SEMNAL de alarmă - Proiectul mocăniței de pe Valea Hârtibaciului este în mare pericol

Mocănița de pe Valea Hârtibaciului este fără doar și poate unul dintre cele mai atractive obiective ale acestei zone turistice. Puțină lume știe însă că acest proiect este ținut în viață de o mână de oameni pentru care singura răsplată este SATISFACȚIA și bucuria sufletească. Trenul de care cu toți ne-am îndrăgostit va fi pus în funcțiune și în acest an.

Cu siguranță că cel puțin 5.000 de oameni care s-au plimbat anul trecut cu mocănița au auzit de Asociația Prietenii Mocăniței, acolo unde o mână de tineri inimoși se încăpățânează să țină în viață un proiect care probabil în alte țări ar fi fost declarat monument național.
Președintele asociației Mihai Blotor a explicat pentru pentru Ora de Sibiu, cât de greu este să obțină finanțări pentru ca acest uimitor trenul cu abur să șuiere în continuare chiar și pe cei cinci kilometri pe care a circulat în ultimii an.

CITEȘTE ȘI: FOTO – Mocănița câștigă kilometri pe Valea Hârtibaciului în 2017

”Ceea ce facem noi pe linia de mocăniță nu are nici un fundament juridic. Cu alte cuvinte, oricând poate veni ministerul Transporturilor să spună „hai bă băieți, mersi pentru ce ați făcut, acum luați-vă jucăriile și plecați de aici”. Tot din caza asta ne este și foarte greu să găsim finanțări mai serioase pentru proiectele noastre, iar câteodată chiar și să ne motivăm pe noi înșine’’, povestește acesta.

SEMNAL de alarmă - Proiectul mocăniței de pe Valea Hârtibaciului este în mare pericol
Jaf la drumul mare sau cum se distruge o comoară a județului Sibiu
Una dintre probleme este că linia de cale ferată, gările, haltele și nu numai, sunt distruse cu bună știință, atât de autoritățile care înstrăinează aceste bunuri, cât și de cei ce le cumpără și apoi le distrug. ”Asistăm cu neputință la degradarea clădirilor mocăniței (de exemplu halta Țichindeal aproape a dispărut cu totul) și la vânzarea, noi credem ilegală, a gărilor și cantoanelor iar apoi la masacrarea acestora de către noii proprietari (ferestre și uși termopan albe, distrugerea ornamentelor prin termoizolarea exterioară), proprietari care demontează plăcuțele de monument istoric pe care noi le-am instalat pe clădiri în urmă cu mai mulți ani, pentru a nu fi trași la răspundere. Cui ii mai pasa de aceste monumente istorice de inceput de secol XX?”, mai explică președintele Asociației Prietenii Mocăniței.
Dușmanul invizibil – schimbările de guverne și nepăsarea autorităților locale
Vă vine să credeți sau nu, proiectul salvării mocăniței de pe Valea Hârtibaciului este afectat extrem de tare și de instabilitatea birocratică și Guvernamentală. ”Ne străduim de aproape 5 ani să găsim politicieni care să miște un deget pentru rezolvarea multiplelor probleme de proprietate ale mocăniței, ne deplasăm anual la București unde vorbim cu miniștri, secretari de stat, consilieri și directori de companii din subordinea MT ca să-i convingem să facă ceva. Dar la scurt timp sunt înlocuiți, așa că trebuie să o luam de la capăt.”, explică Mihai Blotor.

SEMNAL de alarmă - Proiectul mocăniței de pe Valea Hârtibaciului este în mare pericol
Acesta a mai explicat că cei de la Consiliul Județean Sibiu nu a vrut să se implice în trecut, dar actuala conducere are promisiuni. ’’Nici pe plan local nu stăm mai bine, până acum Consiliul Județean a preferat sa nu se implice în complexitatea problemelor mocăniței, sau poate chiar nu a putut. Avem semnale ca actuala conducere ia însă mai în serios brand-ul mocăniței și sperăm, pentru a nu știu câta oara, să se miște măcar puțin roțile de mult înțepenite ale mocăniței.”, a mai afirmat acesta.
CITEȘTE miercuri dimineță la ora 7.00 pe ORA DE SIBIU când va fi pusă în circulație mocănița și noi detalii despre traseul pe care aceasta va circula, dar și despre problema cea mai mare cu care Asociația Prietenii Mocăniței se confruntă la momentul actual. ARTICOLUL ÎL PUTEȚI VEDEA AICI!

YouTube video

Sursa foto: Asociația Prietenii Mocăniței facebook.

Ultima oră

Comentariul meu