turcia anunță că va lua măsuri extreme și fără precedent împotriva olandei

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunțat duminică faptul că Turcia va lua măsuri din ce în ce mai dure împotriva Olandei, până când oficialii acestei țări nu își vor cere scuze pentru scandalul diplomatic izbucnit în ultimele zile.

Turcia va continua să ia măsuri împotriva Olandei, până când îşi va cere scuze pentru scandalul diplomatic izbucnit între cele două ţări, a declarat duminică ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters și News. Cavusoglu a subliniat că aşteaptă să vadă dacă vreo ţară europeană îşi exprimă critici în legătură cu “acţiunile fasciste” ale Olandei.
Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam – cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui. “Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc în replică. “Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia”, a adăugat el.
Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe. Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia cu lui Erdogan că “întrece limita”.
În cursul serii, ministrul pentru Familie a ajuns cu maşina la Rotterdam, dar a fost oprită să intre în Consulat şi a fost escortată la graniţa cu Germania.
Incidentul a dus la izbucnirea unui miting violent în faţa Consulatului Turciei la Rotterdam.
De asemenea, manifestanţi turci au aruncat cu ouă şi portocale în Consulatul Olandei la Istanbul şi în Ambasada Olandei la Ankara. Ambele fuseseră închise din motive de siguranţă.
Ministerul turc de Externe a transmis Olandei să nu îşi trimită înapoi ambasadorul la Ankara o perioadă de timp.

Ultima oră

Comentariul meu