VIDEO - Ministrul Mediului aduce lămuriri legate de noua taxa auto. A anunțat la Sibiu cum va "funcționa" aceasta

Ministrul Mediului, a declarat, marţi, la Sibiu, că nu va fi introdusă o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu,în schimb va fi creată legislaţia necesară care, să poată taxa maşinile ce intră în zone aglomerate.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o taxă nouă, în schimb va fi creată o legislaţie care să permită administraţiilor publice locale să taxeze maşinile care intră în zone aglomerate, dar nu înainte de a crea o infrastructură viabilă.
„În unele oraşe europene, unde există o supraaglomerare, s-a introdus un element suplimentar, numit taxarea maşinilor care intră în aglomerările urbane, în funcţie de gradul de poluare. Este un instrument pe care îl au la dispoziţie administraţiile publice locale. În urma discuţiilor pe care le-am avut în Coaliţie, ca rezultat al grupului de lucru pe care l-am avut în Ministerul mediului s-a luat decizia ca România să nu introducă o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu, ci să creeze doar legislaţia astfel încât autorităţile publice locale – dacă vor considera necesar – să introducă, atunci când dezvoltă infrastructura, ca şi variantă opţională, o eventuală taxă pentru zonele supraaglomerate. Dar după cum se văd lucrurile în acest moment, şi cred că nici pe termen mediu, nu se va introduce niciun fel de taxă suplimentară”, a declarat, marţi, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Daniel Constantin.
Constantin a precizat că s-ar bucura dacă la intrarea în oraşele mari ar exista variante alternative pentru ca maşinile să nu intre în aglomerările urbane.
„În perioada următoare vom identifica maşinile poluante şi vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărei maşini în funcţie de gradul de poluare. Asta nu înseamnă costuri suplimentare sau taxe pe care le percepem. Dar crează premizele ca autorităţile publice locale, după ce vor face zonarea oraşelor, să poată să introducă. Dar m-aş bucura, ca ministru al Mediului, să am la fiecare intrare într-un oraş mai mare, o parcare în care orice cetăţean să poată să îşi lase maşina, să ia metroul, să ia o maşină electrică, să închirieze forme alternative mai prietenoase cu mediul. Cred că înainte de a introduce taxe trebuie să creăm o infrastructură”, a mai spus Daniel Constantin.
Întrebat când ar putea avea România astfel de parcări, Constantin a spus că vorbeşte de „cazuri ideale” şi că totul depinde de autorităţile publice locale, care trebuie să realizeze o zonare a oraşelor, lucru care s-a întâmplat, deşi există o directivă din 2008, transpusă în legislaţia românească în 2011, potrivit căreia autorităţile publice locale trebuie să facă în 5 ani zonarea oraşului.
Potrivit lui ministrului Mediului, în prezent, există doar un plan la Primăria Muncipiului Bucureşti.
”Cred că primăriile vor face zonarea şi când vor considera că avem foarte multe maşini, aglomeranţie mare, grad de poluare mare, vor putea să introducă pentru acele zone un sistem de taxare suplimentară care să fie la îndemâna cetăţeanului, fie prin sms, fie printr-o altă formă prietenoasă. Acum nu se introduce nicio taxă”, a mai spus Daniel Constantin.

Ultima oră