Și în acest an mocănița, va fi pusă în funcțiune, dar cu multă trudă din partea Asociației Prietenii Mocăniței. Președintele asociației anunță că se vor face pe cât posibil demersurile necesare pentru ”a bucura, după cum putem, cât mai mulți sibieni cu plimbările cu mocănița pe Valea Hârtibaciului.”
Mihai Blotor a explicat pentru Ora de Sibiu, că pentru restaurarea vagoanelor mocăniței sunt necesare mai multe demersuri costisitoare. ”Da, o să închiriem din nou trenul. Nu pentru că nu am avea și noi vagoane, ci pentru că trebuie restaurate. Pentru restaurare avem nevoie minim de o hală undeva pe linie și de curent electric. Dar ca să-ți poți face branșament electric iți trebuie autorizație de construcție, iar pentru asta iți trebuie o formă de proprietate a terenului. ”
Mocănița la mila politicului
Președintele asociației ne mai spune cât de greu este și câte impedimente sunt în restaurarea și funcționarea celebrului tren cu aburi care a bucurat sibienii în anul 2016 ”Suntem din nou așadar la mila politicului. Avem un vagon la care lucrăm deja de câțiva ani la Agnita, cu curent donat de un vecin, dar distanța până acolo și o problemă legată de găsirea unor rame de geam fac ca ritmul să fie foarte slab, așadar am avea nevoie să îl aducem la Cornățel. Asta însă când vom avea unde să-l ținem sub lacăt și sub acoperiș. Despre locomotivă nu putem decât visa deocamdată, fiindcă cele de la Sibiu sunt de mult conserve. Da, am găsit una numai bună, ne așteaptă, dar întâi trebuie să strângem fonduri pentru ea și, din nou, trebuie să-i facem un garaj.”
Eterna problemă a banilor
Pentru a repune în funcțiune mocănița, cei din asociație ne-au expus problemele cu care se confruntă și bineînțeles, cea mai mare e a banilor. Aceștia au nevoie de o sumă considerabilă pentru închirierea liniei pe care se deplasează celebrul tren cu aburi. ”Deci oricum ne-am întoarce, ne lovim de aceeași eternă problemă a proprietății. Problema care se poate rezolva rapid dar prost prin închirierea liniei pentru suma de 18000 euro / luna, sau dificil dar sustenabil prin implicarea politicului, atât local cât și central. Până atunci ne revine nouă voluntarilor sarcina de a păstra aprinsă flacăra mocăniței și de a bucura, după cum putem, cât mai mulți sibieni cu plimbările cu mocănița pe Valea Hârtibaciului.” spune președintele asociației, Mihai Blotor.
Vezi și : SEMNAL de alarmă – Proiectul mocăniței de pe Valea Hârtibaciului este în mare pericol
Citește și: FOTO – Mocănița câștigă kilometri pe Valea Hârtibaciului în 2017