom discuta posibilitatea producerii în comun a unui spectacol outdoor și a unui spectacol indoor, care să reprezinte aniversarea a 25 de ani de existență a FITS, în 2018 și 20 de ani de existență a Festivalului de la Shanghai. De asemenea, este o legătură strategică în ceea ce înseamnă promovarea reciprocă, atât a festivalurilor, cât și a burselor, dar și implicarea academiilor și a universităților din Shanghai și Sibiu, nu numai în procesul educațional, dar și în procesul organizatoric, a structurilor din ambele orașe”, a declarat Constantin Chiriac.
„Hamlet” revine pe scenă sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00. Spectacolul, în regia lui Radu Alexandru Nica, îi are în distribuție pe Ciprian Scurtea, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Cătălin Pătru, Adrian Matioc, Vlad Robaş, Adrian Neacşu, Codruţa Vasiu, Pali Vecsei. Textul se regăsește într-un montaj cinematografic, cu un prinț al Danemarcei întruchipat într-un rebel fără cauză, cu un spirit ludic vecin cu luciditatea. Scenografia îi aparține lui Dragoș Buhagiar, coregrafia este semnată de Florin Fieroiu, video Daniel Gontz, muzica originală este creația lui Vlaicu Golcea, iar Peter Habala este maestrul de scrimă.

Ultima oră