Ministrul Justiției îi cheamă pe Koveși și Lazăr la discuții despre ancheta OUG 13 și spune că ia în calcul demisiile acestora

Tudorel Toader va avea în zilele următoare discuții separate cu procurorul general Augustin Lazăr şi cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi despre ancheta legată de OUG 13. Ministrul justiției spune că nu exclude ca cei doi să își dea demisia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Antena 3, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei CCR, şi dă de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci, anunță news. „Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia”, a spus Toader.
El a afirmat că aceste întâlniri vor avea loc separat, pentru a le afla punctele de vedere. Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile.
Tudorel Toader afirmă şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali. ’’Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc.
Ministrul a dat de înţeles că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.
„Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale”, a spus Tudorel Toader.
El a mai spus că în decizia sa va conta şi efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând şi MCV.
„Trebuie să vedem şi efectul, impactul, acestei măsuri. Mă întorc la condiţionalităţile MCV. Mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune – repet, suficient încălcare pentru luarea măsurii – că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă”, a precizat el.
Potrivit legislaţiei, revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei.
Curtea Constituţională (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. Ministerul Public a precizat, vineri seară, că analizează ”atent” motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, ”urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori”.

Ultima oră