Primăria Sibiu a contractat și organizat activitățile specifice curățeniei de primăvară pentru ca spațiile publice să fie împrospătate după încheierea sezonului rece.
“După o iarnă lungă și grea orașul are nevoie de o curățenie generală care este deja în curs. Am organizat acțiunea care presupune atât igienizări și îngrijirea spațiilor verzi, dar și lucrări de reparații a băncilor, a locurilor de joacă și a porțiunilor degradate de pavaj. Sper ca sibienii să ni se alăture curățând zona din jurul casei sau blocului pentru că dorim cu toții să locuim într-un oraș curat și aspectuos”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Firma cu care Primăria Sibiu are un contract în vigoare pentru salubritatea domeniului public – SC Schuster & Co Ecologic – a început măturarea manuală și mecanică a străzilor. Mai întâi au fost măturate bulevardele, iar în prezent se lucrează pe principalele artere din cartiere. Parte a acestei acțiuni este și curățarea rigolelor laterale carosabilului unde s-a strâns nisip. Eliberarea rigolelor de aceste depuneri va asigura scurgerea mai eficientă a apei de ploaie spre canalizare.
În centrul istoric se repară și pavajul din piatră cubică acolo unde pietrele s-au deplasat sau lipsesc. Lucrările se vor efectua în cadrul contractului încheiat anul trecut de către Primăria Sibiu pentru reparația străzilor cu SC Comtram SA. În prezent se au în vedere astfel de lucrări în Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet și strada Valea Mare.
Curățarea zonelor verzi și a parcurilor
Serviciul de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi a început igienizarea parcurilor, zonelor verzi și sensurilor giratorii din oraș. Acțiunea constă în greblarea și adunarea frunzelor, tăierea și dezgroparea trandafirilor și toaletarea arborilor.
Până la această dată s-a făcut curățenie în parcul Astra, parcul Tineretului, parcul Ștrand, Piața Unirii, în zona verde din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, în scuarul Petofi Sandor, în zonele verzi de pe străzile Charles Darwin, Bulevardul Victoriei, Piața Crișanei, Piața Schiller, la intersecția Bulevardului Vasile Milea cu Calea Dumbrăvii și în toate sensurile giratorii. În sensurile giratorii s-a reparat gazonul unde a fost nevoie.
În perioada imediat următoare se va face curățenie în parcul Sub Arini, în parcul Maria Tereza, în parcul Țițeica, în parcul de pe strada Reconstrucției, în zona verde de la intersecția str. Hermann Oberth cu Bulevardul C. Coposu, în spațiul verde de pe strada Școala de Înot, în cele de pe Calea Dumbrăvii și strada Ștefan cel Mare.
Și sibienii sunt invitați să participe la această acțiune generală, având în vedere obligația pe care o au prin HCL 210/2001, articolul 1, alineatul e, dar și din simțul responsabilității pe care o au ca cetățeni, pentru a îmbunătăți aspectul și igiena zonelor din jurul blocurilor în care locuiesc. Cetățenii pot toaleta arbuștii din jurul blocului și pot aduna deșeurile din zona verde. Operatorul de salubritate Soma asigură transportul acestor deșeuri rezultate din curățenia pe domeniul public. După ce finalizați curățenia, puneți crengile lângă platforma de colectare, iar mașinile Soma care trec zilnic prin cartiere le vor ridica.
Cetățenii din zona străzii Gladiolelor, cei din cartierul Vasile Aaron și cei din cartierul Valea Aurie au efectuat deja astfel de lucrări, toaletând arbuștii și gardul viu și chiar au tuns iarba. SC Soma a ridicat deșeurile vegetale rezultate.
Pentru înfrumusețarea zonelor verzi de lângă blocuri, și anul acesta Serviciul de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi pune gratuit la dispoziția cetățenilor arbuști ornamentali pentru a fi plantați în zonele verzi de lângă blocuri. Sibienii care doresc să planteze arbuști sunt așteptați să formuleze o cerere la numărul de telefon 0269/236.791 sau în scris, la adresa parcuri@sibiu.ro.
Curățenie se face și pe malurile Cibinului. Primăria Sibiu împreună cu SC Schuster & CO Ecologic a curățat malurile râului Cibin, pe tronsonul dintre șoseaua Alba Iulia și podul Cibin. Acțiunea va continua până în cartierul Gușterița.