Șeful secției de gastroenterologie din Sibiu ne dă vești excelente: ''Pacienții noștri sunt pe mâini bune”

Prin Ordinul  MS nr. 875 din 10 iulie 2015, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, prin sectia de gastroenterologie, condusă de dr. Alexandru Frăticiu, una dintre cele mai performante din țară, a fost desemnat să facă parte dintr-un grup de elită de 12 unități sanitare de acest nivel, în România, pentru implementarea unui  programul național privind tratamentul endoscopic al pacienților critici cu hemoragie digestivă superioară și protezare endoscopică digestivă.

Numit sugestiv AP-ENDO, programul vizează, în special, finanțarea pentru achiziți de dispozitive și accesorii de endoscopie și protocoalele procedurilor complexe, care se practică la aceste categorii de pacienți. Accesoriile și dispozitivele medicale folosite în aceste proceduri sunt scumpe și, pînă la apariția acestui program, nu exista o finanțare corespunzătoare. Până atunci a fost nevoie de sacrificii din partea personalului medical, pentru procurarea accesoriilor necesare. Uneori contribuiau și pacientii, cei care preferau intervenții mai ușoare, miniinvazive, în locul celor de chirurgie clasică. Secția dispune de 30 de paturi și poate asigura toate procedurile endoscopice de hemostază, pentru hemoragiile digestive grave, în general urgențe, dar și plasarea protezelor endoscopice digestive (stenturilor), de către echipa specializată. D-l dr. Alexandru Frăticiu a acceptat să ne vorbească despre acest program, pentru a-l face mai cunoscut în spațiul public, în special celor direct interesați de asemenea tratamente.

D-le doctor, sunteți coordonatorul local al programului AP-ENDO, spuneți-ne cum s-a ajuns la selectarea Spitalului județean Sibiu, în grupul de elită al celor 12 unități sanitare, din țară, unde acest program este implementat?

Se împlinesc 20 de ani de când eu si echipa mea construim o structură de specialitate de gastroenterologie și endoscopie digestivă, care din punct de vedere managerial îndeplinește toate criteriile impuse de programul AP-ENDO. Am convingerea că buna pregătire logistică și nivelul profesional ridicat al personalului medical au fost argumentele includerii spitalului sibian, în rândul centrelor specializate din țară, în tratarea celor mai grave patologii digestive. Eu însumi am contribuit la elaborarea programului, prin comitetul de lucru al programului și modul nostru de organizare – respectiv, o structură organizatorică în sistem integrat, care cuprinde secția cu paturi, compartiment de endoscopie, ambulatoriu de specialitate, și garda de urgență, cu chemări la domiciliu, acoperită de medici și asistente medicale specializate în endoscopia digestivă terapeutică, 24 ore/zi/, 7 zile/săptămână.

 Prezentați-ne, vă rog, personalul medical și dotarea de care dispune secția pe care o conduceți.

Secția de gastroenterologie are încadrați trei medici primari gastroenterologi și un medic internist, cu competență în endoscopie. Personal, sunt medic primar în specialitățile gastroenterologie și medicină internă, am doctoratul în științe medicale și competențe în endoscopie diagnostică si terapeutică precum și ecografie. Domenii în care am avut ocazii fericite de a mă perfecționa, repet uneori pe cheltuiala proprie, lucrând în clinici renumite de specialitate din țară și din occident. Din punct de vedere logistic, dispunem acum, și datorită recunoașterii nivelului nostru, de aparatură endoscopică de ultima generație, cu care am avut ocazia, recent să lucrez în Franța, dar dispunem și de aparatura complementară necesară în completarea diagnosticelor acestor afecțiuni grave. Dispunem și de aportul unui RMN și al unui computer tomograf, ecografe performante, iar, prin noul program AP-ENDO, dispunem și de o mai bună finanțare pentru accesoriile de endoscopie.Șeful secției de gastroenterologie din Sibiu ne dă vești excelente: ''Pacienții noștri sunt pe mâini bune”În ce fază sunteți cu implementarea programului aprobat în 2015? Pacienții sunt doar sibieni?

Programul fucționeaza deja din 2015, însă, în prezent, suntem finanțați de ministerul Sănătății, prin program, doar pentru tratamentul endoscopic al pacienților critici, cu hemoragie digestivă superioară. Având la nivelul secției de gastro expertiza completă, practicăm deja protezarea endoscopică, până în prezent prin efortul financiar al administrației spitalului. Am solicitat, însă, conducerii ministerului să aprobe introducerea spitalului nostru și pe lista a doua, din același ordin, respectiv lista spitalelor care sunt finanțate pentru protezarea paleativă endoscopică. În ce privește a doua întrebare, suntem încântați de o recunoastere regională, astfel că nu ne ocupăm doar de pacienții sibieni. La noi, sunt tratați bolnavi din Alba, Brașov, Hunedoara și Vâlcea etc. Sigur, pentru lărgirea serviciilor medicale și sporirea numărului de pacienți, ar fi nevoie de soluții de finanțare suplimentare. Asigurarea acestora ar spori gradul de accesibilitate al pacienților cu astfel de recomandări, ar contribui la acordarea unor servicii medicale cu grad sporit de complexitate și la cheltuieli mai eficiente ale fondurilor publice dedicate sănătății populației. De altfel, în acest sens, ne-am adresat, deja, Serviciului de medicină de urgență, din cadrul ministerului, atât în scris cît și direct în cadrul unei videoconferințe cu secretarul de stat din MS, responsabil de acest program, ce solicită profesionalism și creșterea complexității asistenței medicale.

Înțeleg din spusele d-voastră că programul de care vorbim are în vedere bolnavii cu afecțiuni digestive grave. Care sunt  afecțiunile cu care vă confruntați cel mai mult?

În primul rând, plecând de la experiența acumulată în cei peste 20 de ani de activitate în managementul specialității de gastroenterologie și endoscopie digestivă, inclusiv în clinici din străinătate, și în virtutea faptului că sunt coordonatorul programului, îi pot asigura pe cei direct interesați de discuția noastră că, la spitalul nostru, sunt pe mâini bune. În patologia gravă de gastroenterologie, avem de-a face cu cazurile generale de urgență, ulcerele gastrointestinale, cu sau fără hemoragie digestivă, cirozelel cu hemoragii grave,  abdomenele acute, pancreatitele acute preponderent cele biliare itiazice, ocluziile intestinale etc. Aceste afecțiuni își găsesc rezolvarea prin practicile noastre de specialitate, evident în colaborare cu structurile complementare de chirurgie, ATI, radiologie, laborator. Nu există practic zi fără cazuri grave internate la gastroenterologie, de multe ori asistate împreună cu  ATI.

Evident că a fost o încercare dintre cele mai dure din devenirea mea, dar, conform zicerii „ce nu te omoară te întărește”, mă simt mai bogat cu o experiență.

La finalul discuției noastre, d-le doctor, cred că merită să-i informați pe sibieni, și nu numai, având în vedere că interviul va apărea pe internet, despre un caz mai puțin fericit, pentru cariera și, în general, pentru viața d-voastră personală și de familie. Știți, mă refer la ancheta în care ați fost implicat, în urma unei plângeri penale. Cazul a fost finalizat și, dacă da, cum?

Pe scurt, da, a fost finalizat. Urmărirea penală a fost întreruptă, iar cauza a fost clasată. Conform ordonanței procurorului de caz, din luna iunie a anului trecut, am primit din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, o dispoziție de clasare a cazului, pentru care am fost anchetat – în opinia mea, în urma unei  nefericite neînțelegeri a complexității actului medical, pe care eu, de altfel, l-am practicat cu succes, dar „răsplătit” cu un denunț. Clasarea este motivată prin inexistența vinovăției prevăzută de lege. Evident că a fost o încercare dintre cele mai dure din devenirea mea, dar, conform zicerii „ce nu te omoară te întărește”, mă simt mai bogat cu o experiență. Atâta vreme cât aceasta experiență nu a lăsat urme profunde, și mai ales câtă vreme se pare că ceea ce mi s-a întâmplat a sudat și mai mult relația mea cu oamenii serioși, din aria asta geografică, cu pacienții mei, de la care am avut un suport imens, în această perioada, pacienți cărora mă simt obligat să le acord o atenție și un respect pe măsura celui pe care mi l-au acordat ei mie. Sunt oarecum mâhnit de ușurința cu care am ajuns aici, după ce am asigurat un tratament medical serios, cu toată atenția și responsabilitatea la care mă obligă profesia. În întreaga mea activitate, m-am condus după principiul: totul spre binele sănătății pacientului și spre bunăstarea sectorului acesta sanitar, în care medicul trebuie să ramână un profesionist, cu o noblețe aparte, dar care trebuie răsplătit cu aceeași noblețe.

D-le doctor Alexandru Frăticiu, vă mulțumesc pentru interviul acordat.

 

Ultima oră

Comentariul meu